Rekonvalescence byla náročná, gól hned po návratu mi určitě pomohl, prozrazuje Lukáš Hanuš

11. září 2024

Mečouni o víkendu odstartovali novou sezónu před svými fanoušky vítězstvím s čistým kontem. Na úspěšném vstupu do letošního ročníku se podílel také Lukáš Hanuš, který se po nelehkém zranění po přibližně roce a půl vrátil k extraligovým zápasům. Plzeňský obránce se po návratu hned prosadil v první přesilové hře a nejen o tom se rozpovídal více.

Lukáši, v sobotu jste už zahájili novou extraligovou sezónu. Jak jste se na ni s týmem připravovali? A zaměřoval ses také na něco individuálně?
Příprava začala první týden v srpnu a nemyslím si, že by byla něčím speciální. Byla zaměřená na rozvoj vytrvalosti a síly, nemalá část probíhala přímo na hřišti.

K soutěžním zápasům ses vrátil po nepříjemném zranění, kvůli kterému jsi přibližně rok a půl nenastoupil. Můžeš prozradit, jak náročná byla rekonvalescence?
Byla náročná. Na druhou stranu jsem měl více času věnovat se jiným věcem a zkusit i něco nového. Je to teď trochu náročné, dříve mi to nepřišlo, ale po té pauze je to změna, když do volného času zasahuje trénink třikrát týdně a o víkendu zápas. (smích)

Po delší pauze jsi první soutěžní zápas odehrál o víkendu v domácím prostředí proti Pardubicím, které jste porazili, navíc jste neinkasovali ani jeden gól. Jak jsi vnímal výkony týmu?
Výkon byl dobrý a z týmu bylo cítit odhodlání, chuť a hlavně radost ze hry. Zároveň ho ale nesmíme vůbec přeceňovat! Jsou to pro nás důležité tři body a vítězství na úvod sezóny, teď je potřeba na tento výkon navázat. Výhra s nulou je určitě skvělá. Kráči (Petr Kráčina, pozn. red.) předvedl pár skvělých zákroků, týmu pomohl k výhře a také k získání většího sebevědomí v průběhu zápasu.

Před zraněním ses naposledy objevil v CROSSDOCK Extralize v předminulé sezóně, minulou jsi vynechal. Jaké byly po delší době první minuty na hřišti v extraligovém tempu?
Bylo to určitě náročné, extraliga mi připadá každým rokem více a více omlazená, a tedy i rychlejší. Zároveň počasí v sobotu nebylo úplně ideální a v hale bylo velké horko, s čímž se však musel poprat každý.

Hned v sedmé minutě jsi využil první nabídnutou přesilovou hru a navýšil vedení týmu. Pomohlo ti to v sebevědomí a zpříjemnilo návrat?
Určitě pomohlo a myslím si, že to mohlo pomoci i celému týmu, že jsem dal gól zrovna já. Stejně jako to, že ostatní góly dali další dva nejstarší hráči.

Během tvé přestávky došlo k některým změnám a mužstvo se obměnilo. Zůstala tvá role v týmu stejná, nebo se nějak změnila?
Určitě se změnila. Kluky z týmu všechny znám, ale pořád to trochu po takové době působí jako "nové" prostředí. Takže se s tím potřebuji pomalu sžít a jsem rád, že zatím nemusím tolik řešit ostatní, alespoň v rámci nějaké funkce. Ale v týmu patřím k těm nejstarším i nejzkušenějším, takže je jasné, že nějakou roli v týmu mít budu.

Pozměnilo se také složení extraligových týmů, místo Prachatic je letos v Extralize Mladá Boleslav. Co říkáš na konkurenci v letošní sezóně?
Mladou Boleslav vůbec neznám, ale vrátilo se jim před sezónou pár kmenových hráčů a hned v prvním utkání ukázali, že budou mít kvalitu. Celkově si myslím, že letos bude konkurence týmů vysoká a kvalita by mohla být dost vyrovnaná. Pouze Hostivař si myslím, že bude od ostatních trochu odskočená.

Nyní vás čekají tři venkovní utkání v řadě. Nejprve poměříte síly se silnou Hostivaří, poté vyjedete k nováčkovi do Mladé Boleslavi a následně do Letohradu. Co od těchto zápasů očekáváš?
S Hostivaří očekávám velmi rychlé a kvalitní utkání, které nám určitě ukáže naši kvalitu. Od Mladé Boleslavi nevím, co očekávat, a s Letohradem u nich doma věřím, že vyhrajeme.