Mečouni završili základní část výhrou v prodloužení

Zápas 22. kola mezi domácí Karvinou a Plzní nabídl za 45 minut řadu slibných šancí, brankáři na obou stranách ale udrželi čisté konto. Západočeši se rozjížděli pomaleji, v závěru duelu ale měli více ze hry a jejich aktivita pramenila v rozhodující trefu Jiřího Kavalíra, která padesát sekund před koncem prodloužení poslala Karvinou do play-out.

22. kolo | sobota 30. 3. 2019 | 15:00

HbK Karviná

0:1pr 0:0, 0:0, 0:0 - 0:1

HBC Plzeň

Branky a nahrávky: 49:10 Kavalír (Kunzmann).
Rozhodčí: Prudík, Popelka. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 179. Střely na branku: 38:35. Průběh utkání: 0:1p.
Žídek (Smolka) - Sladký, Zaremba, Pilch, Konečný, Vašek - Rosůlek L., Rosůlek J., Pacas, Farský, Mikeš, Luka, Pala, Pořízek, Řehurek, Dzik, Stromko.
Kráčina (Rovaš) - Benedikt O., Polívka, Vodrážka, Kastner, Hanuš, Kavalír, Šmucer - Roušal, Hurt, Malý, Kunzmann, Švarc, Vobruba, Majer, Pejchar, Valenta, Lang.

Začátek zápasu byl ze strany Plzně vlažnější. Hře chybělo potřebné tempo. Karvinští, kteří v případě výhry měli slibné vyhlídky na play-off, se prezentovali jednoduchou hrou. Domácí často podnikali rychlé výpady po křídlech, Kráčina se musel mít na pozoru také před nahozenými balonky, které se rychle odrážely od sítě za jeho brankou. První třetina jinak nenabídla příliš mnoho pěkných akcí. Diváci sledovali spíše boj o balonek a pokusy o založení útoku. V ojedinělém plzeňském závaru se objevila druhá formace, když Švarcovu střelu brankář Žídek vytáhl lapačkou.

Ve druhé části se hosté postupně zvedali. Sebevědomí týmu dodalo také ubráněné oslabení tří proti pěti. V něm několik pokusů vyslal ostrostřelec Luka. Mečouni ale obětavě blokovali rány protihráčů. Když některé došly na branku, na místě byl pozorný Kráčina.

Po neutěšené pasáži v polovině druhé části, kdy se hrálo především ve středním pásmu, přišel v jejím závěru nápor Plzně, byla u toho opět druhá formace, když dvakrát nebezpečně střílel Kunzmann. Ani ve druhé třetině se diváci ale branky nedočkali.

Třetí třetina opět nabídla zajímavý mix boje a šancí na obou stranách. V jednom střídání třetí formace skvěle zavřela Karvinou v pásmu, avšak Luka získal míček a pelášil s ním na Kráčinu. Neuspěl ani z blafáku ani po oběhnutí branky. Kráčinu nepřekonal ani Pořízek, který se uvolnil na pravém mantinelu. Na druhé straně měl slibnou šanci Majer, bohužel pro Plzeň se mu nepovedlo zdárně zakončit. A když mečouni v závěru nevyužili přesilovou hru, šlo se do prodloužení.

Pětiminutové nastavení odehráli hosté velice aktivně. Rozhodující branka byla na spadnutí, když Kunzmann v akci dvou proti jednomu našel Roušala, jehož střela končila na tyči. Hned v následující minutě už ale mečouni ruce nad hlavu zvedali. Míček se dostal na čevenou k Jiřímu Kavalírovi, jehož střela přes clonícího hráče zaplachtila až do horního rohu branky. Plzeň tak poprvé v sezóně vyhrála v prodloužení.

Ohlasy k utkání