Ještě by to mohlo být lepší, burcuje nováček Martin Zrna

Martin Zrna je nováčkem plzeňského týmu, ale zkušeností s hokejbalem na všech úrovních již má celou řadu. To potvrzuje hned od začátku svého působení v Plzni. Od prvních zápasů patří k tahounům, zarputile brání, nevypustí jediný souboj a střílí branky. Přesto říká: "Mohlo by to být ještě lepší, dostávám se sice do šancí, ale řadu z nich jsem neproměnil."

Útočník Martin Zrna je pro fanoušky plzeňského hokejbalu novou tváří, alespoň pro ty, kteří sledují jen extraligová klání. Šestadvacetiletý útočník totiž má na svém kontě řadu zkušeností. Například v loňské sezóně bojoval v české nejvyšší soutěži v dresu Dobřan a v druhé nejnižší soutěži (oblastní lize) nastupoval za tým Boytronicu. "I letos jsem chtěl hrát extraligu, ozvala se mi Plzeň a já neváhal," říká ke svému příchodu do klubu HBC Plzeň.

Seznámení s novým týmem pro něj nebylo nijak složité, což sám potvrzuje: "Sice jsem skoro s nikým z kluků nehrál, ale znám se s nimi, takže s přijetím v kabině nebyl problém." A žádné potíže nenastaly ani na hřišti. Od prvních duelů nastupoval pravidelně a chválil si spolupráci se svými kolegy. "V přípravě jsem hodně hrál s Danem Krásným a Petrem Ondrou, se kterými většinou hraji i v sezóně. To mi naprosto vyhovuje," říká Zrna na adresu svých nejbližších spoluhráčů.

I díky nim má na kontě čtyři kanadské body za tři branky a jednu asistenci. "Mohlo by to být ještě lepší, dostávám se sice do šancí, ale řadu z nich jsem neproměnil," odmítá Zrna přehnanou chválu a zdůrazňuje, že působení v novém klubu je přeci jen v něčem odlišné: "Trenér mi hodně zdůrazňuje, že musím být silný na míčku, nesmím se ho zbavovat, ztrácet. Naopak důležité jsou přesné přihrávky."

Povedený start do nového ročníku trochu kazí jen poloviční úspěšnost týmu. Sobotní a nedělní utkání jsou jako den a noc. "V sobotu jsme svázaní, pořád se něčeho bojíme. Z toho pak plyne, že nedáváme branky. Naopak v neděli hrajeme uvolněně, dostaneme se do vedení a díky náskoku se ještě více uklidníme," hodnotí důrazný forvard, který stále lituje ztracených bodů z posledního sobotního duelu ve Vlašimi: "V první třetině jsme měli jasnou převahu, ale trefili jsme snad dvakrát, třikrát tyčku a nezískali větší náskok. To pak rozhodlo."

Přestože je tým v hodně nepřehledné tabulce až na deváté pozici, je nováček v dresu s mečounem na hrudi rád, že působí v družstvu s těmi nejvyššími ambicemi: "Pro mne je to úplně jiný pocit ze hry, konečně zažívám vítězství a díky to mu mne hokejbal baví daleko víc." A jak by zatím charakterizoval hru, kterou se Plzeňané prezentují? "Chceme hrát útočně, chceme vyhrávat, což se mi líbí. Přestože máme v kádru hodně mladých hráčů, dokážeme chybějící zkušenosti nahradit bojovností i samotnou kvalitou."

O víkendu 1. a 2. října hostí Plzeň v domácím prostředí soupeře z Karviné a Třince. Martin Zrna na jejich adresu říká: "Určitě přijedou bránit a čekat na brejky. Což pro nás nebude jednoduché, ale zvládneme to. Musíme je vždy složit hned v první třetině."