Sám nevím, čím to je, komentuje svoji střeleckou formu Michal Edl

Plzeň momentálně střelecky táhne obránce Michal Edl, ten si připsal hned čtyři z posledních pěti branek týmu a podepsal se vítěznou trefou jak pod výhru s Kertem, tak v posledním kole na Kladně, kde proměnil rozhodující samostatné střílení.

Máte za sebou dvouzápasový víkend. Se dvěma body ale asi nejste úplně spokojeni, že?
Před víkendem jsem si reálně říkal, že bych osobně byl spokojený se 4 – 5 body. Máme 2 a to je málo.

Zajímavé je, že se opakoval scénář z podzimu. V sobotu prohra s Ústím, druhý den vítězství nad Kladnem. Jsou tedy Ústecká Elba a Kladno týmy, proti kterým vám to letos nesedí a naopak?
Je to stále stejná píseň, když nebudeme hrát naši hru, tak budeme bez bodů. To už se nám několikrát potvrdilo. Venku v Ústí jsme nezvládli začátek a pak jsme to už z velkého tlaku nezvrátili. Doma s Kladnem to byl zvláštní zápas. Napadalo nám tam poměrně snadno dost gólů a už jsme ten zápas dotáhli, ale výkon v defenzivních činnostech nebyl dobrý. Doma s Ústím jsme hráli hodně špatně a po zásluze prohráli. Něco jsme si k tomu řekli a doufám, že takový zápas už nezopakujeme. Venku na Kladně to byl opak toho co doma s Ústím a přineslo to 2 body. Nemyslím si, že jsou týmy, které nám vyloženě nesedí.

Blíží se vám play-off. Kladete si nějaké cíle?
Rádi bychom hráli důstojnější roli než v loňském roce. Věřím, že se to povede a pak je šance postoupit z nadstavbové části.

Máte soupeře, kterému byste se ve vyřazovacích bojích raději vyhnuli? A koho by si přál třeba osobně Michal Edl?
Extraliga je letos hodně vyrovnaná. Do posledního kola je možné hrát o lepší umístění. Takže ani nevím koho. Most nás letos obral o všechny body Vlašim je zkušený tým tak asi tyto.

Boje o extraligové medaile doznaly před sezonou určitých změn. Co se konkrétně změnilo?
Pro ty co hrají každý rok play-off se asi moc nezměnilo. Sice čtvrtfinále (nadstavba) je trošku širší, ale to může být jen zajímavější. Hrají se jen 2 víkendy po 2 zápasech a to ještě doma venku jinak ostatní jen po 1 zápasu. Je tím více volného času. Také se hraje každý víkend, neviděl jsem snad v žádném sportu ani poloprofesionálním, že by v elitní soutěži hráli 2 zápasy za víkend a pak víkend volno a zase 2 zápasy jako tomu bylo v Extralize loni či v minulosti. Poslední věcí je skupina o udržení, kde se hrají další zápasy nestane se tedy, že tým, který nedostal do play-off trénuje 2 měsíce v zimě a jaro mu trvá max. 3 týdny. Pak se třeba stane, že jde do baráže a čeká další měsíc na soupeře. Je třeba tento systém to po sezoně vyhodnotit, ale já to teď vidím jako přínos.

Kde jsou největší rozdíly mezi letošním a loňským týmem? Zocelil vás něčím předchozí ročník?
Ten tým se loni postupně skládal. Roky před tím jen končili hráči a to se projevilo. Pořád tam jsou velké rezervy hlavně v dodržování systému a v útočné fázi, ale vidím, že jsme se zas o kus posunuli.

Přejděme k posledním zápasům plzeňského A-týmu. Vám se v nich nebývale střelecky dařilo. Čím si to vysvětlujete?
Sám nevím. Na Kertu nám nešla přesilovka, tak jsme v ní něco změnili a vyšlo to. Druhý gól na Kertu a doma s Ústím jde spíš za Gřoňou. Je to spíš náhoda což dokumentuje i nájezd na Kladně, kde mi balónek 3x ujel než jsem se přiblížil k brance (směje se).