První jarní ztráta. Plzeňané v dramatickém duelu podlehli Pardubicím po nájezdech

Hokejbalisté A-týmu v dalším domácím duelu čelili pardubickému Autosklo. Zápas nabídl především dobrou organizaci hry na obou stranách a celkem šest branek. Po pětačtyřiceti minutách ovšem tabule ukazovala remízový stav a šlo se do nájezdové loterie, kterou lépe zvládl soupeř a mečouni tak na jaře poprvé ztratili.

16. kolo | sobota 24. 3. 2018 | 16:00

HBC Plzeň

3:4ss 0:0, 1:1, 2:2 - 0:1

HBC Pardubice

Branky a nahrávky: 21. Švarc (Kavalír, Krch), 31. Švarc (Malý, Krch), 45. Krch (Švarc) – 26. Filip (Česák), 42. Urbanec (Novotný), 44. Česák (Březina, Filip), rozh. náj. Filip.
Rozhodčí: Koskuba, Cícha. Vyloučení: . Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3 - 3:4ss.
Návara (Kráčina) – Kavalír, Šmucer, Vodrážka, Kastner, Hanuš, Polívka – Kunzmann, Pejchar, Valenta – Krch, Švarc, Pauer – Forejt, Benedikt (A), Malý (C) – Majer.
Stárek (Dvořáček) – Filip, Krejčí, Mokříž, Novotný, Turyka, Bucek – Forstl, Vlasák, Zajíček, Česák (A), Štefka, Březina (C), Moravec, Urban (A), Urbanec, Blažek, Lahgr.

Hra měla od začátku dobré tempo, v úvodní pětiminutovce se prakticky nepřerušovalo. Ani jeden z týmů při soupeřově rozehrávce zběsile nenapadal a trpělivě hlídal střední pásmo. Na pozoru se měli oba brankáři, kteří si v první části připsali několik zákroků. Prim ovšem hrály obrany a vyložených šancí příliš nebylo. V té největší se objevil domácí Forejt, který ale tváří v tvář pardubickému gólmanovi, neuspěl bekhendovým blafákem. Na druhé straně obdržel pěknou přihrávku do brankoviště Förstl, branku ale minul.

Druhou třetinu začali lépe Plzeňané. Domácí byli tím, kdo tvořil hru a Stárek se měl, co ohánět, aby neinkasoval. Mečounům přišla vhod i přesilová hra. Z té také padl první gól utkání. Běžela 21. minuta a Marek Švarc si za červenou čárou navedl míček na střed hřiště a umístěnou střelou do horních pater překvapil hostujícího gólmana.

Vstřelená branka Plzeň nabudila a domácí pokračovali v náporu. Zvýšit mohl po Pauerově pobídce kapitán Malý, jenže rychlým bekhendovým pokusem trefil pouze Stárkův beton. A opět platilo nedáš – dostaneš. Zajíčkův pokus z mezikruží ještě Návara vytáhl. Na umístěnou střelu od červené čáry do růžku z hole Petra Filipa byl ale již krátký. Následně putoval na trestnou lavici Kunzmann. Oslabení ale domácí přečkali a poté to byli oni, kdo si do třetí třetiny přinesl výhodu zkrácené přesilové hry.

Také druhá přesilovka znamenala radost domácích diváků. Pohlednou souhru zakončil střelou z mezikruží opět Marek Švarc. Rozhodčí ovšem jinak nechali hře volný průběh, což se většině přihlížejících příliš nelíbilo. Ve třetí třetiny se hra přelévala z jedné strany na druhou. Nicméně brankáři v této pasáži hry nemuseli řešit mnoho ošemetných situací.

V 38. minutě byl opět vyloučen pardubický hráč, ovšem mečouni s početní výhodou nenaložili tak, jako s těmi předchozími, a tak přišel trest. Otto Urbanec srovnal stav hezkou tečí z předbrankového prostoru a začínalo se od začátku. Plzeň se opět tlačila dopředu, ovšem vše změnilo vyloučení Pejchara za zdržování hry. Pardubičtí hozenou rukavici zvedli. Přihrávkami sem a tam uspali domácí čtveřici, až dostal na levý kruh nabito Josef Česák a střelou z první vymetl pravou šibenici, to vše minutu a osmnáct sekund před koncem třetí třetiny.

Dramatický duel ale rozhodně nekončil. Karty zamíchalo ještě vyloučení Mokříže a osm sekund po něm na trestnou putoval ještě Vlasák. Domácí sáhli k oddechovému času a brankář Návara zamířil na střídačku. K vidění byla tak prakticky nevídaná situace 6 na 3. Do samostatných střílení zápas poslala dělovka Martina Krcha z modré čáry, kterou Stárek nedokázal zkrotit.

Také první vzájemný duel rozhodovaly nájezdy, tehdy se radovali mečouni. Tentokrát byl scénář opačný. Na trefu Jiřího Kavalíra totiž zareagovali úspěšným provedením Krejčí a Filip a Pardubice se tak stali prvním týmem, který Plzni na jaře sebral body.

Ohlasy k utkání