Jan Beránek: Play-off je úplně jiná soutěž

V základní části se střelecky neprosadil, v play-off dvěma góly vedl Plzeňany k výhrám nad pražským Kertem. Obránce Jan Beránek má velký podíl na tom, že vítěz základní části vede v sérii 2:0 a od postupu do semifinále ho dělí jediné vítězství. Zkušený bek si uvědomuje, jak důležité je zvládnout začátek série.

Vyhráli jste základní část, takže se od vás očekává postup. Bylo těžké zvládnout domácí zápasy?
Určitě cítíme tlak, ale máme velice kvalitně poskládaný tým. I když je pravda, že Kert kouše a hraje velice dobře. My však pokaždé dokázali dát více branek a zvítězit. Do Prahy si tak povezeme dvouzápasový náskok a stačí nám jen jedno vítězství k postupu.

Po základní části jste měli přibližně dvakrát tolik bodů než soupeř z Prahy. Ten do play–off postoupil z osmého místa, ale v úvodních dvou duelech rozhodně nepůsobil odevzdaným dojmem...
Play-off je úplně jiná soutěž! Hraje se od nuly a stačí jedno povedené utkání, tým se nastartuje a může hrát dál o titul.

Skóre úvodního čtvrtfinále bylo vyrovnané až do samotného závěru, kdy jste vy rozhodl o výhře. Mohla za to nervozita, že se nepodařilo soupeře přehrát větším rozdílem?
Určitě, ale jde také o to, že hráči Kertu do toho jdou naplno, nemají co ztratit. Navíc série začíná za stavu nula - nula a žádné body ze základní části se nepočítají. Rozhodující gól přišel ve vhodný okamžik. předtím jsme dvakrát vedli, ale oni vždy vyrovnali a dotáhli se na nás. Je důležité, že jsme první utkání zvládli.

V základní části jste neskóroval. Ulevilo se vám, že jste konečně protrhl střeleckou smůlu?
Každému hráči prospěje, když mu to tam padne. Já jsem se vrátil do sestavy po dlouhodobém zranění a trochu mi trvalo, než jsem se zase vrátil tam, kde jsem byl předtím.

Druhá trefa přišla hned v dalším utkání, jak byste oba střelecké zápisy popsal?
Stačí popsat jednu, protože byly velmi podobné. Jen jsem plnil úokoly, které při přesilovce mám - důrazná práce před bránou a clonění. V obou případech se mi povedlo zasunout odražený balon do brány.

Čtyři ze sedmi branek jste v těchto dvou zápasech zaznamenali v přesilových hrách, zdá se, že právě ty jsou zatím v sérii hodně důležité...
Přesilovky vždycky dělají zápasy. Když během nich střílíme góly, je to pro nás jedině dobře.

Gólman Kertu Gerlich v prvním zápase často posunoval branku a pokračoval v tom i v úvodu toho druhého. Proč na to rozhodčí nereagovali?
V prvním utkání byli rozhodčí hodně benevolentní a nechávali to. V neděli už jsem to po jeho třetím posunutí nevydržel a šel jsem za rozhodčím. Avizoval jsem mu, že to dělal už včera a že s tím rozhodčí nic nedělali. Domluvili jsme se, že ještě jednou a bude napomenutí. Poté už k posunutím nedocházelo.

Takže to nebyla náhoda, že byl první zápas často přerušován kvůli posunuté brance?
Leoš Gerlich se vymlouval, že je lehká brána a po povrchu klouže. Ale za celou základní část se nic podobného nedělo. Najednou byla branka posunutá skoro po každé akci. Můj názor je jednoznačný, že to dělal schválně.

Za vítězstvím vás hnala velmi slušně zaplněná hala, diváci povzbuzovali. Vnímal jste to hodně?
Je to vzpruha, je to šestý hráč, který nám pomáhá tím, že nám fandí. V neděli zde měli kotel i hosté, ale naši bubeníci je vždy dokázali usměrnit. (úsměv)

Od postupu do semifinále vás dělí jediná výhra, povede se jí urvat už v sobotu na hřišti Kertu?
Určitě by bylo dobré vyhrát hned první zápas v Praze, abychom si mohli odpočinout před semifinálovými duely. Ale když se vrátíme do Plzně, nedá se nic dělat, je to série a hraje se na celkového vítěze.

Jak se vám osobně na hřišti Kertu hraje?
To je dobrá otázka, ale ještě jsem na Lužinách nehrál... Byl jsem tam na předposledním utkání základní části a tamější povrch vypadá velice kvalitně, je velice dobře udělaný. Hřiště je pěkné, jak povrch, tak mantinely. Myslím si, že to bude další pěkný zápas.