Stanislav Kastner povede A-tým jako hlavní trenér, nyní s ním absolvuje přípravu

Novým trenérem A-týmu se před letošním ročníkem stal Stanislav Kastner. Bývalý extraligový hráč už u týmu byl předchozí dva roky jako asistent trenéra. Nyní tým převzal a v rozhovoru prozrazuje, jak k tomu došlo. Kromě toho také hodnotí Páňa Cup, který s mečouny sehrál o víkendu. Rozpovídal se i o cílech v sezóně.

Stanislav Kastner se na pozici hlavního trenéra připravoval už po té, co u A-týmu skončil jako hráč. Poslední dva roky působil u týmu jako asistent trenéra, kdy sbíral zkušenosti. „Byl to delší proces, kdy jsme na tom byli domluveni s panem Kadaněm, že nejprve mu budu dělat asistenta a když se osvědčím, tak bych to po něm měl převzít,“ říká Kastner s tím, že podle původního plánu se měl stát hlavním trenérem po roce, ale kvůli covidové pandemii to bylo déle. „Ve výsledku to byla sezóna a půl, když se to sečetlo. Domluvili jsme se, že to takhle prodloužíme i na základě toho, abych se toho od něj více naučil, více okoukal. Byl to postupný přípravný proces s panem Kadaněm,“ vysvětluje situaci Kastner.

Nyní už se od začátku srpna s týmem připravuje na novou extraligou sezónu. „Příprava stále probíhá. Začali jsme 4. srpna, kde pracujeme na zdokonalení fyzické kondice, protože hráči by se měli připravovat hlavně sami. Snažíme se do toho míchat hodně prvky s hokejkou, abychom neběhali jenom na oválu, na dráze nebo někde v lese,“ popisuje trenér průběh přípravy. S týmem o víkendu odehrál také kladenský turnaj Páňa Cup, kde se hráči poprvé po pauze objevili v zápasech.

Na přípravném turnaji se mečouni utkali se třemi extraligovými mužstvy a slovenskou Skalicí. „Turnaj byla dobrá příprava pro naše mladé hráče. Sobotu hodnotím celkem dobře, protože ta byla po herní i taktické stránce obstojná. V neděli už se na nás projevila únava, možná absence některých hráčů, takže s nedělí už tolik spokojený nejsem,“ nezastírá Kastner po prvních přípravných utkáních. „V sobotu jsme hráli proti Letohradu, kde jsme vyhráli 5:3. Měli jsme dobrý vstup do zápasu a kluci si udrželi dobrý herní standard po celé utkání,“ je spokojený s úvodním zápasem Kastner.

V následujícím duelu se Plzeňští střetli se slovenským celkem, který celý turnaj vyhrál. „Proti Skalici jsme první třetinu neměli určitě dobrou, protože Skalice je velice kvalitní soupeř. Měli jsme problémy vyrovnat se s rychlostí její hry. Od druhé třetiny jsme naši hru zkvalitnili. Myslím si, že zápas jsme vyrovnali, možná jsme byli i chvílemi lepší, ale nakonec vyhrál šťastnější tým,“ hodnotí Kastner druhé utkání. Další den už si je vědom příliš nevydařených zápasů: „To jsme prohráli jak s Hostivaří, kterou jsme výrazně přestříleli, tak s Kladnem, kde už jsme ze sebe vyždímali poslední zbytky sil. S Hostivaří jsme byli lepší a měli jsme vyhrát, přestože jsme za mě rozhodně nepodali optimální výkon.“

Na turnaji nakonec skončili plzeňští hráči čtvrtí. Do začátku nové sezóny ale ještě mají čas se na některé věci zaměřit. „Turnaj nám ukázal spoustu věcí. Musíme zapracovat na rychlosti a přesnosti naší hry, na systému a samozřejmě každý hráč by měl zapracovat i na sobě, zlepšit svoje individuální schopnosti, fyzickou kondici a sílu,“ vyjmenování hlavní trenér, co všechno tým čeká, a dodává: „Práce máme před sebou hodně. Příští týden máme přátelské utkání na Kovu, to nám zase napoví o něco víc.“

V sezóně chce nový hlavní trenér zapracovat do týmu mladé hráče. „Hlavní cíl je podle mě zapracovat nové hráče, abychom hráli v extralize důstojnou roli, protože máme takovou generační obměnu v týmu, kdy nám spoustu zkušených kluků skončilo nebo se vrátilo do Švýcarska, když budu srovnávat s letošním jarem,“ prozrazuje Kastner, který má za sebou bohatou hráčskou kariéru a v zápasech se ještě objevuje. „Na hřiště mě to láká pořád. Možná se stane, že za B-tým ještě nastoupím, i vzhledem k tomu, že hraji občas veteránské turnaje, tak je třeba být neustále připraven,“ prohlašuje trenér plzeňského A-týmu.