Představení účastníků Pilsen Cupu: Hradec Králové

Kromě domácí Plzně se Pilsen Cupu zúčastní jediný český celek, kterým je Hradec Králové - vicemistr extraligy 2008/09 a vítěz Českého poháru 2009. "Pilsen Cup je důležitou součástí naší přípravy a příležitostí střetnout se s týmy vyznávající odlišný styl hry," komentuje stručně hradecký kouč Jiří Mašík.

"Už v prosinci jsme se bavili s Rosťou Kurfürstem o tom, že Plzeň bude hostit mezinárodní turnaj a my jsme měli od začátku zájem se ho zúčastnit," popisuje trenér Hradce Jiří Mašík, kdy se o příležitosti zahrát si na mezinárodním turnaji v Plzni dozvěděl, a dodává, že je za takovou možnost nesmírně rád: "Venkovní podmínky nám nedovolují, abychom šli na hřiště, takže herní příprava bude hodně okleštěná. Jsme vděční za každou šanci, kdy si můžeme zahrát v teple v hale."

Pro Východočechy není situace při současném počasí jednoduchá. "Hřiště máme pod ledem, takže uvidíme, jestli ho budeme moci využít nebo budeme muset někam dojíždět. O dalším víkendu nás čeká pouze trénink a v neděli 21. února zápas Českého poháru v Heřmanově Městci," popisuje Mašík úsporný zápasový režim svého družstva a k herní přípravě, na kterou zatím nebyl čas, dodává: "Ve čtvrtek bychom chtěli jít poprvé s hokejkami, abychom si alespoň trochu zvykli."

Přes všechny lapálie je muž, který zároveň působí jako hlavní kouč reprezentační dvacítky, se zimní přípravou spokojen. "Musím zaklepat, že se nám vyhnulo jakékoliv zranění a všichni trénují bez problémů," shrnuje jednoduše a v myšlenkách již míří k Pilsen Cupu.

"Jsem rád, že je systém nastaven tak, že se utká každý s každým a vyzkoušíme si odlišný styl hokejbalu než ten, na který jsme zvyklí z české extraligy," hodnotí systém turnaje a přidává, že spokojen je i s hracím časem dvakrát dvacet minut: "To je dostatek času na vyzkoušení různých věcí. Hráči se budou moci ukázat."

Jiří Mašík v plzeňské hale při tréninku U20

Podzimní zápas Hradec Králové - Plzeň
A s jakým týmem do západočeské metropole dorazí? Došlo v Kádru Hradce oproti podzimu k nějakým změnám? "Trénujeme ve stejném složení jako na podzim. Chceme přijet s jednadvaceti hráči, kteří jsou všichni členy širšího kádru pro jarní část extraligy. Zkoušíme i jednoho nadějného hráče ze staršího dorostu, který také dostane příležitost," odpovídá Mašík, který se zatím zaměřil jen na svůj tým a dalším soupeřům se nevěnoval. "V poslední době jsem měl hodně starostí s přípravou kempu reprezentační dvacítky, takže jsem ani neměl čas si o soupeřích cokoliv zjišťovat a ani to dělat nebudu. Začínáme s Plzní, kterou známe, a pak okoukneme ostatní," vysvětluje.

Přesto má jednu zajímavou informaci: "Dozvěděl jsem se, že Oberwil bude posílen o některé bývalé hráče Sudoměřic, takže jeho síla ještě naroste. Ale nemůžeme podceňovat žádného soupeře." I bez speciální taktické přípravy na jednotlivá mužstva bude Hradec bezpochyby útočit na vítězství. Vždyť v Plzni se mu povedlo téměř přesně před rokem ovládnout finálový turnaj Českého poháru.