První body byly blízko. Plzeňané se přesto z Pardubic vracejí s prázdnou

Sobotní výjezd do Pardubic plzeňskému A-týmu pořádně zhořkl. Na horké půdě Autoskla sahali mečouni po prvních bodech, nakonec se vracejí s prázdnou. Domácí rozhodli brankou v závěru, na kterou již hokejbalisté s mečounem na hrudi nedokázali zareagovat.

5. kolo | sobota 3. 10. 2020 | 16:00

HBC Pardubice

4:3 1:1, 1:2, 2:0

HBC Plzeň

Branky a nahrávky: 4. Bílý (Langr, Školoudík), 18. Bílý (Novotný), 35. Bílý (Školoudík, Kubeš), 43. Strouhal (Janeček) – 15. Švarc (Kejř), 24. Průcha (Vágner), 30. Švarc (Průcha).
Rozhodčí: Štípek, Havelka. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 31:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.
Stárek (Foršt) – Kopřiva, Novotný (A), Školoudík, Turyna, Zajíček (A) – Bílý (C), Česká, Förstl, Janeček, Kohoutek, Kubeš, Langr, L. Moravec, Š. Moravec, Strouhal, Vlasák.
Kráčina (Návara) – Benedikt (C), Hanuš (A), Holeček, Hrdlička, Pokorný, Štípek, Ulč – Galla, Kejř, Lokajíček, Majer, Pavlečka, Poláček, Průcha, Švarc, Vágner, Vobruba

Plzeňané v Pardubicích nezachytili nástup do zápasu. Hra se odehrávala převážně před Kráčinou a ojedinělé útočné výpady hostů povětšinou obrana domácího celku dokázala vyřešit tak, že Stárek v brance Pardubic nemusel zasahovat. Autosklo lepší nástup korunovalo gólem. Plzeňská obrana nechala na modré čáře volného Langra, který posunul míček na Jana Bílého, který už měl před sebou poloprázdnou klec.

Mečouni se stále rozjížděli velmi pomalu a mohli děkovat Kráčinovi, že držel plzeňský tým ve hře. Pardubice přecházeli do útoku velmi jednoduše a plzeňský brankář musel řešit několik ošemetných situací. Na straně Plzně stála za zmínku snad jen střela Holečka od modré čáry a následná skrumáž před Stárkem. Přesto se do kabin odcházelo za vyrovnaného stavu. Kejř chytře nahodil míček na branku od mantinelu a Stárek jej jen vyrazil před sebe, kde stál osamocený Marek Švarc a balonek doklepl do branky devět sekund před první sirénou.

S koncem první třetiny vyloučili rozhodčí Průchu za přehnanou agresivitu. Autosklo přesilovku sice nevyužilo, ale po jejím skončení se udrželo v útočném pásmu a Jan Bílý přetavil přetrvávající tlak v druhou branku pardubického celku. Pardubice nadále působili živějším dojmem, Plzeň ovšem v této fázi duelu nepůsobila tak zakřiknutě jako na začátku.

Energii plzeňskému týmu dala dvě úspěšně ubráněná oslabení a také vyrovnávací branka v čase mezi nimi. Ve 24. minutě prokázal svoje střelecké kvality Michal Průcha, jehož dělovka od pravého mantinelu neomylně zaplula pod břevno. V závěru třetiny si početní výhodu zahrála také Plzeň a obrátila vývoj utkání! Byl to opět Michal Průcha, kdo střílel od červené čáry, tentokrát pálil ovšem cíleně na zadní mantinel, na což zareagoval pouze Marek Švarc, který úspěšnou dorážkou slavil druhou branku v zápase.

Do třetí třetiny vstupovali mečouni s cílem udržet stav, který by znamenal zisk tří bodů. Jenže pardubičtí hokejbalisté srovnali již v 35. minutě. Plzeňané nevyhodili míček z obranného pásma, Kubeš jej pak poslal na Kráčinu a dorážející Jan Bílý jej dostal za brankovou čáru. Rozhodčí se museli poradit, Plzeňané reklamovali dosažení branky kopnutím, ovšem sudí její regulérnost posvětili.

Závěr zápasu byl možná nejlepší pasáží duelu. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a diváci sledovali vyrovnaný duel. Dělbu bodů ale odmítli domácí. Po dobrém napadání Förstla se z nenápadné situace vyklubala rozhodující branka, když Plzeňané ztratili míček v mezikruží a Jan Strouhal propálil bezmocného Kráčinu. Mečouni v závěru nepolevili, ostřelovali Stárka při power-play, na vyrovnání to ovšem nestačilo a zůstávají stále na nule.

Ohlasy k utkání