Letos hrajeme o poznání lépe a jsme týmovější, praví brankář Antonín Oplt o mladším dorostu

Mladšího dorostu se loňská sezona nevyvedla podle představ. Na začátku letošní sezony však ukazuje, že loňské zklamání nechce opakovat. V útoku to týmu trenéra Kováříka poměrně šlape a družstvo drží brankářská dvojice Hrubý - Oplt. Právě druhý jmenovaný gólman byl u poslední výhry, kdy mečouni porazili soupeře z Dobřan 4:0.

Mladší dorost v posledním zápase uspěl v derby. Dobřany jste porazili 4:0. Jak si viděl zápas z brankoviště a jak jej hodnotíš?
Myslím, že jsme odehráli jeden z našich nejlepších zápasů, které jsem zatím v Plzni měl možnost odchytat. Již minulý týden jsme odehráli pěkný zápas s Kladnem a tento víkend jenom potvrdil, že v letošní sezoně máme formu. V zápase jsme sice s ubíhajícími třetinami ztráceli trpělivost a koncentrovanost, ale i přesto se nám povedlo nepustit soupeře do větších šancí a zvítězit.

Ty sám si v Dobřanech působil 4 roky. V týmu Šneků jsi začínal, a získal s nimi titul v kategorii starších žáků. Jaké to bylo zachytat si proti bývalým spoluhráčům a vychytat první nulu v letošním ročníku?
Jsem rád, že jsme jim dali vědět, kdo jsme. A křik z lavičky hostí tomu jasně nasvědčoval. Doufám, že budu mít více příležitostí chytat takovéhle zápasy.(smích)

Jak ses na zápas vůbec připravoval? Bral si nedělní klání jako specialitu nebo si se na vše připravil jako obvykle?
Snažil jsem se, si nepřipouštět, že chytám proti svým bývalým spoluhráčům. Chtěl jsem prostě vyhrát a užít si zápas proti kvalitnímu soupeři. Den před zápasem jsem si dal ještě trénink, abych byl co nejvíce připraven. Což samozřejmě dělám před každým soupeřem. (smích)

Loňská sezona pro tebe byla premiérová mezi tyčemi HBC Plzeň. A mladšímu dorostu se v ní moc nevedlo. Na závěry je sice příliš brzy, ale vidíš v letošním týmu nějaké změny k lepšímu či výkonnostní progres?
Letos hrajeme o poznání lépe, jsme v zápase týmovější a novým spoluhráčům z loňských starších žáků se úspěšně podařilo doplnit náš kádr.

Společně s Davidem Hrubým tvoříte velmi vyrovnanou gólmanskou dvojici. Jaký je systém nasazování do jednotlivých zápasů?
Nasazování brankářů je na zvážení trenéra. V letošní sezoně se zatím střídáme ob zápas.

V posledních dvou soutěžních utkáních jste porazili respekt budící soupeře – Kladno a Dobřany. Příště vyrážíte do Českých Budějovic. Spatřuješ výhodu v tom, mít trojici papírově nejtěžších protivníků v rozpisu hned za sebou?
Myslím si, že je to výhoda, slabší soupeř by nás mohl vyvést z koncentrace a to my samozřejmě nechceme.

V uplynulém dvouletém cyklu si patřil do kádru reprezentace U16. Avšak těsně před odjezdem na MS do Bratislavy si byl z kádru vyřazen. Je tedy národní tým pro tebe uzavřenou kapitolou nebo tě tahle zkušenost motivuje pro účast na dalším juniorském šampionátu?
Rozhodně to pro mě bylo v první chvíli velkým zklamáním, ale jak se říká: “všechno zlé je k něčemu dobré.“ Zase jsem se něco nového naučil a doufám, že národní tým pro mě ještě není uzavřená kapitola.