Střelec Adam Vágner: Kert je pro nás hratelný soupeř

Adam Vágner se do plzeňského týmu vrátil na začátku loňské sezóny a od té chvíle si vydobývá stále důležitější pozici. V posledních utkáních základní části to byl právě on, komu se střelecky nejvíce dařilo, ve dvou zápasech zaznamenal pět branek. Zkušený útočník však statistiky nepřeceňuje a spíše myslí na týmový úspěch v play-off a na první překážku v podobě Kertu.

Adame, v posledních zápasech se vám střelecky mimořádně daří. Proti Karviné i Dobřaům jste byl hodně vidět. V čem je to střelecké kouzlo?
Sám nevím, prostě jsem se dostal ke střelbě a padlo to tam. Přitom střídám různé pozice i spoluhráče, protože jednou nehrál Adam Roušal a podruhé Ondřej Kejř, což jsou hráči, se kterými se hraje opravdu dobře a není těžké si s nimi vyhovět.

Proti Karviné vám k brankám zřejmě pomohlo i to, že jste chodil na přesilovky do pozice střelce. Vyhovovalo vám to?
Je pravda, že obě branky jsem vstřelil právě z vrcholu přesilovkového rozestavení. Hrál jsem nahoře místo Martina Kadaněho a nebylo to pro mne nic nového, protože jsem na téhle pozici hrával všechny přesilovky před svým odchodem do Irska. Až teď po návratu dostávám jiné úkoly.

V závěru základní části jste odehráli na svém hřišti tři lehčí utkání. Je to před play-off spíše výhoda či nevýhoda?
Ani bych neřekl, že to byly lehčí zápasy, možná jen výsledkově. My se totiž paradoxně v domácím prostředí střelecky trápíme. To se ukázalo proti Třinci i v některých pasážích zápasů proti Karviné a Dobřanům, zvláště začátky utkání nám úplně nevycházely. Pozitivní pro nás je, že jsme mohli trochu pošetřit síly.

Úplně ten poslední duel s Dobřany byl hodně specifický. Vy jste už na svém postavení v tabulce nemohli nic změnit, naopak soupeř hrál o všechno. Přesto jste zvítězili velkým rozdílem...
Od Dobřan jsem čekal o hodně víc, protože měli velkou motivaci vyhrát. My jsme naopak do utkání šli s tím, že si jen zahrajeme a chvílemi to tak i vypadalo. Přesto jsme nakonec soupeře jasně přehráli a nastříleli devět branek.

Až poslední kolo rozhodlo, že se ve čtvrtfinále střetnete s pražským Kertem. Je to protivník, kterého jste si přáli?
Ani jsem moc nesledoval, koho by kluci chtěli a nebavili jsme se o tom. Pro mne je Kert hratelný soupeř, mají hřiště s kvalitním povrchem a hrají bez nějakých zbytečných zákeřností. Loni jsme je porazili 3:0 na zápasy a bylo by hezké zopakovat to i letos.

Ale v základní části se vám proti Pražanům vůbec nedařilo...
V prvním utkání jsme vedli 2:0 a pak trochu nepochopitelně prohráli, když jsme soupeře podcenili. V Praze jsme odehráli vyrovnaný zápas, i když jsme opět po nepovedeném závěru nebodovali. Pokud si vzpomínám na minulý rok, trápil nás hlavně brankář Gerlich, který je určitě nejkvalitnější částí týmu. Dlouhodobě se nám proti němu nedaří.

Kert Park má poměrně početnou fanouškovskou základnu, která doprovází svůj tým i na hřiště soupeřů. Dá se tedy očekávat bouřlivá kulisa. Těšíte se na atmosféru play-off?
Jsem rád, když jsou diváci slyšet. Na poslední domácí zápas přišlo hodně lidí, přestože velká část z nich byla z Dobřan, kulisa byla perfektní. Těším se, že zas bude plný dům.

Začínáte v domácím prostředí a cíl je asi jasný. Jet na Kert za stavu 2:0, je tomu tak?
Určitě bude důležité, jak doma začneme. Každopádně chceme vyhrát oba zápasy a ideálně sérii ukončit již v sobotním zápase na Kertu. Ale těžko předvídat, jaké zápasy nás čekají. Play-off je úplně jiná soutěž, začíná se znovu od nuly.

Předloni, to jste v týmu nebyl, skončila cesta play-off v semifinále, loni ve finále druhým místem. Letos je tedy na řadě útok na nejvyšší stupínek. Kdo by měl být v cestě za tímto cílem nejtěžším soupeřem?
To se teprve uvidí. Základní část sice vyhrál Hradec Králové, ale pro mne je větším soupeřem Kladno, které hraje nepříjemnějším stylem, důrazně na hranici pravidel. Hradec je pro nás určitě hratelnější.