Mládežnický přehled: Jak vypadají soutěže v ročníku 2024/25?

Včera

Hokejbalové soutěže mládeže se již rozběhly, přípravku a minipřípravku o víkendu čekají první turnaje. HBC Plzeň opět do svazových a regionálních soutěží posílá šest kategorií. Z toho dvě obhajují zisk cenných kovů. Junioři bronz a dorost zlato. Systémy soutěží a panel soupeřů z větší části odpovídá zavedeným pořádkům, přesto dochází k některým novinkám. V článku představujeme soutěže a soupeře jednotlivých mládežnických kategorií.

Extraliga juniorů

Plzeňané vstoupili do extraligy juniorů jako obhájci bronzových medailí. Již za sebou mají dva zápasy. Porazili silné celky Pardubic (4:2) a Hostivaře (2:1). Oproti předchozímu ročníku doznal formát soutěže změny. Juniorské celky nejsou rozděleny do dvou skupin Východ a Západ, ale bojují spolu v jedné soutěži. Plzeňské juniory tak o posledním víkendu v září čeká například výjezd do Brna a Hodonína. Prim hrají v soutěži týmy ze středních Čech - Kladno, Beroun, Rebel Praha, Kert Park Praha, Hostivař. Východ Čech reprezentují Heřmanův Městec, Svítkov Stars a Pardubice. Posledním soupeřem Plzně bude ústecká Elba.

Základní část vyvrcholí až 17. dubna příštího roku. Prvotním cílem všech bude umístění do 6. místa, zaručující přímý postup do play-off. Týmy mezi 7.-10. příčkou budou muset bojovat v předkole play-off. Poté uvidí diváci klasické série bojů v play-off.

Extraliga dorostu

V kategorii dorostu jsou Plzeňané dokonce úřadujícím šampiónem. Do ročníku vstoupili v neděli vysokou výhrou nad Suchdolem nad Lužnicí, který bohužel vlivem okolností nemohl do Plzně dopravit kompletní kádr. Dorostenecká soutěž si naopak zachovala formát dvou regionálních divizí. Plzeňané se logicky nacházejí v té západní. V ní potkají celkem deset soupeřů, hned šest z nich tvoří týmy z jihu Čech, dále pak berounští Kelti, Kladno, Dobřany a ústecká Elba. V základní části je čeká 22 zápasů. Šest nejlepších poté čeká nadstavbová část, která opět bude probíhat v rámci geografických divizí.

Čtyři nejlepší týmy z obou skupin pak čeká čtvrtfinále, které pak určí závěrečnou čtveřici, která bude v termínu 13. - 15. června 2025 bojovat o prvenství na finálovém turnaji.

Liga starších žáků

Plzeňští starší žáci do sezóny vstoupili výhrou 4:2 v Prachaticích. Na další utkání dosud čekali. V této kategorii je již roky standardem skupina Čechy JIH+ZÁPAD. Nejinak je tomu letos. Na každý z devíti týmů čeká 18 utkání v základní části. Konečné pořadí ve čtyřech jednotlivých skupinách pak vyšle na finálový turnaj vybrané týmy. Plzeňská skupina je vcelku rovnoměrně rozdělena mezi týmy ze západu a jihu Čech. Nejbližšího soupeře najdou v Třemošné, nejvzdálenějšího v Suchdolu nad Lužnicí.

Přebor mladších žáků

Kategorie mladších žáku ve svém přeboru nadále razí cestu, kdy výsledky zápasů nejsou evidovány v tabulce celkového pořadí. Shodným prvkem z let minulých je také plzeňská účast ve známé skupině JIH+ZÁPAD. Z počtu osmi týmů má jih Čech pět zástupců. Na západě Plzeňané vyrazí do Blovic a Dobřan. V rozpisu regionálního přeboru je pro každý tým v plánu 14 utkání. Navýšit plánované zápasy je možné účastí na kvalifikačních turnajích, na které se týmy mohou přihlásit dobrovolně a dochází zde k meziregionální konfrontaci. Nejúspěšnější týmy těchto kvalifikačních turnajů pak mohou postoupit na finálový turnaj.

Přebor přípravek a minipřípravek

Nejmladší kategorie budou také letos sbírat hokejbalové zkušenosti ve formě turnajů. Letošní novinkou je sladění termínů turnajů pro přípravku a minipřípravku v rámci totožných víkendů. Přípravka nastupuje v sobotu, minipřípravka v neděli. Turnaje se letos budou pro plzeňské hráče odehrávat především v západním regionu. V dosavadním plánu mají pouze jeden turnaj plánovaný na jih Čech. Do sezóny vkročí nejmladší hokejbalisté Plzně již tuto sobotu a neděli v Blovicích. Na závěr je třeba doplnit, že klub se snaží účastnit také turnajů mimo region. Vloni například přípravka v závěru sezóny absolvovala dvoudenní turnaj v Berouně a také v Pardubicích, kam se podívá letos?