Spoléhám na štěstí a dobře postavené tyče, říká Tomáš Novický

Brankáři bývají většinou klíčovými hráči týmu. Jedním z nich je šestnáctiletý Tomáš Novický, který už má za sebou první minuty v mužské extralize. Gólman s reprezentačními ambicemi však pravidelně hájí brankoviště v mladším dorostu. V jednom utkání dokonce naskočil jako útočník a hned se prezentoval vstřelenou brankou.

Tomáši, jak bys zhodnotil prozatímní výkony družstva mladšího dorostu?
Mladší dorost tuto sezonu trápí nevyrovnané výkony. Jednou se zápas povede a podruhé to nestojí za nic. V zápasech, které jsme měli vyhrát, byl náš výkon katastrofální. Avšak i přes tyto mínusy ta sezona není špatná. Kluci se snaží a makají a to mě těší.

V brance jste se vystřídali tři. Měli jste vytyčený nějaký systém nebo trenér řešil nasazení brankářů zápas od zápasu?
Původně jsem myslel, že se budu střídat já s Tondou Opltem. Trenér si vytáhl ještě Davida Hrubého, a tak jsme se točili ve třech. Systém nebyl žádný, pokud vím. Možná jen podle obtížnosti soupeře.

Pojďme k tvojí osobě. Druhou říjnovou neděli tě diváci mohli vidět v nezvyklé roli. V zápase mladšího dorostu proti pražskému Kovu jsi naskočil v útoku. Na výhře 6:0 ses sám podílel jednou brankou. Bylo příjemné po nějakém čase zažít zápas „z druhé strany“? Pokud si pamatuji, tak první hokejbalové momenty pamatuješ jako útočník.
Ano, to je pravda. Začínal jsem jako útočník. V mladších žácích od nás odešli oba gólmani, tak jsem si zkusil stoupnout do brány. Jako malý jsem pozoroval spíše brankáře než hráče v poli, tak mi změna postu ani nevadila. V zápase proti Kovu jsem nevěděl, kdo bude chytat. Pak se objevil trenér Kovářík a zeptal se mi, zda nechci do útoku. A s radostí jsem souhlasil. Bylo milé skórovat do soupeřovy brány, je to mnohem lepší, než branky dostávat. A že jich letos dostávám celkem dost.

Týden na to (20. října) jsi naskočil do prvního zápasu za mužský A-tým. Odchytal jsi 27 minut, inkasoval si jednu branku. Avšak zápas skončil porážkou 4:0. Jsi s odstupem času spokojen s předvedeným výkonem nebo převládá zklamání z prohry?
Sice jsem obdržel jen jednu branku, ale po vystřídání brankářů na naší straně Ústečtí povolili. Jsem rád, že jsem nic nepokazil, ale zklamání z prohry převládá. Byl to smolný zápas a nám do soupeřovy klece bohužel nic nepadlo.

Před rokem jsi se zúčastnil juniorského MS v Písku. Láká tě znovu obléci reprezentační dres a zúčastnit se MS U18, které se koná příští rok v Bratislavě?
Bylo by hezké znovu si zachytat na takové úrovni. Ale budu muset na sobě ještě více zapracovat. Mistrovství se blíží a konkurence je veliká .

Máš nějaký speciální rituál?
Žádný rituál nemám, spoléhám na štěstí a na dobře postavenou bránu.

V čem vidíš svoji největší přednost a na které činnosti musíš zapracovat?
Vím, že jsem silnější na lapačku než vyrážečku. Stále je na čem pracovat, snažím se nejvíce pilovat práci s holí, protože to se cení při každém zápase.