Trojice reprezentačních výběrů využila plzeňské haly ke svým přípravným kempům

Každým rokem se v prosinci a lednu v Plzni konají soustředění České hokejbalové reprezentace. Ani letošek nebyl výjimkou. Mezi pátkem 4. a sobotou 5. prosince se na Košutce potkaly hned tři výběry. Halu sdílela v obou dnech družstva U16 a U18, ke kterým se v sobotu přidali také muži.

Reprezentace mužů, 5. prosince

Úvodního kempu po bronzovém mistrovství světa v Zugu se zúčastnilo čtyřicet hráčů a trojice brankářů. Seniorskou reprezentaci poprvé vedl nově zvolený realizační tým. Trenéry pro nový reprezentační cyklus, který vyvrcholí domácím MS v Pardubicích 2017, byli zvoleni Drahomír Kadlec, Jaroslav Pavlík a Tomáš Friml. Kadlec vede národní tým od roku 2010, Friml dlouhá léta nastupoval mezi extraligovými mantinely a nyní vede Letohrad, Pavlík se před nedávnem stal trenérem pražského Kova. Kempu se však nezúčastnil, jelikož byl toho času s reprezentačním výběrem U20 v Gajarech.

Jak sám Kadlec přiznal v rozhovoru pro hokejbal.cz, boj o reprezentaci začal s úvodním kolem CCM extraligy. Na prvním kempu chtěli trenéři dát příležitost, co největšímu počtu hráčů. Dobré výkony v dresu Plzně vynesli nominaci Petru Kráčinovi, Ondřeji Benediktovi, Michalu Slancovi, Martinu Krchovi, Ondřej Malému a Marku Švarcovi. Srazu reprezentace se měli zúčastnit také Michal Průcha a Jiří Benedikt. Ti se však museli omluvit.

Oba tréninky byly odehrány formou modelových zápasů. Reprezentanti se rozhodili do dvou týmů a přes hodinu čistého času proti sobě hráli ve vysokém tempu. Trenéři vše pečlivě sledovali z tribuny.

Svazoví funkcionáři také upozornili hráče na možné dopingové kontroly, které na mezinárodních akcích provádí organizace WADA. Pět náhodně vybraných jedinců se také podrobilo internímu testu.

Ohlasy po kempu

Ondřej Malý (nováček v reprezentaci mužů / HBC Plzeň): „Na srazu jsme absolvovali dva výhradně herní tréninky. Byli jsme rozděleni na dva týmy a hráli proti sobě. V prvním zápase jsem se cítil skvěle, naše pětka si celkem rozuměla, dali jsme i pár branek. Tempo hry bylo velmi rychlé, o třídu výš než extraliga. Síly rychle ubývaly, a v druhém zápase to bylo znát. Po obou trénincích jsme toho měli dost. Cítil jsem se dobře. Nešel jsem do neznámého, díky plzeňské hale i spoluhráčům z Plzně. Se spoluhráči jsme si vyhověli. Z tohoto pohledu to bylo fajn. Určitě bylo motivující vidět všechny ty špičkové hráče a zahrát si s nimi. Zároveň víme všichni, že musíme, co nejvíce makat. A zlepšit se, abychom v týmu vydrželi, co nejdéle.

Drahomír Kadlec (hlavní trenér reprezentace): „Zahráli jsme si dvě utkání proti sobě a dali prostor všem hráčům, které jsme nominovali. Chtěli jsme, abychom se poznali, vyzkoušeli si to a oficiálně jsme mohli začít přípravu na domácí šampionát. Tento kemp splnil přesně svůj účel. Omluvilo se nám sedm hráčů, ale povolali jsme náhradníky, takže jsme měli dostatečný počet hráčů na dva kompletní týmy. Na první utkání jsme to nějak napsali, před druhým trochu proházeli.“

Tomáš Friml (asistent trenéra reprezentace): „Sledovali jsme jak jsou na tom hráči fyzicky. Dále, jak si povedou v zápase, který má větší tempo než extraligové utkání. Hráči oba zápasy odmakali. Na konci soustředěni jim byl sdělen plán reprezentace až do MS. Také, aby na sobě neustále pracovali, co se tyká fyzické připravenosti.

Momentka z prvního utkání na reprezentačním srazu.

Reprezentace U18, 4. – 5. prosince

Cyklus srazů U18 směřuje k blížícímu se MS juniorů. To se koná v červenci v anglickém Sheffieldu. Trenéři Maršner, Donauschachtl a Ogurčák měli, také kvůli několika omluvenkám, k dispozici dvacet hráčů a tři gólmany. Plzeňský dorost zastupovali Filip Thán, Richard Hurt a Tomáš Majer. „Osmnáctka“ po úvodním pátečním tréninku absolvovala zápas proti kombinovanému týmu A-týmu a staršímu dorostu HBC Plzeň. V sobotu na hráče čekaly ještě dvě závěrečné tréninkové jednotky. Juniorská reprezentace se v nich zaměřila například na založení útoku či na práci v útočné a obranné třetině.

Zápas s Plzní byl plný nasazení. Výkon reprezentantů šel postupně nahoru. Naopak mečounům se v určitých pasážích hry příliš nedařilo a v obranné fázi se objevovala okénka. Přesto ukázali svoji kvalitu a třikrát vedli. Výběru U18 se ale podařilo třikrát srovnat a v závěrečné třetině „urvat“ vítězství na svoji stranu.

Plzeň – U18 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)

Branky Plzně: 1. Michal Průcha, 9. Jaroslav Pauer, 23. Jakub Kolařík.
Rozhodčí: Michailidis, Soukup. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.

Sestava PLZ: Sedláček (od 25. Pop) – Průcha, Papán, Vodrážka, Jirka, Tůma, Nejedlý – Pauer, Kolařík, Ondra, Polívka, Krch, Pokorný, Toman, Kamien, Vobruba.

Ohlasy po kempu

Richard Hurt (útočník U18 / HBC Plzeň): „Na soustředění jsem bohužel absolvoval pouze jediný trénink a větší část zápasu. V něm jsem se bohužel nešťastně zranil. Přesto můžu být s kempem spokojený. Jsem rád, že jsme se mohli připravovat v domácím prostředí haly a nemuseli cestovat přes půl republiky. V zápase proti Plzni jsem se snažil ze sebe vydat maximum. Mám z něj dobrý pocit. Plzeň sestavila kvalitní kádr s několika reprezentanty. Také jsem si rád zahrál proti hráčům, které dobře znám a už tuším, co na hřišti předvedou. “

Milan Maršner (trenér reprezentace U18): „Proběhlý kemp hodnotíme velice kladně, v naší přípravě byl velkým přínosem. Absolvovali jsme tři tréninkové jednotky zaměřené na nácvik založení útoku a nácviku systému hry v útočném pásmu. V rámci kempu jsme odehráli utkání proti kombinovanému výběru Plzně, za což patří Plzeňskému klubu poděkování. Samotné utkání nám ukázalo jak kladné prvky na naší hře tak nedostatky, na kterých budeme na dalších soustředěních pracovat. Jedním z hlavních cílů soustředění bylo vyzkoušet složení jednotlivých formací a hráče ideálně typově poskládat. Věřím, že tímto kempem jsme v naší přípravě položili další základní dílek.“

Reprezentace U18 oslavuje jednu z branek v zápase s Plzní. FOTO: Libor Oplt.

Reprezentace U16, 4. – 5. prosince

Výběr U16 se taktéž připravuje na červencový juniorský šampionát. Druhou nejmladší kategorii dostal na starosti explzeňský trenér Martin Davídek, který si do realizačního týmu vybral pardubického Jiřího Doležala a lodivoda staršího dorostu Plzně Tomáše Semeru. Do nominace na první ze zimních kempů „šestnáctky“ se dostali také hráči plzeňského mladšího dorostu, Matěj Votípka a Pavel Šmídl. Pozván byl také Vít Jonák, ten se však kvůli zdravotním problémům musel omluvit.

Reprezentanti v Plzni absolvovali dvě tréninkové jednotky. V nich byl kladen důraz na individuální činnosti jednotlivce nebo na hru ve třetině. Závěr soustředění patřil přípravnému zápasu s plzeňským mladším dorostem. Plzeňané byli v první polovině utkání lepším týmem. Nepodařilo se jim ale vsítit žádnou branku. V 25. minutě se poprvé trefil Bočan, kterému asistoval Lokajíček. Třetí třetina už snedla přísnější měřítka na obou stranách. Hra měla potřebné tempo a do šancí se dostávala i mládežnická reprezentace. Mečouni si přesto vítězství utéct nenechali.

Plzeň MD – U16 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky Plzně: 25. a 42. Petr Bočan, 37. Jakub Holeček.
Rozhodčí: Michailidis. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Sestava PLZ: Hrubý – Kovářík, Holeček, Ulč, Rosič – Vlasák, Hýbl, Tarantík, Bočan, Lokajíček, Poláček, Kucharski, Štípek, Galla.

Ohlasy po kempu

Pavel Šmídl (útočník reprezentace U16 / HBC Plzeň): „Kemp se konal, stejně jako minulou zimu, v Plzni. To jsme brali jako velkou výhodu, protože jsme mohli využít domácího prostředí. Měli jsme dva tréninky a jedno přípravné utkání. Na tréninku jsme se věnovali založení útoku a situacím 1na 1 a 2 na 1. Osobně jsem od kempu očekával trochu více. V sobotu odpoledne jsme šli na oběd do restaurace Kooperativa areny a k večeru jsme na závěr kempu sehráli přátelské utkání proti mladšímu dorostu Plzně. Podlehli jsme jim 1:3, ale aspoň jsme získali další zkušenosti.

Martin Davídek (trenér reprezentace U16): „Prosincový kemp byl prvním ze série zimních soustředění. Skládal se ze dvou tréninků a jednoho utkání s mladším dorostem HBC Plzeň. Naše očekávání se naplnila, chtěli jsme z pozvaných 22 hráčů vybrat cca 12 hráčů do užší nominace a to se povedlo. Utkání s MD Plzně nesplnilo mé očekávání po stránce nasazení a bojovnosti ani v prosazení se v situacích jeden na jednoho, dva na jednoho. Na druhou stranu se potvrdily naše poznatky z tréninků a směřuje nás to do další práce. Už teď se těšíme na lednový kemp. Chci poděkovat klubu za podmínky pro naše soustředění a Martinovi Kováříkovi za uskutečnění utkání.“

Na našem facebooku si můžete prohlédnout fotogalerie z kempu mužů i juniorských reprezentací.

Souhrnná reportáž o reprezentačních srazech v plzeňské hokejbalové hale.

Ostatní reprezentace

Napilno měli také reprezentanti do 20 let. Ty ve slovenských Gajarech čekalo měření se stejně starým domácím výběrem. Výběr trenéra Pavlíka zvládl prověrku úspěšně. V sobotu porazili Slovensko 2:3, o den později zvítězili 2:6. Náš klub zastupovali Jakub Vlasák, Lukáš Hanuš (celkem 2+1), Martin Davídek ml. (0+2) a Jakub Voves (2+0).

Nezahálel ani výběr do čtrnácti let. Ten se pod dozorem hlavního trenéra Komárka sešel v neděli 6. prosince v Mostě. Do mostu přicestovali čtyři hráči z plzeňských žákovských družstev. Byli jimi Luděk Pavlík, Radek Sýkora, Radek Zíka a Jan Miksan.