Bronzové zisky na závěr sezóny. Starší žáci uspěli na United World Games, přípravka v Pardubicích

27. června 2024

Plzeňský hokejbalový klub měl své zastoupení v rámci United World Games. Mládežnický sportovní event, který se konal od 20. do 23. června 2024 v rakouském Klagenfurtu obsahoval rovněž hokejbalový turnaj. Plzeňský klub měl privilegium a v turnaji nastupoval pod svým jménem. Mečouni narazili například na výběry Rakouska, USA či provincie Québeck a z turnaje si odvezli skvělé třetí místo. Přípravka se sezónou rozloučila v Pardubicích, kde se konal Megasphera Cup, tradiční turnaj s charitativním nádechem. O bronz si zahrál také výběr Plzeňského kraje U13 s plzeňskými zástupci na turnaji v České Třebové.

Starší žáci: United World Games v Klagenfurtu nabídly hokejbalový turnaj 3+1, do Plzně zamířily bronzové medaile

Plzeňané se na turnaji nejprve rozkoukávali. Přechod na formát 3+1 na menším hřišti jim dělal problém. To znamenalo brankové manko, které proti týmu USA již nedokázali dohnat, přestože se herně zvedli. Mečouni si spravili chuť, když porazili Rakousko. Také proti výběru severních Čech zažili vítěznou radost. Nejtěžším protivníkem na turnaji byl výběr kanadské provincie Québeck, který se stal pozdějším vítězem. Mečouni si proti tomuto celku připsali porážku, ačkoliv hráli na hraně možného. Poslední zápas v Klagenfurtu pro Plzeňany znamenal boj o bronzové medaile a opětovný zápas proti USA. Plzeň se poučila z prvního zápasu a vybudovala si komfortní náskok 6:1. Zápas ve své druhé části nabídl pořádné drama, přesto měl turnaj pro mečouny úspěšný konec a po vítězství 8:6 obdrželi z United World Games medaile za třetí příčku.

Komentář trenéra Tomáše Nejedlého: Turnaj jsme začali s týmem z USA, kde jsme zejména v prvních minutách dostali lekci, jakým stylem se hraje hokejbal 3 na 3 na malém hřišti. Hra se postupně vyrovnala a soupeře jsme chvílemi i přehrávali ale nakonec z toho byla prohra 5:2. Druhý zápas jsme odehráli s týmem z Rakouska, kde hráči plnili pokyny a postupně navyšovali skóre až na 11:3. V sobotu jsme hráli s výběrem severních Čech, kde náš výkon nebyl úplně přesvědčivý, i přes to jsme dokázali vyhrát 8:6. V semifinále jsme se potkali s týmem z Québecku, který byl jasným favoritem. Jejich styl hry byl o něco lepší než ten náš a bohužel jsme prohráli 8:2. Pro hráče to ale byla dobrá zkušenost do dalších zápasů. Musím ale podotknout, že hráči dělali maximum. Do zápasu o 3. místo jsme šli dobře naladěni a s odhodláním třetí místo urvat. Na základě toho, a díky dobrému taktickému přístupu, jsme vyhrávali 6:1. V té chvíli začali Američané hrát na hraně svých možností i pravidel. Přesto jsme zápas úspěšně zvládli s konečným výsledkem 8:6. Odměnou pro hráče byla zasloužená bronzová medaile. Myslím si, že si hráči celou akci užili na plno, získali zkušenosti a zážitky, které si budou navždy pamatovat. Zároveň jim patří poklona, jak si s odlišným formátem hokejbalu poradili. Hráči si zaslouží velký respekt.

Přípravka: Turnaj kvalitních týmů s charitativním nádechem hostily pardubické Polabiny

V neděli 23. června 2024 se plzeňská přípravka vydala na východ Čech. V Pardubicích, na hřišti zdejšího HBC, měla možnost opět změřit síly s týmy z jiných regionů. V průběhu turnaje se plzeňské naděje dokázaly vrátit k úspěšnému a vyžadovanému hernímu pojetí a to neslo ovoce. S turnajem se mladí hokejbalisté Plzně rozloučili krásným zápasem, kterým oplatili domácímu týmu porážku z prvního duelu a radovali se z bronzu. Celý turnaj se navíc nesl ve zmanení podpory Naděje pro Elišku. Organizátoři včetně startovného vybrali krásnou částku 23 512 Kč.

Fotogalerie z turnaje

Komentář trenéra Petra Lakó: V neděli jsme se zúčastnili závěrečného turnaje v Pardubicích. Měli jsme možnost změřit síly s týmy z jiných regionů a musím říct že se jednalo o velmi kvalitní zápasy. V prvním výhra nad ostravskou Porubou 2:0. Ve druhém po velmi vlažném výkonu prohra 3:6 s Pardubicemi. Po lehkém připomenutí, jak chceme hrát kluci přehráli Přelouč 7:1. V semifinále nás čekal tým Rebels Praha na který jsme bohužel nestačili,1:5. V zápase o 3. místo kluci ale předvedli obrovskou touhu po poháru a medaili a domácím Pardubicím oplatili porážku, když v krásném zápase vyhráli 3:2. Cesta domů tak nakonec byla plná radosti a pohár s medailí si kluci přivezli zaslouženě.

Mladší žáci: Mečouni v barvách Plzeňského kraje na turnaji U13

O bronz v neděli 23. června 2024 bojovala také trojice mladších žáků v barvách Plzeňského kraje. Výběr západních Čech se zúčastnil turnaje krajských výběrů U13 v České Třebové. Boj o bronz ale v tomto případě nebyl úspěšný. Plzeňský kraj skončil na osmičlenném turnaji na čtvrté příčce. Klub HBC Plzeň na turnaji krajských výběrů reprezentovali Václav Hradský, Kryštof Matějka a Tomáš Vraný.