SHC Viktoria Plzeň obhájila prvenství v Novoročním poháru

Novoroční pohár měl i na startu roku 2013 stejné finálové obsazení a stejného celkového vítěze jako v loňském roce. Vítězem se stal plzeňský tým SHC Viktoria Plzeň. Cenu pro nejužitečnějšího hráče převzal viktorián Daniel Roud.

V pátém ročníku se opět představila čtveřice místních a čtveřice "přespolních" mužstev. Celkově úspěšnější byly týmy z Plzně a okolí. Osmou pozici obsadil Platan Protivín, který doplácel na velmi nízkou střeleckou produktivitu. Vyrovnaná utkání zvládli vždy soupeři Jihočechů. To platí i o utkání o sedmé místo, které pro sebe získali pražští Goblini. Souboj o celkovou pátou příčku pro sebe ukořistilo mužstvo Cannibals Česká Bříza, které nedalo šanci Chvojkovicím a zvítězilo vysoko 6:1. Obě mužstva si v konečném pořadí oproti loňsku o jednu příčku polepšila.

V semifinálových duelech byla k vidění napínavá podívaná. Zápas mezi Liticemi B a Flyers Jihlava rozhodla jediná branka. Ta padla do sítě jihlavského Milfajta.

V druhém souboji padalo přece jenom více branek. Blatná se proti Viktorii držela statečně a měla i mírnou územní převahu. Branka však padla na druhé straně po úniku Karla Macha. Viktoriáni v druhé polovině přidali další dvě branky a zdálo se, že v klidu kráčejí do finále. Sympatický výkon po celý turnaj sympatické Blatné však přece jenom slavil úspěch. Byť částečný. Dvěma slepenými brankami zdramatizovali hráči Blatné boj o finále. O závěrečný nápor je však připravilo vyloučení. Viktoria potvrdila postup góle do opuštěné branky vteřinu před koncem.

Souboj neúspěšných semifinalistů vyzněl lépe pro Jihlavu. Ta rychle vedla 2:0. Blateňáci však dokázali do přestávky srovnat. Po ní se opět prosadili, tentokrát v přesilovce, Flyers. Jejich hráč Tomáš Andrýsek přidal 5 minut před koncem čtvrtý gól. Minutu a půl před závěrečnou sirénou snížila Blatná (Aleš Popelka) na 3:4. Jihočechy však opět jako v předchozím zápase srazilo následné vyloučení. Třetí místo tedy bere tým HBC Flyers Jihlava.

Finále nabídlo kvalitní hru, ale téměř žádné góly. Tak jako loni i letos se střetly o prvenství Plzeňané. SHC Viktoria a HBC Litice B. Stejně jako první semifinále i tady rozhodl jediný gól. Ke smůle litických padla tentokrát do jejich branky. Po rychlé útočné akci se střelecky prosadil Jakub Šiman. Viktoria udržela i se štěstím hubené vedení a může se tak jako jediný tým radovat z obhajoby prvenství tohoo již tradičního turnaje.

Reportáž z finále bude v týdnu vysílat regionální televize TV ZAK.

Konečné pořadí Novoročního poháru 2013

1. SHC Viktoria Plzeň
2. TJ Plzeň – Litice B
3. HBC Flyers Jihlava
4. TJ Blatná Datels
5. HBC Cannibals Č. Bříza
6. STS Chvojkovice Brod
7. SHM Goblins Praha
8. TJ Platan Protivín

Kanadské bodování Novoročního poháru 2013

1. Rak Marek (Litice) 9 (4+5)
2. Rezek Jan (Jihlava) 7 (3+4)
3. Podlipský Tomáš (Litice) 6 (5+1)
4. Pangrác Martin (Blatná) 6 (3+3)
5. Hejlíček Filip (Chvojkovice) 5 (4+1)
5. Krňoul Vojtěch (Praha) 5 (4+1)
5. Samec Martin (Blatná) 5 (4+1)
6. Vízdal Ondřej (Viktoria) 5 (3+2)
7. Benáček Leoš (Jihlava) 5 (2+3)
7. Pejchar Dan (Česká Bříza) 5 (2+3)
9. Steinocher Martin (Protivín) 4 (4+0)
10. Beck Bedřich (Praha) 4 (3+1)

Další informace o turnaji