Pilsen Challenge 2015: Do Plzně míří trochu jiný Oberwil

Oberwil Rebells, tenhle tým na rozdíl od dalších dvou zahraničních účastníků Pilsen Challenge 2015 není pro plzeňské hokejbalové příznivce žádnou neznámou. Přesto se mají nejen fanoušci mečounů na co těšit. Na západ Čech totiž míří rebelové v dost netradiční sestavě. Nejen složení týmu odhalí v rozhovoru jeho trenér Tibor Kapánek.

Tibore, do Plzně jezdíš v posledních letech hodně často. Kolik už bylo akcí, které tě přivedly na západ Čech?
Naposled jsem byl v Plzni v prosinci se švýcarskou reprezentací, když jsme hráli miniturnaj s Čechy a Slováky. Už ani nevím, kolikrát jsem s hokejbalem Plzeň navštívil. Vychází to minimálně jednou, dvakrát ročně. Hlavně v zimním období je hala a její komfort velkou výhodou.

Tým Oberwilu už plzeňští fanoušci dobře znají, tentokrát ale přivezeš trochu odlišný výběr. Jaké bude jeho složení?
Na Pilsen Challenge 2015 přijedeme s trochu jiným kádrem. Několik hráčů se kvůli pracovním povinnostem či zraněním nemůže zúčastnit, proto jsem oslovil vybrané hráče širšího kádru švýcarského nároďáku, aby nás doplnili. Mužstvo tak bude složené z poloviny z hráčů Rebells a druhou polovinu pak budou tvořit reprezentanti.

Uvidí Plzeňané "domácího" Adama Roušala?
Vypadá to, že asi ne. Adam má nějaké problémy s kolenem a má objednané specializované vyšetření.

Švýcarská nejvyšší soutěž má jen krátkou zimní pauzu. Ještě před Pilsen Challenge máte na programu dvě soutěžní utkání. Oproti konkurentům tedy budete mít podstatnou výhodu...
Je pravda, že ve Švýcarsku je zimní přestávka jen měsíc, ale nevím, jestli to pro nás bude výhodou. Kvůli počasí totiž absolvujeme jen dvě tréninkové jednotky a jeden zápas. Bohužel v zimě, která u nás je, nemají tréninky takovou kvalitu, jakou bych si představoval.

Jedná se sice jen o přípravný turnaj, stejně ale určitě máš v hlavě nějaké konkrétní cíle. Jaké?
Cíle? Hlavně chci vidět kluky, jak jsou připraveni před jarní částí soutěže a také s výhledem na červnové mistrovství světa. Nepůjde mi ani tak o výsledky, spíš o vyzkoušení různých herních situací a složení útoků. Ale samozřejmě pokud by se nám výsledkově vůbec nedařilo, spokojený bych nebyl.

Právě s ohledem na blížící se světový šampionát bude zajímavé vidět srovnání českého, kanadského, slovenského a švýcarského hokejbalu…
To jednoznačně, i když na klubové úrovni je to něco jiného než u národních mužstev. Ve Švýcarsku se pořád hraje 4+1, takže jakékoli mezinárodní zápasy nám jen prospějí a posouvají nás. Kluci se musí rychle přeorientovat na jiný systém a úplně jinou hru. Proto potřebujeme sehrát co nejvíc takových zápasů a turnajů a jsme rádi, že se Pilsen Challenge můžeme zúčastnit.