Černé série s Letohradem skončila. Mečouni soupeři nasázeli šest branek

Posledního dva a půl roku při vzájemných zápasech nemohli mečouni na houževnatou hru Letohradu nalézt recept. V sobotu odpoledne ale ukončili nepříznivou sérii, a to ve velkém stylu. Při výsledku 6:2 dokonce vyhnali z branky reprezentačního gólmana Šimaru, opět udeřili v oslabení a hned čtyři góly vstřelili členové druhé formace.

19. kolo | sobota 9. 3. 2019 | 16:00

HBC Plzeň

6:2 3:1, 0:1, 3:0

SK Hokejbal Letohrad

Branky a nahrávky: 4. J. Benedikt (Roušal, O. Benedikt), 8. Kastner (Švarc), 14. Kunzmann (Kastner, Švarc), 33. Švarc (Majer), 35. Vobruba (Švarc, O. Benedikt), 39. Hanuš (Švarc) – 11. J. Lux (Macháček, Havlík), 17. Krejsa (Hejtmánek, Věchet).
Rozhodčí: Martis, Prudík. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 95. Střely na branku: 36:22. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 6:2.
Návara (Kráčina) – O. Benedikt, Polívka, Kavalír, Kastner, Vodrážka, Hanuš, Šmucer, Pavlečka – Roušal, J. Benedikt, Pejchar – Kunzmann, Švarc, Vobruba – Lokajíček, Hurt, Valenta – Forejt, Majer, Lang.
Šimara (od 35. Novák) – Krejsa, F. Lux, Teplý, Fajfr, Hejtmánek, Adamec – Věchet, Halbrštát, Faltus – Lajčiak, Bogdány, Macháček – Havlík, J. Lux, Anýž – Bečka.

Mečouni začali aktivně jako proti Pardubicím, což brzy neslo ovoce. Na konci čtvrté minuty poslal svůj tým do vedení Jiří Benedikt, který si našel odraženou střelu od zadního mantinelu a dorazil míček za brankovou čáru. Ještě lépe bylo o pár chvil déle, když Švarc vyhrál vhazování a matador Stanislav Kastner krásně poslal míček do šibenice Šimarovy branky.

Při dvoubrankovém vedení ale Plzeňané vypadli z role. Prvním varováním bylo trestné střílení, rozhodčím neunikla sekera Švarce na zakončujícího Jana Luxe před brankou. Michal Macháček ale při zakončení netrefil branku. Letohrad ale situace nakopla a při jednom ze závarů se míček šťastně odrazil před Jana Luxe, který poloprázdnou klecí nepohrdl. Kuriózním gólům ale nebyl konec. Před koncem první části se před Šimarou pohyboval Martin Kunzmann, který zasáhl vyražený míček ze vzduchu a Plzeň slavila třetí branku.

Příznivější dvougólové vedení ale dlouho nevydržela. V posledních sekundách první části se nechal vyloučit Jiří Benedikt. V čase 16:05 pak Plzeň propadla u mantinelu a před brankou nechala volného produktivního Jiřího Krejsu, který vstřelil kontaktní branku. Hra ve druhé části byla velice rozháraná a přelévala se z jedné strany na druhou. Oba gólmani museli řešit ošemetné situace, další branku ale diváci ve slušně zaplněné hale neviděli. To i proto, že po Roušalově pěkné nabídce Jiří Benedikt překonal ležícího Šimaru, v cestě míčku ale stála tyč.

Třetí třetinu opět otevřela letohradská přesilovka. Jeleni si v ní ale příliš dobře nepočínali, po plzeňském aktivním napadání přišli o míček, který se dostal mezi kruhy k Marku Švarcovi a ten nechytatelně pověsil míček pod břevno. Neodehrály se ani dvě minuty a přišel zřejmě rozhodující moment duelu, když se Jakub Vobruba natlačil zprava před Šimaru, kterého nachytal střelou mezi betony. Na letohradského gólmana to bylo příliš a přepustil místo kolegovi Novákovi.

Ten lovil míček z branky jen jednou, a to v 39. minutě, když přesilovku z vrcholové pozice využil Lukáš Hanuš. Novák si pak alespoň spravil chuť pěkným semaforem proti Jiřímu Benediktovi, nebo když vyzrál na Roušala, který v oslabení získával vyhozený míček. V závěru Letohrad ještě dostal možnost přesilovky čtyř proti třem, mečouni ale měli zápas pod kontrolou a žádnou změnu skóre nepřipustili.

Ohlasy k utkání