Halu opět využily reprezentační výběry

Po prosincovém „trojkempu“, kdy se v hale potkaly týmy reprezentací U18, U20 a mužů, se konaly v Plzni další kempy národních týmů. Tentokrát využila prostředí kryté haly družstva U14 a znovu U18. V obou kategoriích měli Mečouni své zastoupení.

U14

Nejmladší reprezentanti měli kemp rozdělený na dvě části. První skupinu pozval trenér Jan Fedák už na 10. ledna. V pátek absolvovali tréninkové dávky tři plzeňané. Roman Poláček, Jan Foniok a Luděk Pavlík. Na zúčastněné čekaly tři tréninky + přípravné utkání proti posilněnému týmu žáků a dorostenců Dobřan. Zápas skončil prohrou reprezentačního výběru 13:0.

Ve druhé skupině, která měla sraz v sobotu 11. ledna, se přestavila trojice Matěj Votípka, Lukáš Zíka a Pavel Šmídl. Ti se nemohli zúčastnit pátečního kempu kvůli návratu z lyžařského kurzu. Harmonogram kempu byl stejný jako u předešlé skupiny. Na reprezentanty také čekalo přípavné utkání, tentokrát s týmem žáků a dorostenců Hostivaře. Zápas skončil podobným výsledkem jako u předchozí skupiny, prohrou 12:1. Přesto byli trenéři spokojeni s výkonem svého mužstva. Pro nejmladší reprezentanty to byla jedna z mála zápasových zkoušek před červnovým turnajem Pilsen Cup 2014, který pořádá právě náš klub.

Ohlasy po kempu

Jan Foniok (obránce U14/HBC Plzeň): „Kemp se nám celkem povedl, utvořili jsme dobrý kolektiv. Panu Fedákovi přijel na pomoc také pan Komárek (trenér reprezentačního výběru U16 – pozn. redaktora). Absolvovali jsme tři tréninky a na závěr pátečního kempu přípravný zápas proti Dobřanům. Ten už se nám tolik nepovedl a prohráli jsme jasně 13:0. Následovalo zhodnocení a ukončení kempu."

Matěj Votípka (útočník U14/HBC Plzeň): „Nás v sobotu čekal stejný program jako předešlou skupinu. Sice jsem moc kluků neznal, přesto jsem si kemp užil. Také jsme absolvovali zápas, tentokrát s týmem Hostivaře. Ten jsme prohráli 12:1."

Jan Fedák (trenér U14): „Se srazem můžeme být spokojeni. Celkově jsme uvítali 56 hráčů a 8 brankářů. Za tak vysokou účast bych chtěl poděkovat hlavně rodičům, kteří do hokejbalu investují nemalé částky a hradí i cesty na reprezentační soustředění. Jsme rádi, že jsme mohli soustředění připravit v Plzni, kde je kvalitní a takřka bezproblémové zázemí. Jednodenní kemp měl našlapaný program. Samozřejmě sestaven tak, aby jej hráči zvládli. Hráči se zaměřili na téměř všechno. Od střelby všech druhů, cvičení 1 na 1, přihrávky až po rotace. Připravili jsme samozřejmě také kondiční trénink. Poprvé od doby, co se s hráči letošní sezonu potkáváme, jsme si mohli „vyzkoušet“ ostrý zápas. I přes to, že jsme oba vysoko prohráli, nehodnotím je negativně. Samozřejmě, že jsme s hráči našli mnoho nedostatků, neznali jsme pojem sehranost. Ale ukáže se až na dalších kempech, kdo a jak si rady vezme k srdci. Na druhou stranu mě potěšilo, že kluci do hry převedly prvky z předešlých srazů."

U18

V sobotu doplnili reprezentanty U14 jejich starší kolegové. Milan Maršner nominoval na plzeňský kemp 4 domácí hráče. Zkušeného Lukáše Hanuše, který má zkušenosti ze zápasů reprezentací U14 i U16, a další obránce Juliuse Papána a Martina Davídka. Jedním ze tří strážců brankoviště byl i Jiří Návara. Všichni zúčastnění podali i přes nerozehranost dobrý výkon. Vrcholem srazu byl přípravný zápas proti týmu dorostenců a mužů HBC Plzeň. A nakonec byli v zápase proti svým spoluhráčům šťastnější právě svěřenci trenéra Maršnera.

Ještě před úvodní buly se u rozhodčích střetli dva hráči, co se velmi dobře znají. Již zmiňovaný Lukáš Hanuš si jako kapitán podal ruku s Ondřejem Benediktem, který vedl Plzeňany. Do zápasu všichni nastupovali po více než měsíci volna. Takže první minuty se nesly ve znamení vzájemného oťukávání a opětovné zvykání na hokejku v rukách. První skórovala Plzeň. Konkrétně Marek Švarc, který se protáhl kolem mantinelu a v oslabení prostřelil brankáře U18.

Další branka padla až ve druhé třetině, necelé dvě minuty po střídání brankářů na plzeňské straně. Petra Kráčinu vystřídal Tomáš Novický. Martin Krch, který se po delší době ukázal v dresu s mečounem na hrudi, skóroval v přesilovce. V čase 28:11 však zkorigoval stav utkání David Hejtmánek, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži u brankoviště.

Do třetí třetiny nastoupil do brankoviště Jiří Návara, každý brankář z celku U18 odchytal jednu třetinu. Vstřelená branka vlila reprezentantům energii do žil a postupně to začali být oni, kdo tahal za delší konec lana. Necelé tři minuty po začátku třetiny už bylo vyrovnáno. Martin Davídek se dostal ke střele, která nabrala směr tyč – tyč. Z dorážky se pak prosadil Kamil Truksa. Reprezentantům se poté nabídla možnost zkrácené přesilovky 5 na 3. A sekundu po návratu prvního hráče na hřiště reprezentační tým zvrátil vývoj utkání. Trefil se Stanislav Tvrz a asistenci si připsal Julius Papán. Tým U18 si pak pohlídal závěr utkání a výhru pečetil trefou do prázdné branky znovu David Hejtmánek.

Plzeň – Repre U18 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)


Branky a nahrávky: 7:44 Švarc, 25:44 Krch (Forejt) – 28:11 Hejtmánek (Truksa), 32:53 Truksa (Davídek, Málik), 35:55 Tvrz (Hrbek, Papán), 44:46 Hejtmánek (Málik)
Vyloučení: 3:3. Využití přesilovek: 1:1. V oslabení: 1:0. Střely: 21:23. Diváků:105.

Sestava Plzně: Kráčina (od 24. Novický T.) – Frajdl, Benedikt O., Vodrážka, Bláhovec, Hofmeister, Krch – Švarc, Forejt, Tůma, Tymr, Vít, Pauer, Pokorný, Hnízdil, Kunzmann

Ohlasy po kempu

Martin Davídek ml. (obránce U18/HBC Plzeň): „Kemp začínal v 10. hodin. A sešli jsme se v hojném počtu! 22 hráčů + 3 gólmani. Následoval trénink, kde jsme trénovali od střelby až po založení útoku. Před následujícím zápasem jsme se s trenéry sešli na týmovou poradu, kde jsme probrali, co a jak chceme hrát. Tým byl složený z pěti útočných a čtyř obranných formací, takže když celou sezonu hrajete ve čtyřech obráncích, je to změna, kterou nohy ocení. Hrát proti klukům z týmu bylo zvláštní, s některými se vídáte každý den a pak nastoupíte proti sobě. Naštěstí zápas skončil líp pro nás(U18) výhrou 4:2."

Lukáš Hanuš (obránce a kapitán U18/HBC Plzeň): „Jen bych doplnil, že pro mě byl zápas proti spoluhráčům velkou motivací, také se to moc často nestává. Jsem rád, že jsme vyhráli a jen doufám, že nebudeme mít v šatně moc velkou pokutu (smích)."

Milan Maršner (trenér U18): „S kempem celkově můžeme být spokojeni. Akce se konala v období přípravy, kdy hráči povětšinou nepracují s hokejkou, přesto jak tréninková jednotka tak modelové utkání mělo poměrně kvalitní úroveň. V tréninku jsme se zaměřili na systém hry, kterým bychom se jako mužstvo chtěli prezentovat. Dalším cílem kempu bylo přenést určité herní prvky do utkání, což se nám tak úplně nedařilo. V utkání můžeme ocenit nasazení a vůli otočit nepříznivý výsledek. V utkání jsem prověřili hráče a zkoušeli varianty složení mužstva. Kemp a utkání nám ukázali na co se v další fázi přípravy je potřeba zaměřit. Chtěli bychom touto cestou poděkovat Plzeňskému klubu za možnost kvalitního utkání."

Více fotek ze zápasu HBC Plzeň vs. Reprezentace U18 naleznete zde.


Foto: Facebook – Mládežnický hokejbal, Josef Česák