Plzeň vstoupila do sezóny pravou nohou. Z Mostu přiváží plný počet bodů

Mečouni začali sérii tří venkovních zápasů na hřišti Mostu úspěšně. Se soupeřem ze severu Čech vedli vyrovnaný boj, o vítězi rozhodla až poslední třetina, v níž Plzeňští vstřelili rozhodující branku. K těsné výhře přispěli svými góly Jakub Vobruba a David Ulč, v bráně několika domácím nebezpečným šancím vystavil stopku Petr Kráčina.

1. kolo | sobota 7. 9. 2019 | 11:00

HBC Most

1:2 0:0, 1:1, 0:1

HBC Plzeň

Branky a nahrávky: 22. Drenčko (Wágner, Chyba) – 20. Vobruba (Majer, J. Benedikt), 38. D. Ulč (Pokorný).
Rozhodčí: Volkán, Škrobák. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 23:22 . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Svoboda (Celner) – Chyba, Janák, Plachý, Popluhár – Bernard, Drenčko, Pešek, Singer, Wágner, Chytrý, Drož.
Kráčina (Návara) – O. Benedikt, Hanuš, Pokorný, Šmucer, T. Ulč, Vágner - J. Benedikt, Hurt, Kejř, Kunzmann, Majer, Pavlečka, Švarc, D. Ulč, Valenta, Vobruba.

Hned od prvních vteřin musel být Kráčina pozorný, se střelou Singera a tečí Chytrého si poradil. Poté se ve vážnějších situacích ocitli Plzeňští, nejprve zkusil střelecké štěstí z poloviny hřiště Vobruba, poté se před bránou zjevil Valenta, ale ani jeden z plzeňských útočníků gólmana Svobodu nepřekonal. V polovině první patnáctiminutovky putovaly oba týmy do čtyř, větší prostor na hrací ploše ovšem žádné mužstvo nevyužilo. Do nebezpečnější šance se poté už v plném počtu hráčů dostal mostecký Drož, Kráčina předvedl úspěšný zákrok.

V závěru prvního dějství se znovu vylučovalo, na trestnou lavici postupně usedli hned dva plzeňští hráči a Most měl k dispozici přesilovou hru 5 na 3 skoro minutu a půl. Ve dvojnásobné početní výhodě se ve velké šanci objevil Singer, avšak z levého kruhu nedokázal umístit balonek za Kráčinova záda. Se závěrečnou sirénou to domácí hráč s číslem osm zkoušel znovu, stav po první třetině ale zůstal bezbrankový.

Početní výhoda hokejbalistů ze severu Čech pokračovala ještě ve druhé části, Most z ní ovšem vedoucí branku nevytěžil. To mohl potrestat Vágner, jenomže plzeňský kapitán trefil jen tyč. V čase 19:12 si zahráli první přesilovku také Západočeši, kterým stačilo jen 18 vteřin k její využití. K odraženému míčku se dostal Jakub Vobruba, jenž trefil odkrytou část klece.

Z vedení se ale mečouni moc dlouho neradovali. Časomíra odpočítala pouze 126 vteřin a i domácí si zapsali první branku v nové sezóně. V signalizované výhodě se nejprve Wágnerova střela odrazila od tyče, avšak pohotový Jan Drenčko už balonek dopravil za brankovou čáru. O pár chvil později mohli Mostečtí převrátit skóre na svou stranu. V přesilové hře dostal nabito Drož, jenž z pravého kruhu nedokázal nasměrovat míček do odkryté části hostující branky. Kráčina měl plné ruce a nohy práce i nadále. Po pokusu Plachého před ním vznikla pořádná skrumáž, do nepřehledné situace ještě vystřelil Wágner. Hosté tento okamžik i s trochou štěstí zvládli bez inkasovaného gólu.

V závěrečné třetině si vedení vzala zpět Plzeň. Pokorný se na půlce hřiště opřel do rány, tu ještě tečoval David Ulč a usměrnil ji do horního rohu Svobodovy svatyně. Domácí se pak po vyloučení Chytrého dostali do oslabení, v přesilové hře se o zvýšení těsného náskoku pokoušeli Vágner a Ondřej Benedikt, ani jeden z plzeňských hráčů už skórem nepohnul.

Na konci utkání ještě Most pořádně zahrozil a pokoušel se dostat duel minimálně do prodloužení. Severočeši se ocitli v přečíslení, Chytrý ale nezakončil přesně. V poslední minutě ještě sáhli k power-play, ale ani v šesti už srovnat nedokázali. Plzeň tak zapisuje do tabulky první tři body.

Ohlasy k utkání