Příští sezonu chceme hrát o medaile, je to reálné, věří Josef Kadaně

A-tým skončil v letošní sezoně v nadstavbové skupině na holích Pardubic a Vlašimi. Starší dorost vybojoval mistrovský titul a starší žáci se radují z historicky první medaile. Jak viděl uplynulou sezonu trenér A-týmu a předseda klubu Josef Kadaně?

Jak byste zhodnotil váš vstup do základní části?
Předpokládal jsem, že tým už je oproti minulé sezóně trochu více stabilizovaný, jenomže jsme se museli vyrovnat s odlivem několika hráčů. Nebylo jich úplně málo, v součtu to vyšlo vlastně na jednu celou pětku. Trošku jsme to tedy museli opět skládat.

Kde hledat příčinu bodového propadu v průběhu sezony?
Ti hráči, kteří už nehráli (zejména Ondřej Kejř a Michal Průcha) dali dost branek a navíc našim útočníkům to na podzim tolik nestřílelo. V tom vidím hlavní příčinu toho bodového propadu. Herně to špatné nebylo, ale my jsme góly nedávali. Měli jsme strašně málo vstřelených branek. Ale také velmi málo obdržených. Několikrát jsme nějakého soupeře přestříleli, ale stejně jsme ten zápas prohráli. I proto, že jsme neměli dobré proměňování šancí.

Chyběl tedy vyloženě nějaký tahoun týmu, co do produktivity?
Je pravda, že Průcha s Kejřem dávali góly. Ondřej Kejř bude v příští sezoně pokračovat, takže věřím, že s ním přijdou další góly. Nerad bych se ale spoléhal na jednotlivce. Několikrát už jsem například zmínil, že takovým typickým střelcem je Marek Forejt, ale má bohužel takovou práci, která se neslučuje s extraligou. I na tom je vidět, že je v hokejbale strašně ošidné stavět tým na jednom hráči. Už v zimě jsme se zaměřili na lepší produktivitu. Změna není taková jakou bychom chtěli, ale to není věc, která se dá změnit ze dne na den nebo z týdne na týden. Před sezonou jsme se naopak pokoušeli zpevnit obranu a to se nám myslím povedlo. Byla velmi solidní a když jsme od toho upustili na jaře, tak to bylo znát i na výsledcích. Když už teď můžeme na lepší obraně stavět, budeme se zaměřovat na ofenzivní činnosti hráčů tak, aby se útočná síla zlepšila komplexně. Máme hráče s větším brankovým potenciálem.

Co chybělo k postupu z nadstavbové skupiny?
Žádný zápas v té nadstavbě jsme neodehráli úplně špatně. Ve Vlašimi jsme potřebovali vyhrát, takže jsme chtěli držet alespoň ten nerozhodný výsledek co nejdéle, abychom se mohli prosazovat v brejcích. Chtělo to přečkat tlak, protože ani soupeř nebyl v jednoduché pozici. Bohužel jsme dostali dost laciný gól a předpoklady vzaly za své. Postup se lámal ale jinde. V zápasech s Pardubicemi. Měli jsme je vyhrát. V Pardubicích jsme byli pod tlakem, ale byli jsme ve vedení. Poslední třetinu jsme začali přesilovkou. Soupeř však obrátil vývoj a vyhrál. Druhé utkání pro nás začalo skvěle. Vedli jsme 2:0, ale postupně jako by se všechno rozpadlo. Hráli jsme mizerně a soupeř opět uspěl. Jediné vítězství doma nad Vlašimí na postup logicky stačit nemohlo. I tak vidím značný posun oproti loňskému čtvrtfinále. Tam jsme byli odevzdaní a asi i spokojení, že jsme v P-O.

A co říkáte na nový systém nadstavby?
Já jsem s ní byl spokojený a netajím se tím. Příští rok ale bude opět klasické play-off s tím, že případný pátý zápas se bude hrát ve středu. Určitě nejsem příznivcem toho, aby se rozhodující zápas hrál ve všední den. Jsme amatérský sport a praxi s tím aby týmy v kompletním složení hráli uprostřed týdne nemáme. Jedině Most a Sláva Švancar se k tomu myslím vyjádřil dost výstižně. Pokud vyjde pátý zápas na soupeře z obou konců republiky přinese to pravděpodobně konflikt.

Jak to bude vypadat s doplněním týmu před příštím ročníkem?
Některé hráče ze staršího dorostu určitě budeme chtít do A-týmu. Počítáme určitě se všemi, co jeli teď na juniorské mistrovství U20 do Bratislavy. Ve hře jsou také kluci, kteří hráli hokej, ale jejich hokejová budoucnost je nejistá. Už v týmu působili (Němec, Kolařík, E. Polívka, Pravda). V mužstvu budou jen v případě, že se hokejbalu budou moci věnovat stoprocentně.

Jak velkým úspěchem je mistrovský titul vašich starších dorostenců?
Není sporu o tom, že to úspěch je. Klub už potřeboval nějaké vítězství. Naposledy to bylo v roce 2009 a shodou okolností to byli také starší dorostenci. Jsme za to rádi, protože je třeba občas vyhrát. Nemyslím si, že bychom měli mít ambice vyhrávat se všemi kategoriemi každou sezonu, ale měli bychom být schopní ty soutěže vyhrát, pokud jsou k tomu podmínky. Letos k tomu byl tenhle tým tak trochu předurčený, protože zůstal pohromadě, vloni navíc padl ve finále, takže tam byl hlad po titulu. Někteří hráči už nastupovali za A-tým, to jim myslím taky pomohlo. Překvapení to tedy až tak není, ale i tak máme velkou radost. Je to super. Když k tomu přidáme starší žáky, kde je to historicky první medaile z žákovských kategorií (bronz) mluvme o úspěšné klubové sezoně. Nechceme mládežnické úspěchy přeceňovat, protože pokud ty hráče nevychováme a nepřipravíme dál, tak medaile v tu ránu ztrácí na významu. K úspěchům můžeme směle přidat i vítězství krajského výběru v kategorii U15 na turnaji hl. města Prahy, protože asi 10 nebo 11 hráčů v tom týmu bylo od nás. Troufám si tvrdit, že je to z velké části jejich úspěch a jejich vítězství.

Jaké máte ohlasy na letošní Pilsen Cup?
Náš cíl není pozvat si týmy, které tu porazíme, abychom se mohli radovat z toho, že vyhrajeme vlastní turnaj. Jeden cíl je vytvořit tady prestižní mezinárodní turnaj pro tuto kategorii tak, aby měl po čase tradici. To je obzvlášť obtížné, protože hokejbalové prostředí není v tomto úplně ideální, ale letos se to vydařilo. Máme velkou radost z toho, že si to tu všichni užili. Druhá rovina je, že takový turnaj má sloužit jako základ pro vytvoření nových týmů, nových mužstev a nových reprezentací pro kategorii U16. ISBHF má velký zájem na tom, aby se v Plzni konaly turnaje pro patnácti a sedmnáctileté hráče, kteří by se mohli ten následující rok už účastnit mládežnických mistrovství světa. I když tu nebyl žádný zbrusu nový tým, je to dobrý start a já věřím, že na to navážeme. To, že letošní Pilsen Cup vyhráli naši hráči je benefit spíše pro ně, než pro nás jako pro organizátory.

Letos také opět pokračovala spolupráce s kanadským svazem, který v Plzni opět uspořádal přípravný kemp pro své reprezentace...
A přitom mohli trénovat v Bratislavě... My jsme tedy rádi, že nám dali přednost:) Šli na jistotu a na nás bylo jejich důvěru nezklamat a přichystat co nejlepší servis. Ta zpětná vazba je jednoznačně pozitivní. Jestli se tu objeví ještě někdy příště, tak to určitě souvisí s místem konání. Mluví se o Praze a okolí za čtyři roky. Je ale pravdou, že Gary Slavin (manažer kanadské reprezentace) nás už v říjnu nabádal, ať uspořádáme mistrovství tady v Plzni, tak uvidíme.

Mění se nějak očekávání pro příští sezonu?
Od áčka očekávám lepší výsledek a chci s tímhle týmem příští sezoně bojoval o medaile! Už letos jsme měli velkou šanci, ale trochu jsme se jí vzdali. Ti hráči se ale zlepšují. Letos udělal obrovský progres Ondřej Malý, v příští sezoně by to mohl být třeba Martin Krch. Uvidíme jak k tomu přistoupí starší dorostenci, jestli na sobě budou pracovat a budou chtít pokračovat. Pokud se nám budou vyhýbat zranění a jiné nečekané karamboly, tak kvalitu na to mít budeme. Očekávání ohledně výsledku jsou tedy pro příští sezonu větší a myslím si, že i reálná.