Hodnocení víkendu: Junioři za šest bodů, vzpruha starších žáků, konec série Béčka

Včera

Perný, ale úspěšný víkend má za sebou juniorka, která absolvovala dvě utkání v během necelých 24 hodin. V Precol aréně na své konto připsala plných šest bodů. Dorost a žákovská družstva mají za sebou úspěšné mise na jihu Čech. Starší žáci ukázali, co v nich je a dvoubrankové manko dokázali zlomit a zvítězili nakonec 12:3! Naopak se zastavila dlouhá série B-týmu bez porážky ve 2. lize. V Dobřanech Plzeňané stáhli pětibrankový rozdíl, na body ale jen těsně nedosáhli.

Junioři

Netradičně v pátek večer vyzvali junioři celek berounských Keltů. Úvod zápasu patřil Plzni a mečouni v první třetině využili dvě přesilové hry. Trefili se Štulc a Meiner. V nastoleném trendu pokračovali ve druhé části a přidali další dva góly, z toho jeden opět v přesilovce. Ve třetí třetině se Kelti pokusili vrátit do hry, když v závěru vstřelili dvě branky. Na větší drama ale nedošlo.

Komentář trenéra Michala Edla: Zápas jsme začali ve vysokém tempu. Byli jsme aktivnějším týmem, vstřelili jsme branky, ale měli jsme jich přidat víc. Koncovka není taková, jakou bych si představoval. Je to ale věc, na které se dá zapracovat. Soupeř zápas zdramatizoval. Na prvním gólu má bez pochyb podíl Růža (brankář), takové střely se chytat musí. Druhý gól jsme dostali po našem nedůrazu, kdy jsme byli pasivní. Celkově jsme ale měli zápas ve svých rukou a zaslouženě jsme vyhráli.

Pátek 18. října 2024: HBC Plzeň - SK Kelti 2008 4:2 (2:0, 2:0, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Také v sobotu si Plzeňané vypracovali dvougólové vedení. Dvakrát přesně pálil Procházka. Šancí měli Plzeňané více, žádná další se ale neurodila. Přes střeleckou převahu se tak mečouni museli mít na pozoru před aktivním soupeřem. Víc než na rozdíl dvou gólů ale mečouni Kert Park nepustili. Zápas měli ve svých rukou a zvítězili 5:2.

Komentář trenéra Michala Edla: Na zápas s Kertem jsme udělali změny v sestavě. První třetina nebyla z našeho pohledu nejlepší. Soupeř překvapil hodně aktivní hrou. My jsme se s tímhle pojetím trápili, chyběla nám rychlejší rozehrávka, backchecking. Na druhou stranu musím říct, že tempo zápasu jsme diktovali my a zaslouženě jsme získali tři body. Je pro mě k zamyšlení kanadské bodování starších hráčů, které není takové, jak bych si představoval. Budeme na tom pracovat, možná přeskládáme útoky. Každopádně máme šest bodů za víkend, což byl náš cíl. V dobrém světle se ukázali kluci z dorostu, kteří si říkají o šanci. Musí ale fungovat rovnováha a tito hráči mají hrát primárně ve své kategorii. Jsem rád také za to, že kvalitně zachytal brankář Ondra Kočka.

Sobota 19. října 2024: HBC Plzeň - HC Kert Park Praha 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

V Písku byli Plzeňané favoritem. Vytvářeli si střelecké příležitosti, v první třetině se ujal ale jediný pokus. Krátce po začátku druhé třetiny ale mečouni odskočili na rozdíl branek. Do konce utkání tento náskok zdvojnásobili a došli si pro šesté vítězství v sezóně. Potřetí také udrželi čisté konto. U třech vstřelených branek byl Matěj Kořínek (1+2).

Komentář trenéra Pavla Štulce: Opět zápas proti relativně slabšímu soupeři, který jsme nezahráli vůbec dobře. Asi jsem kluky moc přechválil za minulý zápas. Jinak soupeř se na nás dobře připravil a dělal nám potíže po celý zápas.

Neděle 20. října 2024: HC ŠD Písek - HBC Plzeň 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Plzeňané zamířili na hřiště Blatné, kterou mohli v případě vítězství v čelní skupině týmů bodově dorovnat. Zápas se ale nevyvíjel podle jejich představ. V 15. minutě prohrávali 0:2. Do první přestávky ale stihli vstřelit kontaktní branku, která se ukázala jako velice důležitá. Neuběhly ani tři minuty z druhé části a Plzeňané vedli. Soupeře ve druhé patnáctiminutovce zlomili osmi trefami a dovedli zápas do vítězného konce v poměru 12:3! Čtyři góly zapsal Martin Ptáčník.

Komentář trenéra Tomáše Nejedlého: Do utkání jsme vstoupili vědomi si postavení v tabulce a po debaklu z předchozího zapasu lehce nervózněji. Hra mela křeč zejména v útočném pásmu. K našemu uklidnění hodně pomohl gól na 1:2 na konci první třetiny. O první přestávce jsme si k zápasu řekli pár slov, jak chceme hrát v útočném pásmu. Od druhé třetiny jsme byli velmi efektivní a precizní na obou stranách hřiště a soupeř psychicky odpadl. Nutno pochválit celý tým za psychickou odolnost a minimum oplácení zejména ve 3. třetině a poctivý výkon po celých 45 minut.

Sobota 19. října 2024: TJ Blatná Datels - HBC Plzeň 3:12 (2:1, 1:8, 0:3)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Duel mladších žáků ve Zlivi zakončil plzeňský jihočeský trojboj. V zápase se prezentovali dobrým výkonem. K ideálu jim chyběla snad jen lepší produktivita. Přesto v polovině zápasu vedli 5:0. Domácí hokejbalisty nepustili k žádné dramatizaci a do Plzně se vraceli po výhře 7:3. Celkově se jednalo o pátou výhru ze šesti duelů.

Komentář trenéra Michala Samce: Ve Zlivi jsme odehráli dobrý zápas. Po celý průběh utkání jsme byli lepším týmem a rozdíl ve skóre mohl být daleko vyšší. Bohužel jsme opět často selhávali v zakončení a finálních přihrávkách. Je třeba pracovat na detailech a dostat do hráčů tolik kýžený klid a jistotu na balónku. V těžších utkáních by nemuselo být šanci tolik a zbytečně zahozené tutovky by nás mohly mrzet.

Neděle 20. října 2024: HBC Zliv - HBC Plzeň 3:7 (0:2, 1:4, 2:1)
Podrobnosti o utkání

B-tým

7. května 2023 – to bylo do neděle datum poslední porážky plzeňského B-týmu ve 2. lize skupiny Západ. V Dobřanech nyní přišla po velice dlouhé době další. Mečouni nezachytili úvod utkání a soupeř se dostal na koně. Po dvou třetinách vedli domácí 6:1. Ve třetí třetině ale Plzeň předvedla skvělou stíhací jízdu a ve 44. minutě srovnala! Happy end se ovšem nekonal. Poslední úder si pro sebe schovaly Dobřany, které rozhodly ještě v základní hrací době.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Každá série jednou končí a naše skončila bohužel v Dobřanech. Domácí nastoupili v silné sestavě a s pozměněnou taktikou, na níž naše dosud úspěšná obrana středního pásma nefungovala. Od začátku byli jasně lepší-rychlejší, přesnější, sehranější a s námi to nevypadalo dobře. Postupně přesným a důrazným zakončením navyšovali dobřanští svoje vedení, kdežto nám se povedlo skórovat pouze jednou, přestože jsme také šance měli. Po druhé třetině, kdy jsme prohrávali 1:6, by na nás asi nikdo nevsadil ani pětník. My ale zápas nevzdali. Taky jsme změnili taktiku, přidali na aktivitě, presinku, důrazu a začaly se dít věci. Dobřanským najednou přestala fungovat rychlá a přesná kombinace, prohrávali i osobní souboje a ztráceli půdu pod nohama. Naopak nám to tam konečně začalo padat, a tak jsme náskok postupně stahovali. Když jsme minutu a půl před koncem vyrovnali na 6:6, už to vypadalo, že po heroické třetí třetině ani tentokrát z Dobřan nepojedeme s prázdnou. Hrát celý zápas jako třetí třetinu, nemuseli jsme se o výsledek vůbec obávat. Jenže na kdyby se nehraje a tentokrát to pro nás bohužel dobře nedopadlo. Domácí dali čtvrt minuty před koncem dorážkou odražené střely rozdílový gól, na který už nebyl čas zareagovat. Myslím, že za třetí třetinu by nám bod slušel, ale takový je bohužel sport. Naše neuvěřitelná série bez prohry tedy skončila a nezbývá než začít znovu.

Neděle 20. října 2024: TJ Snack Dobřany B - HBC Plzeň B 7:6 (3:0, 3:1, 1:5)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 26. října 2024

  • A-tým: Kladno - Plzeň (11:00)
  • Junioři: Kladno - Plzeň (14:00)
  • Starší žáci: Inter Blovice - Plzeň (10:00)
  • B-tým: HBC Blovice - Plzeň (12:00)

Neděle 27. října 2024

  • Dorost: Plzeň - Jindřichův Hradec (11:30)
  • Mladší žáci: Plzeň - Prachatice (14:30)