Hodnocení víkendu: Každý tým zaznamenal výhru, jen junioři a B-tým jednou zaváhali

30. září 2024

O posledním víkendu v září měli mečouni nabitý program. A-týmu se dařilo v Letohradě, junioři na Moravě nejprve poprvé v sezóně prohráli, druhý den už se radovali. Dorost a starší žáci udrželi před domácími fanoušky čisté konto a doma získali tři body také mladší žáci. B-tým neuspěl v Českém poháru, ve druhé lize je ale stoprocentní.

A-tým

Mečouni o víkendu zamířili do Letohradu, kde zakončili sérii tří venkovních zápasů. Po první třetině měli jednobrankovou ztrátu, kterou se jim nepodařilo smazat ani ve druhé části. Poprvé překonal domácího gólmana až po druhé přestávce Hájek a odstartoval tak plzeňský brankostroj. Zanedlouho skóre otočil Kunzmann a po něm se prosadil ještě Lokajíček. Na to letohradští hráči zareagovali v přesilové hře, ale poté se ještě třemi góly blýskl Hájek a poslal Plzeň do čtyřbrankového náskoku. V závěru pak domácí jen upravili skóre jednou brankou a Západočeši si tak na cestu přibalili tři body.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Na zápas jsme nepřijeli úplně včas a asi se to projevilo v úvodní třetině. Nebyl to ten vstup z předešlého zápasu, navíc jsme inkasovali při našem prvním vyloučení. Od druhé třetiny šel náš výkon pozvolna nahoru, jen v té prostřední části ještě přišlo pár důležitých okamžiků, které nebyly od nás dobré. Byli jsme málo přesvědčiví v zakončení, nepříjemnost nás čekala v podobě trestného střílení, které Víťa Čapek zvládnul. Pak jsme museli obstát v dvouminutovém dvojnásobném oslabení. Tam kluci podali nadstandardní výkon. Do třetí třetiny přišel ze šatny tým, který chtěl vyhrát. Způsob zakončování byl takový, abychom si na body sáhli, a povedlo se nám gólově a tím i výsledkově zápas otočit. Jsme moc rádi za další 3 body, ještě navíc ze hřiště, kde se nám úplně nejlépe nehraje.

Sobota 28. září 2024: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 3:6 (1:0, 0:0, 2:6)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Nejstarší mládežnická kategorie vyjela o víkendu ke dvěma zápasům na území Moravy. Nejprve se plzeňští hráči utkali s brněnskými Buldoky. Na jejich hřišti inkasovali první gól v sedmé minutě, když domácí využili trestné střílení. Po necelé půlminutě ale rychle odpověděl Pavel Novák a vyrovnaná pak byla také druhá část. Nejprve necelých pět minut před přestávkou otočil skóre Němčák, neuběhla ani minuta a brněnští hráči vyrovnali. Na začátku třetí patnáctiminutovky přidali domácí na své konto další branku a na to už mečouni nezareagovali. Poprvé v letošní sezóně tak prohráli.

Komentář trenéra Michala Edla: Výjezd na Moravu nehodnotím úplně pozitivně, protože jsme nezískali plánovaný počet bodů, ale jen polovinu z nich. Myslím, že v zápase s Brnem jsme měli víceméně herní převahu, ale nedokázali jsme ji otočit v to, abychom získali body. Šance jsme si vytvářeli, ale trestuhodně jsme je zahazovali, a myslím si, že jsme lehkovážně přistoupili k situacím, které si vytvořilo Brno, a dalo z nich góly. Nám už se ve zbývajícím čase nepodařilo zápas otočit. Trestuhodný je v posledních třech zápasech také počet vyloučených, který roste do nějakého čísla, a to se nám v klubu nelíbí, a budeme to řešit.

Sobota 28. září 2024: HBK Bulldogs Brno – HBC Plzeň 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Druhý den se představili v Hodoníně, kde se to snažili napravit. V první třetině diváci žádný gól neviděli, ve druhé pak otevřeli skóre domácí. Po necelé minutě se o vyrovnání postaral Pavel Novák a do třetí části se šlo za nerozhodného stavu. Poté už se na plzeňské straně roztrhl pytel s brankami a postupně přesně zamířilo pět hráčů. Z druhého utkání si tak plzeňští hokejbalisté odvezli tři body a navázali na úspěšný začátek sezóny.

Komentář trenéra Michala Edla: Vstup do zápasu v Hodoníně byl daleko lepší, byl to víceméně náš souboj s gólmanem domácích. Myslím si, že zápas zase hodně ovlivnil velký počet vyloučení na obou stranách, a nemohli jsme se tak dostat do tempa. Pak jsme to změnami zlomili a větší kombinační hrou jsme získali odskok a následně jsme to dotáhli do vysokého výsledku. S tím jsem určitě spokojený, ale převládá trochu hořkost ze ztráty bodů v Brně. To nám ukázalo, že vytěžilo z minima maximum, a gratulujeme jim.

Neděle 29. září 2024: HBC Hodonín – HBC Plzeň 1:6 (0:0, 1:1, 0:5)
Podrobnosti o utkání

Dorost

V domácím prostředí vyběhli na hřiště dorostenci, kteří poměřili síly s berounskými Kelty. Poprvé se skóre měnilo ve čtrnácté minutě, když jako první překonal hostujícího gólmana Obr. Po necelé minutě se radoval také Stranský a chvíli před první přestávkou pak zařídil mečounům dvoubrankové vedení. Hostům se nedařilo prosadit, naopak plzeňští hráči soupeře přestříleli a v závěru utkání druhou trefu ještě zaznamenal Obr. Plzeň je tak v letošním ročníku ještě neporažená, čistým kontem jí k tomu pomohl také Sýkora.

Komentář trenéra Pavla Štulce: Z mého pohledu byli kluci lepší celý zápas, až na nějaké chvíle ve druhé a třetí třetině, kde nás podržel brankář. Poděkovat si zaslouží celý tým, ale nesmíme usnout na vavřínech a makat zápas od zápasu.

Neděle 29. září 2024: HBC Plzeň – SK Kelti 2008 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

V domácí hale bojovali také starší žáci. V souboji proti Písku se mečouni provinili hned v první minutě nedovoleným zákrokem, ale při oslabení je poslal do vedení Kořínek. Domácí soupeře výrazně přestříleli a v první třetině se ujalo ještě osm střel. Také další část patřila plzeňským hráčům a velký náskok ještě navýšili dalšími osmi trefami. To nebylo všechno, plzeňští hokejbalisté útočili až do poslední minuty a celkový počet branek se zastavil na dvaceti. Devět kanadských bodů zaznamenal Jakub Kořínek, osm Martin Ptáčník.

Komentář trenéra Tomáše Nejedlého: Zápas se hodnotí velmi těžko. Polovinu první třetiny to byl přehled neproměněných akcí a zejména nulový pohyb. Postupem času jsme přidali kvalitu v koncovce a začali jsme běhat. Jsem rád, že jsme dvě třetiny udrželi hru na nějaké úrovní, která má ovšem stále daleko k tomu, jak se chceme prezentovat. Třetí třetinu jsme se bohužel přizpůsobili soupeři. Hráčům to nelze úplně vyčítat vzhledem ke stavu utkání.

Sobota 28. září 2024: HBC Plzeň – HC ŠD Písek 20:0 (9:0, 8:0, 3:0)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Mladší žáci se doma potkali s Dobřany. Poprvé se vlnila síť za zády dobřanského brankáře v jedenácté minutě a s těsným náskokem vstupovali mečouni také do další části. Tam nejprve krátce po přestávce plzeňští hráči odskočili po gólu Pivody, ale ve stejné minutě se trefil také soupeř. Mezi střelce se pak zapsal i Šplíchal a druhý gól si připsal Kejř. Hosté jednou trefou ještě upravili skóre, které nakonec uzavřel Tomáš Boudný. Mečouni tak vyhráli podruhé v sezóně.

Komentář trenéra Michala Samce: Jsem rád, že se nám povedlo zápas ubojovat do vítězného konce, tím však výčet pozitiv víceméně končí. Nejsem spokojen s přístupem starších a zkušenějších hráčů, kteří si na hřišti dělají, co chtějí. To se musí změnit, pokud se chceme někam posouvat. Očekávám aktivnější přístup a napadání, více kombinační hry i důslednější backchecking a práci v obranném pásmu. Hráči se nesmí nechat uspat takovým vítězstvím, mají rozhodně na víc.

Neděle 29. září 2024: HBC Plzeň – TJ Snack Dobřany 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Podrobnosti o utkání

B-tým

Plzeňský B-tým měl o víkendu na programu dva zápasy. V sobotu zavítal v rámci Českého poháru do Kadaně, kde po první třetině ukazovala světelná tabule bezbrankový stav. Naopak druhá část se mečounům nevydařila a inkasovali v ní tři branky. Domácí pak vedení ještě navýšili. Jedinou trefou odpověděli plzeňští hráči ve třicáté osmé minutě zásluhou Sedláčka, ale ztrátu už nedotáhli. Do dalšího kola tak v této soutěži nepostoupili.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Tento víkend jsme měli náročný dvojboj. V sobotu jsme absolvovali pohárový zápas v Kadani. V neznámém prostředí s neznámým soupeřem jsme chtěli ukázat naši kvalitu, ale nakonec z toho byl "zápas blbec". Od začátku jsme hráli úplně jinak než obvykle a tento způsob vyhovoval šikovnému soupeři. Místo poctivé obrany středního pásma a kombinační hry s precizním zakončením jsme se snažili domácí napadat, ti toho využívali a na pár rychlých nahrávek se dostávali za naši obranu a chodili do přečíslení. Místo toho, abychom využili našich zkušeností, jsme se snažili být všude, ale nebyli nikde. A i když jsme nakonec Kadaň přestříleli, vybrali jsme si smůlu i v zakončení, když jsme neproměňovali vyložené šance, zatímco domácí byli efektivní. Na ten jediný vstřelený gól jsme se hrozně nadřeli a výhra domácích tak byla zasloužená.

Sobota 28. září 2024: Panthers Kadaň – HBC Plzeň B 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)
Podrobnosti o utkání

V neděli čekalo B-tým už domácí utkání ve druhé lize. Vstup do zápasu se mu nevydařil příliš podle představ a v první třetině otevřely skóre Litice. V sedmnácté minutě pak vyrovnal Zrna a ve druhé části poté skončily v hostující brance ještě čtyři míčky. Ve třetí patnáctiminutovce na to domácí navázali dalšími čtyřmi trefami, jeden gól inkasovali. Čtyřmi brankami a asistencí se na vysoké výhře podílel Marek Forejt. V tabulce jsou tak plzeňští hráči stále na prvním místě.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: V neděli jsme pak hráli ligový zápas s Liticemi. Bohužel jsme navázali tam, kde jsme v sobotu skončili, a první třetina zdaleka nebyla ideální. Od druhé třetiny jsme se však zlepšili a postupně jsme se vraceli k tomu, co nám sedí. A když s postupujícím časem začal soupeř fyzicky vadnout, narůstalo i skóre. Konečně se také výrazněji prosadil náš tradiční střelec Marek Forejt, který se na začátku sezóny střelecky trápil. A tak nás nakonec nemusel mrzet ani zbytečný gól, který jsme darovali soupeři při vlastní přesilovce. Snad jsme se tedy vrátili do herní pohody, protože příští týden nás v Blovicích čeká nelehký souboj o první místo v tabulce.

Neděle 29. září 2024: HBC Plzeň B – HBC Plzeň-Litice 9:2 (0:1, 5:0, 4:1)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 5. října 2024

A-tým: Plzeň – Dobřany (11:00)
Starší žáci: Suchdol – Plzeň (13:30)
Mladší žáci: Suchdol – Plzeň (12:00)

Neděle 6. října 2024

Dorost: Dobřany – Plzeň (15:30)
B-tým: Inter Blovice – Plzeň B (10:00)