Lendl: Ocenění je krásné, ale nepřekoná zážitky z mistrovství

Plzeňští hokejbalisté Petr Šulan, Jan Donauschachtl, Martin Kadaně, Marek Lendl, Ondřej Kejř a Adam Roušal převzali v pátek v rámci Galavečera plzeňského sportu ocenění pro nejlepší sportovní kolektiv města Plzně za rok 2009. Na zlatý šampionát, za který byli tito hráči oceněni, vzpomíná uzdravený plzeňský útočník Marek Lendl.

Marku jaký je to pocit být členem nejlepšího plzeňského kolektivu?
Pocit je to určitě krásný, samozřejmě mezi takovou konkurencí, jaká tady byla, bylo nádherné uspět. Ale myslím, že to nepřekoná to, co jsme zažili na mistrovství světa. Tam to pro nás byl ten největší úspěch, to bylo pro nás to nejkrásnější.

Jak teď s odstupem vzpomínáte na šampionát v Plzni?
Já osobně velice rád. A nejen asi já, ale všichni kluci z Plzně, protože jsme si mohli zahrát před domácím publikem. Byly to nádherné zážitky, chodilo spoustu lidí, takže to pro nás pro všechny to byl nádherný pocit.

Když se vrátíme o osm měsíců zpět, co tým vedený Leošem Rakem dovedlo až ke zlatým medailím?
Já si myslím, že zde byl hlavně silný kolektiv. Byli jsme výborná parta, a to se ukázalo v těch chvilkách, kdy jsme na tom nebyli dobře. Prohrávali jsme se Slovenskem 2:4, Indové dokázali ve finále vyrovnat. A kdyby mužstvo nebylo takové, jaké bylo, tak to asi nezvládlo.

Byl to váš největší sportovní úspěch?
Samozřejmě, nejen pro mě, ale pro všechny kluky.

Plzeň měla v týmu mistrů světa šest zástupců. Vzpomínáte ještě teď se spoluhráči z týmu na tažení za zlatem?
Já jsem teď příliš v šatně nepobyl, takže až tolik ne. Ale když je příležitost, určitě rádi vzpomínáme a promluvíme si, jakých těch deset dní bylo.

Určitě by bylo hezké, kdybyste se stali nejlepším plzeňským kolektivem i v roce 2010. Předpokladem je, že uspějete v play-off...
Předpoklady mohou být jakékoliv. To, že jsme vyhráli základní část, nic nerozhoduje. Rozhoduje play – off, tam se nemusí povést jeden nebo dva zápasy, mužstvo se dostane do krize a může se stát cokoliv. Ale samozřejmě chceme vyhrát!

Základní část jste vyhráli poměrně suverénně. Co bude rozhodující pro vyřazovací boje v play-off?
Já si myslím, že pokud budeme neporazitelní na vlastním stadionu, tak zvítězíme.

Vy jste vinou zranění od listopadu nehrál. Kdy vás plzeňští fanoušci opět uvidí v dresu Škody?
Mělo by to být v sobotu v pohárovém utkání s Mostem. Jsem rád, že si zase mohu zahrát, protože ta rekonvalescence byla dlouhá a zranění nebylo zrovna příjemné. Ale vyléčil jsem se a teď budu chtít samozřejmě klukům pomoci na cestě za titulem.