Lodivod SD Tomáš Semera: Jedním z pozitiv byla disciplína, dále pak týmová vůle po vítězství

Úspěšný podzim má za sebou plzeňský starší dorost. Hokejbalisté vedeni reprezentačním koučem Tomášem Semerou a Markem Lendlem uspěli v silné konkurenci nejlépe. Na podzim jen jednou poznali hořkost porážky a zajistili si postup mezi nejlepších šest týmů. Tím ale sezóna pro svěřence bývalých opor A-týmu rozhodně nekončí!

Statistické ohlédnutí za podzimem

tabulka: 1. PLZEŇ (12 zápasů, 32 bodů), 2. Kladno (12 zápasů, 26 bodů), 3. Blatná (12. zápasů, 24 bodů).
zápasová bilance: 10 vítězství, 1 výhra po samostatných stříleních, 1 porážka.
skóre: 76:14.
vyloučení: 78 trestných minut (39 menších trestů) – nejslušnější tým soutěže.
nejvyšší vítězství: PLZ x Chomutov 20:0 (17.9.2016).
brankáři: David Hrubý (12 zápasů, 540 minut, 92,5% úspěšnost zákroků, 1,17 branky na zápas).
nejproduktivnější hráči:Vít Lokajíček – 29 bodů (17+12, 12 zápasů), David Ulč – 22 bodů (10+12, 11 záp.), Tomáš Majer – 21 bodů (6+15, 12 záp.).

Rozhovor s Tomášem Semerou

Plzeňský starší dorost ovládl podzimní část. Jedenáct vítězství, jediná prohra. Předpokládám, že panuje spokojenost. S jakými cíli jste vstupovali do sezóny?
Hlavní cíl před letošní sezónou byl postup do nadstavbové jarní části. Což se nám již podařilo. Dalším cílem je bezesporu postup mezi čtyři nejlepší celky, které pak spolu sehrají finálový turnaj. Po podzimní části tak spokojenost vcelku panuje. Odehráli jsme poměrně dost kvalitních zápasů, ve kterých hráči předvedli dobrý výkon.

Co tým zdobilo? Plnili vaši svěřenci zadaný systém?
Jedním z pozitiv byla disciplína. Dále bych vyzdvihl týmovou vůli po vítězství. Ne vždy se hráčům dařilo a plnili pokyny podle našich představ, ale téměř pokaždé svůj výkon zlepšili. To je velké plus.

A teď naopak, kde vás na podzim nejvíce „tlačila bota“? S čím jste nemohli být spokojeni?
Sehráli jsme asi jen jedno nebo dvě utkání v kompletní sestavě. Doufám, že se hráči dají přes zimní pauzu dohromady. V těžších zápasech nás pak trápila střelecká potence. Vypracujeme si šance, ale chybí nám větší klid a efektivita.

Narazil jste na zlepšení disciplíny. Je právě tohle prvek, ve kterém vaši svěřenci udělali největší progres?
Jak jsem již zmiňoval je to letos velké pozitivum. V loňské sezóně jsme patřili k nejtrestanějším týmům. Asi hráči konečně pochopili, že na trestné lavici týmu prospěšní nebudou. Nebo platí za každé své vyloučení do týmové kasy velkou částku.

S Markem Lendlem vedete tým druhým rokem. Změnili jste něco v přístupu k tréninku či hráčům během zmíněného období?
Loňská sezóna nebyla úspěšná. V Play-off jsme doplatili na velkou střeleckou nemohoucnost. Na to jsme se zaměřili především v přípravném období. Chceme, aby se hráči zlepšovali v každém tréninku a v každém zápase. V těch pak chceme po hráčích, aby tvořili hru, hráli s chutí, užívali si to. Na tom si zakládáme.

Za necelý měsíc odstartujete zimní přípravu. Bude se nějak výrazněji lišit od let minulých? Na co se chcete zaměřit?
Hráči si teď od hokejbalu odpočinou. Začneme 16. ledna a zaměříme se ze začátku na fyzickou kondici. Chtěli bychom ale, aby tréninky hráče bavily a nebyly jednostranné. Máme v plánu nějaké zpestření. Následně pak začne herní příprava.

A co přípravné zápasy? Využijete blízkých týmů z druhé nejvyšší mužské soutěže nebo naskočíte třeba i proti týmům z druhé kvalifikační skupiny?
V plánu máme zatím zápasy s týmy z I.NHBL a to Litice, Třemošná a Beroun. Uvidíme, jestli s někým dalším.

Na jaře zbývají dvě utkání. Vy už tak máte jistotu postupu mezi nejlepší šestici. Stalo se tak v silné konkurenci Kladna, Blatné, Dobřan, Mostu či Ústí nad Labem. Jaký formát bude mít závěrečná část?
Nejlepších šest týmu bude hrát na jaře každý s každým. Nejlepší čtyři celky pak sehrají turnaj formátem Final four. Vítěz nadstavbové části má právo vybrat si soupeře do semifinále. Pokud se dostaneme mezi nejlepší čtyři týmy, což je náš cíl, bude to super vyvrcholení sezóny.