Ružinovský Jakub Cvik: Třetí místo je pro nás málo

Do Plzně se vracel po více než půl roce a opět si přijel pro třetí místo. Tentokrát však Jakub Cvik nebyl tak spokojený jako při mistrovství světa. Na Pilsen Cupu chtěl dosáhnout vyšších met. "Třetí místo je průměr, což je pro nás málo," říká mírně nespokojeně, ale zároveň turnaj jako takový hodnotí velmi pozitivně. Slovenský mistr si cení konfrontace se zahraničními celky.

Na turnaji jste obsadili celkové třetí místo, jste spokojeni se svým vystoupením?
Bohužel jsme nedokázali navázat na výkony z konce podzimní části, kdy jsme se konečně rozjeli a předváděli dobrou hru, které odpovídali i výsledky. Nemůžeme tedy být spokojeni.

Takže s bronzem spokojeni nejste...
Třetí místo je průměr, což je pro nás málo. V zápase s Oberwilem bylo vidět, že soupeř je rozehraný a jen si odskočil z domácí soutěže. Některé naše přihrávky byli horší než u žáků, i proto byl výsledek nerozhodný. S Plzní jsme sehráli vyrovnanou partii, ale naše koncovka byla žalostná. Před turnajem jsme trénovali s hokejkou jen dvakrát a vypadalo to, jako by nám hůl někdy spíš překážela. S Hradcem a s Vrútkami to již bylo lepší, i když s Hradcem jsme opět neproměňovali šance, a to nás stálo body.

Jste rádi, že se vám povedlo hlavně utkání s týmem Vrútek a tým si tak bude zřejmě více věřit i v domácí soutěži?
Jsem rád, že jsme Vrútky porazili, ale více mne zajímala konfrontace s českými týmy a Švýcary. Tyto zápasy nám ukázaly, kde nás tlačí bota.

Který z vašich hráčů a který z hráčů soupeřů Vás nejvíce zaujal?
U nás bych pochválil dva hráče. Juniora v bráně Matúše Vasiľa a svým výkonem mne překvapil i útočník Jožko Pápež. Z ostatních hráčů byl skvělý brankář Šulan, který mi jediný utkvěl v paměti.


Jakub Cvik při pokusu zblokovat střelu soupeře

Nečekal jste přece jen uvolněnější a útočnější hokejbal?
Očekával jsem přesně takový hokejbal, jaký jsme nakonec viděli. Všechna mužstva jsou po zimní přípravě, a tak se dala čekat únava, která byla opravdu znát. Přesto hodnotím turnaj jako nadprůměrně kvalitní.

Jak jste spokojen s organizační stránkou turnaje?
Byl jsem na posledním mistrovství světa v Plzni a očekával jsem podobný servis. Jsem rád, že organizátoři byli znovu dobře připraveni a přichystali i na klubové úrovni kvalitní turnaj. Hala určitě posouvá náš sport někam úplně jinam, a tak všichni doufáme, že v Bratislavě také v budoucnu vyroste. Už dneska se na to hodně těšíme.

Co byste poradil organizátorům, že je třeba změnit či vylepšit?
Bodový systém by měl být nastaven jinak, protože při hře bez prodloužení nebo nájezdů by neměly za vítězství být tři body. Systém turnaje, kdy každý hrál s každým byl zajímavý, ale trochu pak chybí vyvrcholení v podobě finále. To jsou drobnosti, o kterých jsem už osobně s panem Kadaněm mluvil.

Pokud by turnaj měl pokračování, zavítáte opět do Plzně?
Pokud budeme pozváni, rádi přijedeme a sehrajeme opět kvalitní utkání. Pro nás je to opravdu zajímavá konfrontace s týmy z jiných soutěží.