Martin Davídek chce navázat na úspěchy staršího dorostu

V hokejbalu působil naposledy v sezóně 2009/10, předtím trénoval malé plzeňské hokejisty, nyní Martin Davídek přichází k staršímu dorostu HBC Plzeň. S týmem i chodem klubu se teprve seznamuje, přesto neskrývá, že se svými svěřenci chce navázat na předchozí úspěchy plzeňského staršího dorostu A to nebude jednoduché, poslední tři roky vždy přinesly finálovou účast...

Na střídačce hokejbalového týmu jste stál naposledy v předminulé sezóně v Dobřanech. Hledal jste od té doby možnosti dalšího angažmá? Ať již v hokejbalu nebo v hokeji...
Díky způsobu jakým jsem z Dobřan odešel, jsem měl chuť si spíš ode všeho odpočinout. Dění v hokejbale jsem sledoval jen z povzdálí. A v hokeji? Tam trénovat mládež znamená trénovat na plný úvazek, což jsem nechtěl.

Jakým způsobem se rodil váš příchod ke staršímu dorostu HBC Plzeň?
Dostal jsem nabídku od pana Kadaněho, která mě zaskočila a potěšila zároveň. Nicméně jsem v té době přislíbil spolupráci u mladšího dorostu v Třemošné. Situace se ale nakonec vyvinula tak, že jsem v Plzni a jsem tomu rád.

V Dobřanech jste trénoval extraligový A-tým, předtím v hokeji malé žáčky. Jak moc znáte kategorii staršího dorostu, ke které přicházíte? Jaký máte přehled o hráčích v regionu?
Musím přiznat, že u staršího dorostu jsem sledoval pouze výsledky a zástupce západočechů u reprezentace ve všech kategoriích. V regionu si myslím moc výběr v současné době není. Příslibem může být dlouhodobá práce s mládeží.

S týmem jste zatím absolvoval pouze několik tréninků. Co jste za tu dobu stihl vypozorovat?
Dáváme se dohromady, zvykáme si na pravidla, která budu od svých svěřenců vyžadovat. Jsem mile překvapen chutí kluků trénovat, makat naplno. Kostru mužstva tvoří kluci, co zůstali v dorostu od loňska. Chci využít jejich zkušeností a přístupu k přípravě pro mladší hráče, kteří přišli z mladšího dorostu.

Zjišťoval jste si už informace o hráčích od svého předchůdce Martina Kováříka, který před sezónou postoupil k áčku, a tak budete určitě v těsném kontaktu?
Zatím jsem dostal nějaké informace od pana Kadaněho. S Martinem jsem díky vytíženosti nás obou ještě konkrétně o hráčích nemluvil. Chci využít příležitosti společného soustředění v Sušici, kde si čas určitě najdeme. Už jsme se o tom bavili.

Jaké jsou plány pro blížící se ročník, máte od vedení klubu stanoveny nějaké konkrétní cíle? Plzeňští starší dorostenci došli v posledních třech letech vždy až do finále...
A-mužstvo a starší dorost by měli být výkladní skříní jakéhokoliv klubu. Tradice a úspěch zavazují. Vedení klubu by rádo navázalo této kategorie na předchozí úspěchy. Neznám sílu ostatních mužstev, ta se v mládežnických kategoriích každý rok dost mění. Můj osobní cíl je dojít v play-off co nejdále, zisk jakékoliv medaile by byl úspěchem. První moje myšlenky byly - jdu do Plzně, bude se bojovat o titul.

Jakým stylem hry by se měl tým prezentovat, na co se chcete v trénincích a zápasech nejvíc zaměřit?
Chci se prezentovat účinným útočným hokejbalem, vycházejícím ze zajištěné obrany. Budu chtít od kluků maximální nasazení a bojovnost do poslední minuty utkání. Zaměříme se na jednoduchý přechod středního pásma, součinnost útoku s obranou. V hokeji i hokebale rozhodují přesilovky, a to by měla být naše silná stránka. Takže jsem vlastně vyjmenoval všechno. (smích)

O víkendu vás čeká první akce, kde se budete moc seznámit blíž s řadou hráčů a funkcionářů klubu - již zmíněný kemp v Sušici. Co si od třídenního soustředění slibujete?
Hlavním cílem bude opravdu seznámit se s ostatními v klubu. Je to dobrý nápad, uspořádat hromadné soustředění. Pro malé kluky jde o možnost vidět své vzory. Sezona bude dlouhá a záleží na partě, na vnitřním klimatu. Nejenom u jednoho mužstva, ale i celého klubu. Takže skvělá příležitost poznat se, dát základ dobrým vztahům a těžit z toho po zbytek dlouhé sezony.

Jaký je plán přípravy staršího dorostu? Na co se chcete před blížícím se startem soutěže nejvíc zaměřit a jaké přátelské zápasy vás čekají?
Po čtrnácti dnech suché přípravy následuje soustředění, kde kromě tréninku na suchu přijdou na řadu konečně i hokejky. Toho, co bychom chtěli trénovat je hodně, času málo. Tréninky budou třikrát v týdnu a k tomu chci sehrát utkání se staršími dorostenci z extraligy, národní ligy a mužstvem dospělých z národní ligy. Vše je zatím ve formě prvních domluv.