Hodnocení víkendu: A-tým ve dvou soubojích získal bod, vysokým rozdílem zvítězili dorost a žáci

O uplynulém víkendu vybojoval A-tým ve dvou zápasech jeden bod. Nedařilo se také juniorům, kteří prohráli v utkání s Hostivaří. Naopak dorost zvládl zápas s Kladnem a vysokou výhru s Českými Budějovicemi si zapsali starší a mladší žáci. Velkým rozdílem zvítězil také B-tým a v akci byla i minipřípravka.

A-tým

Mečouni o víkendu nejprve poměřili síly s Karvinou. Domácí začali lépe a v osmé minutě se radovali z prvního gólu. Plzeňští hráči pak mohli odpovědět ve dvou přesilových hrách, ale ani jednu se jim nepodařilo využít. Naopak ve druhé části v početní výhodě navýšila skóre Karviná a i přes zlepšený výkon už se hostům nepodařilo dotáhnout. Ke konci třetí třetiny si karvinští hokejbalisté ještě pojistili výhru čtvrtou brankou a Plzeň poprvé v jarní části nezískala žádný bod.

Komentář trenéra Michala Edla: Do zápasu v Karviné jsme nevstoupili tak, jak jsme si představovali. Od první minuty to nebylo ono, dostali jsme dva góly, které dostat nemáme, a hra nebyla taková, jak jsme potřebovali. Ve druhé třetině jsme se částečně zlepšili, ale štěstí jsme neměli. V přesilovce jsme pak dostali gól na 3:0 a zase to pro nás bylo složitější, hráli jsme už víceméně do kopce, a to se hraje těžko. Ve třetí třetině jsme si zasloužili dát nějaký gól, protože jsme si vytvořili jasné dvě tři šance, ale gól jsme nedali, soupeř nám pak dal čtvrtý a bylo po zápase.

Sobota 16. března 2024: HbK Karviná – HBC Plzeň 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Druhý den chtěli mečouni nepříliš povedené sobotní utkání napravit a do zápasu s Letohradem vstoupili skvěle. Už ve druhé minutě otevřel skóre Karel Škarka a v dalších šancích pak mohli plzeňští hráči odskočit do většího náskoku. To se jim ale nepodařilo a v předposlední minutě základní hrací doby Letohrad vyrovnal. Utkání šlo do prodloužení, kde jen sedmnáct vteřin před jeho koncem skóre otočili domácí. Plzeň si tak odvezla z východních Čech bod.

Komentář trenéra Michala Edla: V Letohradu to od rozcvičky bylo tak, jak si myslím, že to má být. Gól jsme dali zaslouženě, aktivní hrou, vystřelením, dorážkou nebo tečováním. V zápase jsme měli více ze hry a ve druhé třetině jsme měli dát druhý gól, abychom v utkání trochu odskočili, protože si myslím, že jsme na to šance měli. To se samozřejmě nestalo a Letohrad začal hrát čím dál více na brejkové situace a nahozené balony a nakonec jim jedna šance vyšla. Šli jsme do prodloužení a tam to je těžké a stávat se to nemůže. Individuální chyba rozhodla o tom, že bod máme jen jeden, protože jsme nemohli jít ani do nájezdů. Sedmnáct vteřin před koncem jsme udělali fatální chybu a jak je na hřišti málo hráčů a více místa, tak jeden hráč utekl. Myslím, že jsme si zasloužili víc než bod.

Neděle 17. března 2024: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 2:1p (0:1, 0:0, 1:0 – 1:0)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Junioři na domácím hřišti přivítali Hostivař. Před svými fanoušky je v páté minutě poslal do vedení Lukáš Kopal a těsný náskok mečouni drželi až do začátku druhé části. Pražané pak potrestali tři vyloučení domácích a do třetí třetiny šli mečouni s dvoubrankovou ztrátou. Tu už se jim smazat nepodařilo, hosté se pak prosadili ještě jednou a Plzeň na výhru v jarní části musí čekat.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Utkání se mi nehodnotí dobře jako ostatně celé jaro. Neproměňujeme ani vyložené šance a většinou hned poté jsme vyloučeni. Pokud nezměníme přístup, nebudeme disciplinovaní a efektivní v koncovce, tak úspěšní nebudeme.

Sobota 16. března 2024: HBC Plzeň – HBC Hostivař 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

V domácím prostředí se utkal také dorost s Kladnem. Mečouni nejprve v první třetině využili dvě přesilové hry, v jedenácté minutě už vedli o tři góly. Ještě před první přestávkou hosté snížili, ve druhé části se neujala ani jedna střelu, ale ve třetí patnáctiminutovce zase úřadovala Plzeň. Domácí vsítili další tři góly v početní výhodě, dva v oslabení a vybojovali vysoké vítězství. Na tom se podílel brankou a čtyřmi asistencemi Jan Kraus.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Zápas s tradičním a fyzicky vyspělým soupeřem jsme začali velmi dobře. V pohybu a s úspěšně zvládnutou přesilovkou. Jenže postupně během první třetiny jsme i přes tříbrankové vedení začali polevovat. Naše hra byla hodně rozsypaná, a to minimálně celou druhou třetinu. Až v půlce té poslední jsme přidali další gól a pak už dokráčeli k výrazné výhře. Přesto zápas přinesl dost podnětů a otazníků.

Neděle 17. března 2024: HBC Plzeň – HBC Kladno 8:1 (3:1, 0:0, 5:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Doma se utkali s Českými Budějovicemi starší žáci. Plzeňští hráči se v první třetině dostali do tříbrankového náskoku, druhá část byla výsledkově vyrovnaná, každý tým vsítil jeden gól. Utkání pak ještě nabídlo několik branek, mečouni rozvlnili síť pětkrát, hosté poslali míček za brankovou čáru dvakrát. Plzeň tak získala další tři body a v jarní částí ještě neprohrála. Čtyřmi kanadskými body se blýskl Martin Ptáčník.

Komentář trenéra Michala Samce: V zápase jsme podali přesvědčivý, i když zdaleka ne ideální výkon. Chtěli jsme po hráčích ještě více agresivity, napadání, pohybu, komunikace, preciznější řešení situací. Utkání nám kromě silných stránek opět odhalilo naše největší nedostatky, na nichž je třeba pracovat. Zároveň na hráče apelujeme, aby byli po celou dobu všech utkání maximálně koncentrovaní a vyvarovali se výpadků, s čímž stále u řady hráčů nemůžeme být spokojeni. Věřím, že před vrcholem sezóny zvládneme výše zmíněné co nejvíce z naší hry odstranit a vytěžit z našeho potenciálu maximum.

Sobota 16. března 2024: HBC Plzeň – TBG Swietelsky Pedagog České Budějovice 9:3 (3:0, 1:1, 5:2)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

S Českými Budějovicemi se potkali i mladší žáci. Domácím se od začátku dařilo, už v první třetině odskočili na rozdíl čtyř branek a stejný počet jich vsítili také v další části. V brankostroji pak pokračovali a zapsali si jich ještě devět. Hosté upravili skóre jen jednou trefou a mečouni tak zaznamenali vysokou výhru. Dvěma góly a šesti asistencemi se na ní podílel Michal Šulan, čtyři branky vstřelili Hradský a Vraný.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Od začátku utkání byli Mečouni lepším týmem. Rychlé napadání a včasný přístup k protihráčům dělaly soupeři velký problém. Kluci se nebáli hrát a kombinovat, byli stále v pohybu. Přidal se i důraz v osobních soubojích a ve hře jeden na jednoho. Zlepšení bylo znát i ve hře směrem dozadu. Oba domácí brankáři předvedli několik výborných zákroků. Jsem velice rád, že se dnes prosadili i jiní hráči. Svou první branku za mladší žáky vstřelil Filip Štich. Chválím kluky, že odehráli celý zápas ve vysokém nasazení.

Neděle 17. března 2024: HBC Plzeň – TBG Swietelsky Pedagog České Budějovice 17:1 (4:0, 4:0, 9:1)
Podrobnosti o utkání

Minipřípravka

O víkendu vyběhla na hřiště také minipřípravka. Mladí hokejbalisté se představili na hřišti v Písku, kde se utkali se čtyřmi týmy. Na turnaj si přenesli natrénované prvky a od začátku dělali trenérům radost.

Komentář trenéra Jana Pavelky: V sobotu jsme přijali pozvánku od Písku ve formě účasti turnaje. Týmů bylo s námi dohromady pět, a tudíž nás čekali čtyři zápasy. Všechny byly hned po sobě, a to bylo dobré tempo pro kluky. Zvládli se rychle přizpůsobit hře soupeře a obrátit styl hry pro sebe. Mají velkou pochvalu za nás trenéry, že zapojili tréninkové prvky do zápasu, na kterých jsme dřeli, šli od začátku do toho naplno. Tímto směrem se budeme chtít směřovat a držet mezi sebou toho správného týmového ducha.

B-tým

V neděli se B-tým utkal s celkem Rolling Balwans. Už od úvodu si šli za vítězstvím mečouni, kteří po první třetině vedli o čtyři branky, v dalších pak náskok navyšovali. Soupeře výrazně přestříleli a nakonec vyhráli rozdílem deseti gólů.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Prakticky od začátku zápasu nebylo o vítězi pochyb. Otázkou bylo jenom skóre. Přesto jsme se nevyvarovali některých chyb, které zkušený soupeř, jehož hráči umí dát gól prakticky z ničeho, potrestal. Chvílemi to vypadalo, že se hraje bez obran a občas i bez brankářů. Nakonec utkání skončilo divokým výsledkem 15:5 a všichni naši hráči si připsali aspoň bod.

Neděle 17. března 2024: HBC Plzeň B – HBC Rolling Balwans Plzeň 15:5 (5:1, 5:3, 5:1)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 23. března 2024

A-tým: Plzeň – Hradec Králové (14:00)
Junioři: Pardubice – Plzeň (13:00)
Starší žáci: Dobřany – Plzeň (10:00)

Neděle 24. března 2024

B-tým: Litice – Plzeň B (18:00)
Dorost: Ústí nad Labem – Plzeň (15:00)
Mladší žáci: Suchdol nad Lužnicí – Plzeň (12:00)