V sobotu přijede na Košutku pražské Kovo, neděle okoření zápas v Mostu

Další extraligový zápas sehraje mužský A-tým znovu v domácím prostředí. Do Plzně přijede družstvo KOVO Praha, které z pěti zápasů získalo devět bodů. O den později vyrazí muži do Mostu, kde tradičně diváci vidí velikou bitvu. Z mládežnických kategorií nastoupí dorosty a starší žáci, ti hostí v sobotu Hostivař.

HBC Plzeň – TJ Kovo Praha, sobota 1. října od 16:00

Na poslední dva vzájemné zápasy v domácím prostředí můžou mečouni vzpomínat v dobrém. Dvě sezóny zpět zvítězili Plzeňané na Košutce 4:1. Tehdy mečounům vyšel skvěle úvod zápasu, když ve třetí minutě vedli už 2:0. V loňském ročníku byl rozdíl ještě větší. Mečouni zažívali na podzim skvělé období, když nepoznali hořkost pořážky třináct zápasů. Uprostřed této vítězné šňůry porazili doma Kovo vysoko 7:1.

Ohlédneme-li se ale znovu do minulé sezóny, pojí se s Kovem také nepříliš příjemná vzpomínka. V březnu vyráželi hokejbalisté Plzně na pražskou Palmovku jako suveréni extraligy. Byli jasným favoritem. Odjeli ale s výpraskem 0:5. Výsledek to byl více, než nepříjemný. Ovšem nic nezměnil na tom, že Plzeň vyhrála základní část a nakonec brala bronzové medaile a Kovo muselo hrát play-out.

Tomu by se letos na Kovu rádi vyhli. A tento cíl si vzal do hlavy nový trenér mužstva Tomáš Hertus. „Chceme se soustředit sami na sebe tak, abychom udrželi koncentrovaně odehrát celé zápasy. Je důležité se zachránit dřív než v posledním kole, jako tomu bylo v předchozích sezonách. Půjdeme zápas od zápasu!“, nechal se slyšet lodivod kovácké družiny.

V letní přípravě se účastníci loňského Pilsen Challenge předvedli v Novém Strašecí na kvalitně obsazeném turnaji, kde nechybělo Kladno nebo také česká hokejbalová reprezentace. Pražané obhajovali titul z roku 2015. K tomu ale měli daleko a v konkurenci dalších sedmi týmů brali šestou příčku.

Prvních pět soutěžních zápasů znamenalo pro Kovo zisk devíti bodů. Pražané zvítězili v Mostu a v Hradci Králové a naposledy doma přehráli Rakovník. Naopak padli v Sudoměřicích a s Letohradem, kde ale k bodovému zisku také nebylo daleko. Letohradští vybojovali vítězství na Palmovce gólem v poslední minutě. Nejvíce bodů během oněch utkání nasbíral Vít Valenta (2+3). Brankářskou jedničkou týmu je Václav Lain, který odchytal čtyři zápasy s úspěšností zákroků 91,6% a průměrem 2,25 branky na zápas. V jednom zápase hájil branku Kova Michal Straka, kterého hokejbaloví diváci znají z působení ve Vlašimi.

Plzeňané v minulém kole hostili Pardubice a utkání se jim příliš nepovedlo. Po povedené první třetině přišel herní útlum a nakonec prohráli 0:3. Navíc přišli o Martina Krcha a Ondřeje Malého, kteří odstoupili kvůli zranění. V sobotu tak mají mečouni šanci na domácí reparát.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

HBC Kovodemont Most – HBC Plzeň, neděle 2. října od 11:00

Souboj dvou loňských semifinalistů slibuje velice atraktivní a zajímavý duel. Ostatně jako téměř všechny souboje těchto dvou tradičních hokejbalových bašt bez ohledu na kategorii. Loňská bilance ze vzájemných duelů hovoří pro Plzeň, ale ani jedno z vítězství se nerodilo lehce. První utkání se odehrálo v říjnu minulého roku v mostecké aréně. Plzeň vyhrála 2:1, když obě branky vstřelil Ondřej Benedikt a vynikající výkon podal Petr Kráčina.

Druhý zápas v plzeňské hale se do 29. minuty vyvíjel jasně. Plzeňané vedli už 4:0 a zdálo se být rozhodnuto. Poté si ale vzal slovo plzeňský odchovanec ve službách Kovodemontu, Ondřej Ulm. Ten během několika minut vstřelil tři branky a domácí měli rázem náskok jediné branky. V poslední minutě ale mostecké obraně pláchl Martin Krch a chladnokrevně zavěsil. Určil tak výsledek 5:3.

A jaké ambice má Most v letošním ročníku? „Minulý rok jsme mluvili o osmičce. Nakonec jsme byli v první čtyřce. Takže i tento rok máme stejný cíl,“ říká vedoucí mužstva Daniel Dvořák. Splnit vytyčené mety by měl mosteckým pomoci znovu Čestmír Bruštík. Mohutný forvard byl loni nejproduktivnějším hráčem svého týmu, když v 21 zápasech vsítil 15 branek a na 12 jich nahrál. V play-off navíc v devíti utkáních přidal statistiky 3+5.
Nezapomínejme ani na jeho nestárnoucího parťáka z útoku Aleše Kypeta. Hokejbalista s číslem 25 se podepsal pod titulem mistrů světa jak v roce 2009, tak v roce 2011. V obou případech se v týmu potkal s plzeňským kapitánem Ondřejem Kejřem.

Most se vždy prezentoval fyzicky náročnou hrou a zvlášť v domácím prostředí je velice silný. Opřít se Severočeši mohou také o brankáře Pavla Bréma, který je extraligovou stálicí. O větší vytížení si také každým zápasem říkají draví mladíci, stále patřící do kategorie staršího dorostu.

Plzeň tak rozhodně nečeká nic lehkého. To ví i Michal Průcha, který odhalil, s čím chtějí Západočeši do zápasu nastoupit. „„Musíme hrát stejně jako v první třetině proti Pardubicím. Proměnit šance a pak to bude dobré,“ nechalo se slyšet útočné eso mečounů v rozhovoru pro hokejbal.cz.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

Program víkendu:

Sobota – 1. října
  • Muži: Plzeň – Kovo Praha (16:00)
  • Starší dorost: Blatná - Plzeň (11:30)
  • Starší žáci: Plzeň – Hostivař (11:00)


Neděle – 2. října
  • Muži: Most – Plzeň (11:00)
  • Mladší dorost: Stříbro - Plzeň (11:30)