Plzeňští ukončili podzimní část výhrou a v tabulce přezimují druzí

V posledním utkání před zimní pauzou změřili mečouni síly s Ústím nad Labem. Po celou základní hrací dobu platilo, že hosté vždy utekli do jednobrankové náskoku a Plzeň ho následně smazala. To se změnilo v prodloužení, kde domácím zařídil již pátou výhru v řadě Michal Průcha.

14. kolo | sobota 30. 11. 2019 | 16:00

HBC Plzeň

4:3pr 1:1, 1:1. 1:1 - 1:0

Elba DDM Ústí nad Labem

Branky a nahrávky: 15. Kejř (Průcha), 25. D. Ulč (Hanuš, Kunzmann), 42. Hanuš (Kunzmann, D. Ulč), 50. Průcha (Hurt) – 12. Smolík (Bím, Červinka), 19. Vaněk (Bačák), 40. Magasanik (Smolík, Bačák).
Rozhodčí: Prudík, Černý. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 32:14. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3.
Kráčina (Návara) – O. Benedikt, Hanuš, Pokorný, Šmucer, T. Ulč, Vágner – Hurt, Kejř, Kunzmann, Lokajíček, Majer, Pavlečka, Průcha, Roušal, D. Ulč, Valenta, Vobruba, Štípek
Banda (Landt) – Bačák, Bím, Čejka, Červinka, Grus, Haas, Haken, Langthaler, Michajličenko, Poláček, Sedláček, Smolík, Tomáš, Vaněk, Bečvář, Giesel, Magasanik, Stupka

Utkání začalo ve velkém tempu a oba gólmani museli být pozorní. Skóre se poprvé měnilo ale až v čase 11:01, kdy Michal Smolík napřáhl před modrou a míček skončil až v síti za Kráčinou. Ještě před koncem první třetiny se podařilo domácím vyrovnat, a to konkrétně pouhých 29 vteřin před odchodem do kabin. Michal Průcha nejprve sám operoval před Bandou a pokoušel se ho překonat. Následně přihrál do prostoru mezi kruhy, kde byl připravený Ondřej Kejř, jenž pohotovou střelou umístil balonek za záda hostujícího brankáře.

V úvodu druhé patnáctiminutovky mohli jít mečouni do vedení. Vobruba našel v mezikruží Hanuše, tomu ve skórování zabránil Banda. O chvíli později se poprvé v zápase vylučovalo a hned na obou stranách. Při hře čtyři na čtyři strhl vedení na stranu Ústí pokusem z levé strany Radomír Vaněk. Netrvalo dlouho a početní výhodu si zahrála Plzeň. Ta moc dlouho netrvala a síly na hřišti se opět vyrovnaly, když se nedovoleným zákrokem provinil Kunzmann. Hned co ale plzeňský útočník s číslem 16 vyběhl z trestné lavice, ujal se míčku a hnal s ním k ústecké bráně. Snažil se ho procpat za Bandu, ten mu to neumožnil.

Ve 25. minutě už hostující strážce svatyně podruhé kapituloval. David Ulč obdržel přihrávku k ústecké brance a z její blízkosti ho dopravil za brankovou čáru. V další šanci se objevil Valenta, jenž nebezpečně dorážel, ovšem úspěšný nebyl. Vaněk poté v přesilové hře prověřoval tvrdou ránou Kráčinu, ale míček si cestu do brány nenašel.

Na začátku třetí třetiny se v přesilovce dostali domácí k několika ranám, za hostujícím gólmanem dokonce zvonila i tyč, avšak tato výhoda zůstala nevyužita. Ve čtyřech se pak ocitli i mečouni, avšak ani Vaněk nebo Poláček stavem nepohnuli. To se podařilo ve 40. minutě Davidu Magasanikovi, kterému na pravý kruh nahrál Smolík. Záhy v oslabení zahrozil před plzeňským gólmanem Tomáš, ovšem hra se rychle otočila na druhou stranu a bylo srovnáno. Postaral se o to Lukáš Hanuš, který z prostoru před bránou vymetl roh hostující svatyně.

Koncem třetí části se Západočeši svou aktivitou ještě snažili o vsítění branky, ale žádný balonek už v základní hrací době v kleci neskončil, a na řadu tak přišlo prodloužení tři na tři. Hned po pár vteřinách mohlo být rozhodnuto. Hanuš s Vágnerem se zjevili v přečíslení dva na jednoho, plzeňský kapitál ale jen orazítkoval zadní mantinel. Mečouni byli v prodloužení i nadále aktivnější, Elba si v něm nezapsala ani jednu střelu. O vítězi nakonec v čase 49:03 rozhodl Michal Průcha, jenž od modré vystřelil domácím druhý bod. Plzeň tak díky dvěma bodům přezimuje v tabulce na druhém místě.

Ohlasy k utkání