Lídr skolen! Kert zlomil fantastický Návara a čtyři gólové zářezy

Návrat před domácí publikum se mečounům podařil na jedničku a mohli se radovat z tříbodové výhry. A to je čekal protivník, ze všech nejtěžší! První tým extraligy, obhájce titulu Kert Park Praha, se nakonec musel sklonit před obětavým plzeňským výkonem a především před brankářem Jiřím Návarou.

14. kolo | sobota 10. 3. 2018 | 16:00

HBC Plzeň

4:2 2:0, 1:1, 1:2

HC Kert Park Praha

Branky a nahrávky: 1. Valenta (Pejchar), 12. Benedikt J. (Ulč, Malý), 22. Malý (Pejchar), 43. Ulč (Pejchar, Hanuš) – 25. Čejka (Plzák), 38. Kruček J. (Wróbel, Kruček M.).
Rozhodčí: Koskuba, Šulo. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: . Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.
Návara (Kráčina) – Kavalír, Šmucer, Vodrážka, Pokorný, Hanuš, Kovářík – Gřonka, Pejchar, Valenta, Kunzmann, Kejř O., Pauer, Ulč, Benedikt J., Malý, Forejt, Krch.
Mikl (Mroviec) – Blaško, Plzák, Kaucký, Dulava, Nýdl, Šperl – Javorka, Kruček J., Kovář, Postulka, Zvonek, Wróbel, Fejfar, Čejka, Rozenberg, Kruček M..

Plzeňané si pro první duel jarní části na domácím hřišti připravili překvapení. Tím byl návrat Ondřeje Kejře, který oblékl tradiční dres s číslem 81. Kejř se mohl radovat již v šestnácté sekundě. První útok na soupeře vlétl a Pejchar oslovil Stanislava Valentu, jenž se tváří v tvář Miklovi nemýlil. Kert mohl srovnat o dvě minuty déle, Zvonek byl ale před okrytou klecí dlouhý.

Zpočátku se hrál velmi pohledný hokejbal nahoru-dolu. Kert Park domácí uměl sevřít v obranné třetině, Plzeň zas těžila z rychlých protiútoků. Po jednom z nich halou opět zazněla gólová znělka. Ulč pasem do prostoru poslal dopředu Malého. Po míčku se již natahoval Mikl, ale plzeňský kapitán jej uhájil a byl na počátku skrumáže, po níž míček za brankovou čáru dostal Jiří Benedikt. Kert Park poté dvojnásobně litoval nevyužitého předchozího náporu, když si vždy hosté vylámali zuby na Jiřím Návarovi, který se blýskl také fantastickým přesunem v poslední minutě první třetiny, při hostující přesilovce.

Druhou třetinu otevřela pokračující přesilovka Kertu, Pražané si brzy vyzkoušeli další. Ovšem domácí velmi dobře bránili a měli hru zorganizovanou. Náladu hráčům prvního týmu extraligy pak dokonale kazil gólman Návara, který vleže fantasticky vychytal Wróbela. A tak přišel trest. Těsně před polovinou utkání Plzni vyšel další protiútok, opět byl na začátku Ulč, jenž dostal míček z obranné třetiny a Pejchar potom nadvakrát dostal míček na hůl Ondřeje Malého. Ten měl před Miklem dostatek času a pohrál si s ním. Ve 22. minutě vedli domácí o tři branky!

Brzy nato přišlo snížení. Návarovo kouzlo odčaroval až nadějný dorostenec Jan Čejka, který plzeňského fantoma překonal s přispěním nechtěné teče Daniela Pejchara. Zajímavá druhá třetina ale ještě nekončila. Nejprve Hanuš skvěle zabránil prakticky jistému gólu, když zamezil přihrávce před prázdnou klec a poté diváci zatleskali skvělému gestu fair-play. Plzeň se v čase 29:41 radovala z gólu, načež Daniel Pejchar sám přišel za rozhodčími a sdělil jim, že branky docílil kopnutím.

Třetí část odstartoval aktivním napadáním Ulč, který získal míček a ač měl málo prostoru, dokázal nebezpečně vypálit. Trefil pouze břevno. Na druhé straně pláchl v oslabení Martin Kruček, Návara míček mezi betony se štěstím udržel před brankovou čárou. Neujal se ani průnik Stanislava Valenty po pravém mantinelu. Rozhodně se ale bylo, na co dívat. Pražané poté Plzeň zatlačili hluboko do vlastního pásma. Domácí ale obětavě blokovali střely soupeře a brankář Návara stále držel střelce Kertu na uzdě.

Přesto přišel kontaktní gól. Kováříkův faul potrestal Jiří Kruček, který se z mezikruží nemýlil. Hned po brance mohl Miklovu chybu využít Pejchar. Plzeň hrála aktivně. Do karet jí hrálo i Šperlovo vyloučení. Hanušova střela a následná teč se ještě neujala, radost přinesl až signál s přenesením hry. Pejchar potřetí v roli nahrávače narýsoval pas na Davida Ulče, na jehož střelu z první z levého kruhu nedokázal přesouvající se Mikl zareagovat.

Definitivně naděje Kertu pohřbil další faul, tentokrát byl vyloučen Kovář za vyoskou hůl. Pražané i přes oslabení sáhli k power-play. Mečouni ovšem poctivě bránili, navrch mohli přidat pátou branku. Gřonka ale v posledních momentech netrefil prázdnou branku. Po závěrečné siréně mohli domácí slavit velké vítězství, jako teprve druhý tým letos porazili lídra soutěže.

Ohlasy k utkání