Obránce Michal Slanec: Doufám, že budeme slavit titul

Plzeň se po pěti letech dočkala extraligového finále. Na západ Čech přijíždí k úvodním duelům obhájce titulu HBC ALPIQ Kladno. S finálovými boji v nové hale má z loňské sezony v dorostu zkušenosti devatenáctiletý obránce HBC Plzeň Michal Slanec. V letošním play-off si nejen spolehlivě plní obranné úkoly, ale k postupu do finále přispěl i třemi kanadskými body.

Co rozhodlo o tom, že si Plzeň po pěti letech opět zahraje finále?
Řekl bych, že jsme chtěli víc než Hradec a také se k nám určitě přiklonilo štěstíčko. Stav 3:0 na zápasy určitě neodpovídá průběhu té série. První a třetí zápas byly podle mého názoru vyrovnané, tam jsme měli to potřebné štěstí, jen druhý patřil vyloženě nám.

Který z těch zápasů byl nejtěžší?
Určitě bylo nejtěžší udělat poslední krok. Prohospodařili jsme tam vedení 2:0, ale nakonec vyhráli po samostatných stříleních.

Stačili jste oslavit vyřazení Hradce a jistotu stříbra nebo si oslavy medaile necháváte až po skončení finále?
Určitě jsme byli rádi, že jsme ve finále. Ale pochopitelně raději oslavím titul než stříbrnou medaili.

Co bude teď důležité udělat pro to, aby se v Plzni po letech opět slavil titul?
Určitě budou důležité oba domácí zápasy, to abychom využili domácí prostředí, kde se nám velmi daří. Doufejme, že se nám povedou a pojedeme na Kladno za stavu 2:0.

Co byste si chtěli přenést ze semifinále do finálových bojů a co byste naopak chtěli ještě vylepšit?
Možná bychom měli více zapracovat na proměňování přesilovek. V nich jsme byli v základní části dobří a v semifinále tolik nevycházely. A pochopitelně musíme bojovat do poslední minuty a snažit se dotáhnout finále do vítězného konce.

Z pětadvaceti vstřelených gólů v play-off jich mají plzeňští obránci na kontě třináct. To je slušný výkon...
Většinou soupeři hodně brání, zhušťují obranu, proto se obránci častěji dostanou ke střele. A když to tam padá, je to jedině dobře a budu rád, když dáme branek ještě víc.

V boji o zlato vás čeká obhájce titulu Kladno, je to soupeř, který vám osobně vyhovuje?
Pro mě osobně je Kladno příjemnější soupeř než Hradec. Když jsme s nimi v základní části hráli televizní utkání, vyhráli jsme 5:1 a Kladno se skoro k ničemu nedostalo.

Kladno skončilo po základní části druhé pět bodů za vámi. V čem jsou Středočeši nejvíce nepříjemní, kde je jejich síla?
Mají v kádru spoustu mistrů světa z loňského roku a výborného brankáře. Proto to budou zřejmě vyrovnané zápasy, ale doufám, že budeme chtít víc, jakkoliv vyhrajeme sérii a budeme slavit titul.

V play-off zatím předvádíte spolehlivé výkony a na svém kontě máte tři body za gól a dvě přihrávky. Jak jste sám se sebou spokojen?
Jsem rád, že mi trenér dal důvěru a že mi utkání zatím vychází. Těší mě, že tam spadnul aspoň jeden gól a dokážu týmu přispět i jinak než jen prací odvedenou v obraně.

Zejména poslední semifinále v Hradci Králové bylo z vaší strany hodně povedené...
Nevím jestli povedené, ale hrálo se mi dobře. A když potom trenér stáhl hru na dvě pětky, tak jsem dostal důvěru a hrál. A doufám, že tomu tak bude i v dalších zápasech a že nezklamu.

Za áčko nastupujete první sezonu a hned jako stabilní článek obrany jednoho z nejlepších českých týmů. Jak bylo těžké prosadit se a vybojovat si místo v sestavě?
Na začátku sezony jsem si říkal, že bude těžké se prosadit. Je nás tady osm vyrovnaných kvalitních obránců. Měl jsem také vyřízený střídavý start do Třemošné. Jsem rád, že jsem se v áčku chytil a že jsem zatím v základu.

A jaký je to pocit nastupovat vedle tolika zkušených hráčů a řady světových šampionů?
Je to určitě příjemné, když je v našem týmu tolik mistrů světa. Je to fajn a hodně se od nich při hře naučím.

Jste před svým prvním velkým finále nervóznější než před jiným zápasem?
Určitě to bude nervóznější než minulý rok, když jsem hrál finále za dorost. Navíc play-off a základní část jsou jiné soutěže. Ale doufám, že to bude dobré a sezónu dotáhneme do šťastného konce.

V extraligových zápasech nastupujete s číslem sedm. Měl jste ho vždy a je to číslo, které vám nosí štěstí?
Na hokeji jsem od malička měl šestku, protože můj vzor byl můj starší bratr, který ji také nosil. Když jsme poté přešel do Rokycan, dostal jsem desítku a ta mi zůstala i na hokejbalu. Ale jelikož v áčku jsem jeden z nejmladších a desítku má Marek Lendl, musel jsem přijmout číslo, které bylo volné. Ale doufám, že někdy v budoucnu se zase k desítce vrátím.

Svými výkony jste si řekl o pozvánku do reprezentační dvacítky, co vás v této sezoně v dresu národního týmu ještě čeká?
Jsem pozvaný na kemp do Chrudimi, který bude 29. – 30. května. Byla zveřejněna finálová příprava před odjezdem na mistrovství světa a doufám, že se dostanu do konečné nominace. Rád bych se tam podíval, protože jsem v životě za reprezentaci nehrál. Byla by to nová zkušenost a byl bych za ni moc rád.

Do finále vám svou podporou jistě pomohli i fanoušci, na co byste je pozval o víkendu?
Budu rád, když přijde hodně diváků. Třeba vloni, když jsme hráli finále se starším dorostem, byla tu fantastická atmosféra, plná hala a diváci nás hnali kupředu, byli šestým hráčem v poli. Takže určitě budeme rádi, když přijde co nejvíc diváků a podpoří nás.