Hodnocení víkendu: Nedařilo se, zvítězil pouze starší dorost

Nepříliš povedený víkend mají za sebou družstva HBC Plzeň. Mužské áčko a dorostenci odstartovali semifinálové série. A-tým a mladší dorost čelí hrozbě vyřazení. Naopak postoupit do finále může příští týden starší dorost. Obhájci loňského titulu byli nakonec jediným úspěšným celkem, jelikož žákovské týmy prohrály na hřištích soupeřů.

A-tým

Vlašim hostila Plzeňany na ploše tamního zimního stadionu, kde byl položen před play-off plastový povrch. Plzeň se musela vypořádat s absencí trenéra Kadaněho, jehož k semifinále nepustily rodinné povinnosti. Začátek měli lepší vítězové základní části z Vlašimi, ovšem po chvilce se hra zcela vyrovnala. Útočně laděná Vlašim měla najednou ke konci první třetiny problémy s houževnatou Plzní, která Středočechy zatlačila do obranného pásma. Ovšem ke gólu nevedla žádná střela. Jinak se oba týmy snažily o co největší počet střel a prim hráli oba brankáři. Jak domácí Straka, tak hostující Kráčina drželi svůj tým. Rozuzlení přinesl až smolný konec zápasu. 53 sekund před koncem se míček po buly dostal na volného Průchu a ten přisoudil vítězství Vlašimi. Při závěrečné power-play se ještě do prázdné klece trefil Švanda.

Sobota 9. května: Hbt Vlašim – HBC Plzeň 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Podrobnosti o utkání

Nedělní utkání začalo velmi opatrně. Oba celky hrály hlavně odzadu a ani jeden tým nechtěl udělat chybu, která by mohla znamenat ztrátu zápasu. Vlašim hrála agresivní hokejbal, s čímž měli hosté problémy a postupně přišli o čtyři hráče. Rozhodčí ovšem nechal hru plynout. Naopak přesilovky si zahrála Vlašim, jenž využila secvičených kombinací. Nejprve se trefil střelec rozhodujícího gólu ze sobotního utkání – Michal Průcha. Na to mečouni zareagovali stejným způsobem. Přesilovou hru zúročil Erik Polívka. Poté ale začali domácí úřadovat. Ještě přidali na tempu a přišly další branky. Ještě do konce druhé třetiny si Vlašim vybojovala dvoubrankový náskok. V poslední třetině přidala další tři. Utkání nedochytal Petr Kráčina, kterého na poslední pětiminutovku nahradil Martin Kukrál.

Neděle 10. května Hbt Vlašim – HBC Plzeň6:1 (0:0, 3:1, 3:0)

Podrobnosti o utkání

Starší dorost

Los play-off k sobě svedl do semifinále dva týmy, které si svůj postup vybojovaly až v pátém středečním zápasu. Zatímco Plzeň smázla Letohrad, Kladenští porazili Hradec Králové. A první třetina úvodního semifinále byla velmi zajímavá. Plzeň svoji aktivní hrou dominovala a po třech trefách vyhnala Majerníčka z brány Kladna. Postupně se trefili Holý, Vodrážka a Pokorný. Střídání brankářů hosty nakoplo a pro Plzeň si připravili nepříjemný dárek v podobě dvou gólů do šatny. O oba se postaral Tomáš Fejfar, jinak hrající za Kert Park v mužské CCM extralize. Ovšem nástup do třetiny znovu vyšel Plzni. Znovu se trefili Holý a Vodrážka, kteří hráli ve velké pohodě. Kladno následně snížilo na 5:3, ale góly obránců Papána a Bláhovce určily konečné skóre 7:3.

Sobota 9. května: HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 7:3 (3:2, 2:1, 2:0)

Podrobnosti o utkání

Nedělní utkání začalo mírným náporem Alpiqu. Ovšem do vedení šla Plzeň. Znovu se prosadil Jan Holý, pro kterého to byla třetí branka v sérii. Na konci deváté minuty bylo ještě veseleji. Zpoza modré čáry napřáhl Ladislav Tymr a hosté znovu sáhli ke střídání brankářů. Keimara nahradil Majerníček. Také prostřední část patřila mečounům. Díky střele Lukáše Vodrážky využili početní výhodu. A branka Martina Kunzmanna po samostatném úniku znamenala vedení 4:0. Následně však Středočeši snížili po skrumáži před brankou na 4:1. Třetí část byla pro Plzeňany z kategorie hororových. Po chybách v obraně i nepřízni štěstí inkasovali čtyři branky. Mezitím naštěstí uplatnil svůj důraz před brankou David Pokorný, jehož branka se nakonec ukázala jako vítězná. Svůj tým také podržel brankář Sedláček, který si připsal několik povedených zásahů.

Neděle 10. května HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 5:4 (2:0, 2:1, 1:3)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Svěřenci trenéra Kováříka vstupovali do semifinále z prvního místa. To si vybojovali v osmičlenné jarní extralize MD a do play-off, které se hraje od semifinále na dva vítězné zápasy, vstoupili na hřišti pardubického Svítkova. Plzeňané zaspali začátek a po chybě v obranném pásmu a nešťastnému odrazu v oslabení prohrávali 2:0. Ve druhé třetině hosté zlepšili svůj výkon a dostali se do několika slibných šancí, ovšem nepřekonali domácího brankáře Novotného. Svítkovští byli přesto na domácím hřišti jistější a Plzeň nepustili k soustavnějšímu tlaku. Jediným úspěšným střelcem hostů byl Richard Hurt, který korigoval na 3:1. V závěru se pardubičtí trefili do prázdné brány při hostující power-play. Série se přesouvá do Plzně a mladší dorost, stejně jako A-tým čelí hrozbě vyřazení.

Sobota 9. května: HBC JKET Svítkov Stars – HBC Plzeň 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Starší žákovský tým vyrazil na jih Čech ukončit nadstavbovou část skupiny Západ/Jih. Tým Libora Hrubého v minulém kole zvrátil stav utkání se soupeřem ze Stříbra a dokázal zvítězit. V tomto utkání o nic nešlo. Plzeň měla jistý postup na finále MČR. Na hřiště soupeře tak nevyrazilo hned několik tahounů týmu. V Plzni zůstali Pejsar, Foniok, Jonák a Votípka. Šanci tak dostali další hráči. Ovšem ti na sobotní zápas nebudou vzpomínat v dobrém. Po prvních dvou třetinách prohrávali už 5:0! V poslední třetině sice zlepšili svůj výkon, přesto to na body neskončilo. Suchdol porazil vedoucí celek soutěže 6:3.

Sobota 9. května: SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Plzeň 6:3 (1:0, 4:0, 1:3)

Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Také celek mladších žáků se vydal na hřiště soupeře ukončit základní část. Svěřence trenéra Sýkory hostil na Lužinách domácí Kert Park. Plzni měla před zápasem jistý postup na republikové finále MČR. Aby Plzeň doprovodil na finále také Kert Park, tak musel zvítězit. A domácí hráči, posilněni o několik nových tváří oproti prvnímu vzájemnému utkání, šli za vítězstvím díky vysoké produktivitě. Plzeňané nezúročili střeleckou převahu 39:16 a prohráli poměrem 3:6. Pod všemi brankami Kert Parku byla podepsána dvojice útočníků s hokejovými příjmeními – Jágr a Konopásek.

Neděle 10. května: HC Kert Park Praha – HBC Plzeň 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)

Podrobnosti o utkání



Program příštího týdne:

MLADŠÍ ŽÁCI: 15. – 17. května – Finále MČR MŽ, Beroun a Rakovník.

Sobota 16. května
  • Muži: Vlašim – Plzeň (16:00)
  • Starší dorost: Plzeň – Kladno (?)
  • Mladší dorost: Plzeň – Svítkov Pardubice (?)

Neděle – 17. května
  • ?Muži: Plzeň – Vlašim (11:00)
  • ?Starší dorost: Kladno - Plzeň (?)
  • ?Mladší dorost: Plzeň – Svítkov Pardubice (?)