SF3: Kladenští se radovali i ve třetím zápase. Mečouni končí před branami finále

Třetí semifinálová bitva nabídla bitvu jako řemen. Do 37. minuty se hrálo vyrovnaně. Vítězná trefa Pospíšila z přesilové hry a výborná kladenská defenziva, spolu s dvěma góly v samotném závěru, rozhodly o tom, že semifinálová série skončila v nejkratším možném čase. Plzeňanům tak skončila sezóna.

SF3 | sobota 4. 5. 2019 | 16:00

HBC Plzeň

1:4 0:0, 1:1, 0:3

HBC ALPIQ Kladno

Branky a nahrávky: 29. Kunzmann (Šmucer) – 19. Kohout (Haisman), 37. Pospíšil (Špaček) PP, 43. Prokop, 44. Procházka EN.
Rozhodčí: Koskuba, Šulo. Vyloučení: 1:2 navíc Pejchar (PLZ) trest ve hře. Využití: 0:1. V oslabení: . Diváci: 227. Střely na branku: 24:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
Kráčina (Návara) – Polívka, Kavalír, Vodrážka, Hanuš, Kastner, Šmucer, Pokorný – Pejchar, J. Benedikt, Malý – Kunzmann, Švarc, Vobruba – Forejt, Majer, Valenta – Pavlečka, Gřonka, Lang.
Jirotka (Hájek) – Hrabár, Haisman, Pliml, Dědič, Soukup, Novák – Špaček, Prokop, Šícha – Schnaubelt, Barnošák, Eitler – Kohout, Procházka, Štěpáník – Hnízdil, Kamenář.

Zápas začal bez okolků. Hned po úvodní buly našel Polívka neobsazeného Jiřího Benedikta na útočné modré, Jirotka si připsal první zákrok. Mečouni byli v úvodu zápasu velice aktivní. Na kladenskou branku mířilo několik nebezpečných střel po vyhraných bulích. Jinak kladenská defenziva ale opět fungovala na jedničku.

Směrem dopředu toho hosté v první části příliš nepředvedli. Na kontě ale měli největší šanci. Po závaru se před Kráčinou v 15. minutě objevil Kohout, na kterého vzývala prázdná klec. Brankář domácích však předvedl úžasný skok a holí vytěsnil míček mimo tři tyče.

Rozhodčí Koskuba se Šulem od začátku nastavili poměrně volný metr, což oběma týmům vyhovovalo. Hrál se rychlý a tvrdý hokejbal, ovšem bez nějakých zákeřností. Ve druhé části se soupeř zvedl a brzy šel do vedení. Domácím se nepovedlo vyhodit míček za červenou čáru, kde jej zachytil Haisman a okamžitě jej poslal na branku. Po odrazu od zadního mantinelu si jej našel Martin Kohout, který odčinil předchozí zaváhání a úspěšně jej dorazil do branky.

Plzeňané měli šanci srovnat vývoj duelu ve dvou přesilových hrách, které sehráli krátce po sobě, s ani jednou z nich si ale dobře neporadili. Naopak v obranném pásmu nadělal slušnou paseku Schaubelt, který se propracoval až k bekhendovému zakončení z předbrankového prostoru. Vyrovnat se domácím povedlo až z nenápadné akce, jak už to v play-off bývá. Do nahození Šmucera vložil hůl Martin Kunzmann, který překonal Jirotku poprvé v sérii.

Konec druhé části a začátek té třetí zastihl mečouny opět v dobrém rozpoložení. Aktivní hrou nutili kladenské k častým zakázaným uvolněním. Hra se později uklidnila a oba celky hráli se zabezpečené obrany. Dění rozproudila jen mela po nebezpečné střele Barnošáka z levé strany.

V 36. minutě dostalo poprvé Kladno výhodu přesilové hry. A využilo ji nejlépe, jak mohlo. Situace skončila přesnou ranou k tyči z hole Jana Pospíšila. Domácí mohli rychle zareagovat, Malý ale v těžké pozici trefil pouze beton ležícího Jirotky. Kladenští se naopak vší silou snažili udržet míček v útočném pásmu.

Naděje na zvrat v podání Plzně vzaly poměrně rychle za své. Po chybě Plzně k míčku snadno přišel Jan Prokop, který vyběhl zpoza branky a pohotově zakončil bekhendem. Poté domácí sáhli k power-play, která bohužel skončila tím, že mladík Jaroslav Procházka vystihl rozehrávku a zakončil do prázdné klece. V samotném závěru pak ještě Pejchar inkasoval trest ve hře za nesportovní chování. Mečouni vzhledem k vývoji ve druhé semifinálové sérii berou bronzové medaile za výkony v ročníku 2018/19.

Ohlasy k utkání