V bitvě o třetí místo exceloval ústecký Soukup a Plzeň tak odjíždí s nepořízenou

Pořádný náboj měl pro Plzeňany poslední zápas podzimu na ploše ústecké Elby. Ve hře byla totiž bronzová příčka v tabulce před zimní přestávkou. Tento souboj ale lépe zvládli domácí hokejbalisté, kteří zvítězili 4:1. Rozhodující se ukázala první desetiminutovka, v níž vstřelil čistý hattrick útočník Elby Lukáš Soukup.

12. kolo | sobota 25. 11. 2017 | 14:00

Elba DDM Ústí nad Labem

4:1 3:0, 0:0, 1:1

HBC Plzeň

Branky a nahrávky: 3. Soukup (Štěpánek), 9. Soukup (Růžička, Červinka), 10. Soukup (Štěpánek, Červinka), 45. Štěpánek (Langthaler, Soukup) – 34. Benedikt J. (Vodrážka, Pejchar).
Rozhodčí: . Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
Banda (Brhel) – Bím, Červinka, Gruss, Haken, Jirava, Kváš, Langthaler, Michajličenko, Pilař, Poulíček, Růžička, Sedláček, Smolík, Soukup, Šilínek, Štěpánek, Uhlíř, Vacek, Wágner.
Kráčina (Hrubý) – Pokorný, Vodrážka, Benedikt J., Kavalír, Hanuš, Šmucer - Benedikt O., Švarc, Pauer, Vlasák, Ulč, Pejchar, Kunzmann, Gřonka, Malý.

Ústečtí se prosadili z prvního delšího pobytu v útočném pásmu. Kráčinu, již v čase 2:48, překonal schovanou střelou na vyrážečku Lukáš Soukup. Plzeň v zápěstí dostala výhodu přesilové hry, naložila s ní ovšem mizerně a přišel trest v podobě další branky domácích. A byl to opět Lukáš Soukup, kdo rozradostněl příznivce Elby. Nejlepší střelec CROSSDOCK extraligy si uzmul míček na vlastní modré čáře a individuální akci proměnil ve svůj druhý gól během zápasu.

A když stejný hráč dostal nabito zpoza branky od zkušeného Štěpánka, opět se nemýlil. Soukup tak docílil čistého hattricku během necelých deset minut a s Plzní to vypadalo bledě. Nicméně se výkon mečounů zvedl. Banda v brance Elby měl o práci v závěru první třetiny postaráno a jednou za ním zazvonila také horní tyč.

Se startem druhé části Západočeši výrazně přidali. Hra měla dobré tempo. Zatímco plzeňští hokejbalisté podnikali útok za útokem, Elba, vědoma si poměrně komfortního náskoku, vsadila spíše na obranu. Útoky hostí ale vždy ztroskotaly na brankáři Bandovi. Výraznější šance ale k mání nebylo. Svěřencům Michala Edla nepomohla ani výhoda přesilové hry. V 25. minutě dokonce na krátký čas dvojnásobná. V poslední minutě druhé části mohl ústecké vedení navýšit opět Soukup, jehož střelu z mezikruží vytáhl brankář Kráčina mimo tři tyče.

Hra na začátku poslední patnáctiminutovky se přelévala z jedné strany na druhou, šlo ovšem spíše o boj ve středním pásmu. Tento obraz rozsekla až branka Jiřího Benedikta, kdy starší z bratrů v dresu Plzně zakončoval po pěkné kombinaci do poloodkryté klece. Elba měla následně problémy s pohybem hostujícího družstva, mohla se ale spolehnout na jistého a připraveného Bandu ve své brance. Hra se také poměrně kouskovala, což samozřejmě hrálo do karet spíše domácím.

Závěr přinesl několik zajímavých situací. Plzeň vrhla všechny síly do útoku. Domácí přerušovali bez rozpaků za pomoci zakázaných uvolnění. Snahu mečounů o zvrat ovšem utnul faul Pejchara a 22 sekund před koncem zvýšil po pěkné kombinaci na konečných 4:1 Jan Štěpánek. Plzeň tak jede domů s prázdnou a přezimuje na pátém místě tabulky.

Ohlasy k utkání