Plzeň se chystá vybojovat vítězství v základní části na hřišti posledního Hradce

Mečouni si už v předposledním kole mohou zajistit vítězství v základní části CCM extraligy. K tomu jim postačí jakákoliv výhra v Hradci Králové. Piráti se nachází na samotném dnu. Zápas je pro ně ale neméně důležitý, ovšem ze zcela rozdílného důvodu. Bojují o naději na přežití v extralize. Hraje také plzeňská mládež.

HBC Hradec Králové 1988 – HBC Plzeň, sobota 9. dubna od 15:00

Rozdíl 38 bodů a jedenáct příček v tabulce. Takhle vypadá měření mezi vedoucí Plzní a posledním Hradcem Králové před předposledním 21. kolem CCM extraligy. Tradiční hokejbalová bašta se před startem ročníku musela vypořádat s odchodem několika opor a nově utvořený tým absolutně nestíhal extraligovému tempu. Na podzim Piráti v mnohém připomínali fotbalový Baník Ostrava. Tým, který dříve pravidelně bojoval o titul, se najednou ocitl na samém chvostu. V patnácti podzimních zápasech vybojovali Hradečtí pouhé čtyři body.

O tom, že je třeba pod Bílou věží změnit určité věci, nebylo pochyb. Mužstvo převzal nový trenér Karel Kania, jinak hokejbalista Náchoda. Novému lodivodovi hradecké střídačky se před startem jara podařilo přemluvit zkušené hráče k návratu s jediným cílem – zachovat ve městě extraligovou příslušnost.
Červenobílí dres tak opět oblékli hradecké legendy Jan Hrabica, Petr Novák a také Jan Bacovský. Mnohonásobný reprezentant a medailista z posledního šampionátu z Zugu se vrátil z hostování z Nitry.

Do jara nevstoupil „obrozený Hradec“ vůbec zle. Z prvních čtyř zápasů třikrát zvítězil. Piráti porazili 3:2 Třinec, 4:2 blízký Letohrad, po samostatných stříleních vyhráli na Kladně. Jedinou porážku prožili v souboji s Pardubicemi, ti východočeské derby ovládli poměrem 3:4.

Následně ale hokejbalisté Hradce nezvládli zápasy s nejbližšími soupeři. Porážka 1:2 na domácím hřišti se Sudoměřicemi a prohra 3:2 ve zřejmě existenčním zápase v Karviné dostala Piráty do velmi nevýhodné pozice. Dvě kola před koncem ztrácejí na jedenáctou Karvinou pět bodů. Hradec tak pro udržení naděje na extraligová klání i v příští sezóně musí už jen vítězit za tři body a spoléhat na zaváhání soupeře. V cestě Východočechům ale stojí protivník momentálně nejtěžší – první Plzeň, která si v případě vítězství zajistí s předstihem vítězství v základní části. Plzeň už Hradec Králové jednou porazila. Na konci října slavili mečouni vítězstí 8:0. Brankáře Dovářáčka zasypali hned 61 střelami. A také poslední vzájemný zápas na půdě soupeře skončil výhrou Západočechů. V listopadu roku 2014 si Plzeň odvezla tři body po gólech Gřonky, Malého a Ondřeje Kejře. Petr Kráčina si připsal čisté konto.

V sobotu máme rozhodně o náboj zápasu postaráno. Hrát se bude na hradeckém plastovém povrchu. Plzeňané doufají v přízeň počasí. Poslední zápas na plastu odehráli hokejbalisté Plzně na hřiště Kertu. Prohráli 4:3 a zmoklý umělý povrch ubral na kvalitě hry.

Na závěr rychlý pohled do statistik. Nejproduktivnějším Hradce je Jan Hrabica (2+8), který ale odehrál pouhých deset utkání. Produktivní je také Miroslav Hudeček (v sedmi zápasech 4+3). V brance se v posledních zápasech objevoval Zdeněk Biegl (90,1% úspěšnost zákroků, 2,3 branky na zápas). Nejvíce bodů na straně Plzně nastřádal Martin Krch (11+7), gólmanskou jedničkou je Petr Kráčina (93,2% úspěšnost zákroků, 1,4 branky na zápas).

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

Program víkendu:

Sobota – 9. dubna
  • Muži: Hradec Králové - Plzeň (15:00)
  • Starší dorost: České Budějovice – Plzeň (11:00)

Neděle – 10. dubna
  • Mladší dorost: Stříbro - Plzeň (15:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Kladno ( 11:00)