Rychlá reakce na dobřanské vyrovnání přinesla mečounům další vítězství

Druhé západočeské derby přineslo pořádnou zápletku, když se dobřanským hráčům podařilo během dvou minut smazat dvoubrankovou ztrátu. Rychlý gól Michala Průchy ale vrátil Plzni vedení a mečouni dotáhli zápas do vítězného konce, který podtrhl David Ulč nekompromisní střelou pod břevno.

13. kolo | sobota 23. 11. 2019 | 17:00

HBC Plzeň

4:2 2:0, 0:1, 2:1

TJ Snack Dobřany

Branky a nahrávky: 6. Valenta (Kejř), 11. Vobruba (Kunzmann, D. Ulč), 32. Průcha (Valenta), 44. Ulč (Vobruba) – 29. J. Kovářík (D. Kovářík, Sloup), 31. J. Kovářík (V. Šlehofer).
Rozhodčí: Danylec, Pečený. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: 29:12. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.
Návara (Kráčina) - Hanuš, Vágner, Průcha, Ulč, Pokorný, Lokajíček - Kunzmann, Ulč, Vobruba, Valenta, Benedikt J., Kejř, Roušal, Benedikt O., Švarc, Hurt, Majer, Pavlečka.
Janák (Jásek) – Hrubý, Kobr, Čech, Duchek, Jánský, Bárta – O. Šlehofer, Remiáš, J. Kovářík, Toman, Truchlý, V. Šlehofer, Vaníček, Sloup, Málek, D. Kovářík. Neumaier.

Mečouni začali poměrně nervózně a dělal jim problém přechod do útočného pásma. Dobřanští byli z počátku střelecky aktivnější a brankář Návara tým podržel při likvidaci přečíslení dvou proti jednomu. Gól ale padl na druhé straně. Kejř na modré čáře narýsoval přihrávku na hranici brankoviště, odkud Stanislav Valenta dostal míček do branky. Vstřelená branka domácí nakopla. Na rozdíl dvou branek mohl zvýšit Kunzmann, který proběhl z obranného pásma až před Janáka, branku ale netrefil.

Na konci jedenácté minuty se plzeňský útočník s číslem 16 objevil v roli nahrávače, když zpoza branky našel Jakuba Vobrubu, který z mezikruží pálil přesně ke vzdálenější tyči. Skóre se do první sirény již neměnilo. První patnáctiminutovka nabídla hru v rychlém tempu a řadu ostrých soubojů v mezích pravidel.

Plzeňané měli ve druhé části optickou převahu, Dobřany hrozily sporadicky. Při jednom střídání na Návaru uháněl sám Jan Kovářík a plzeňský brankář se vyznamenal lapeným únikem. Šancí ale s přibývajícím časem ubývalo. Do jejich hry se naopak dostávalo čím dál více nepřesností. Jednu takovou měl na svědomí i dosud bezchybný Návara, který v oslabení vyhazoval míček z obranného pásma a trefil soupeřova útočníka, od kterého se míček málem odrazil do branky.

Šneci po jednom z protiútoku nastřelili i brankovou konstrukci. Za minutu se ale už radovali. Střelu Daniela Kováříka vyrazil Návara pouze do mezikruží a odražený míček si našel Jan Kovářík, který vstřelil kontaktní branku. Studenou sprchou pro Plzeň byl nástup do druhé části. Po buly před Janákem Dobřany poslaly dlouhý lob na útočnou modrou, mečouni trestuhodně propadli a Jan Kovářík tentokráte vyřešil samostatný únik úspěšně – 2:2.

Radost dobřanské střídačky z vyrovnání ale trvala pouze osmašedesát sekund. Valenta nabil na vrchol kruhů Michalovi Průchovi, který bez přípravy propálil Janáka mezi betony. Důležitý gól Plzeň uklidnil a zbytek zápasu odehrála v klidu. Mečouni drželi míček a vycházeli z pozorné defenzivy. Jen jedinkrát zaváhali, když míček za brankou získal Kobr a snažil se jej zasunout k tyči.

Naopak sami Plzeňané mohli zvýšit vedení v přesilové hře v závěru zápasu. Dobrou šanci měl z pravého kruhu Vobruba, který Janáka trefil do lapačky. První formace se nicméně po konci početní výhody udržela v útočném pásmu a po pěkné rotaci se míček dostal na Davida Ulče, který rozhodl nekompromisní ranou pod břevno. Dobřany měly také v poslední minutě možnost přesilovky, k ohrožení branky se ale nedostali a Plzeň tak po boji připsala další tři body do tabulky.

Ohlasy k utkání