Koncovka Plzni nevyšla, Vlašimi mečouni podlehli 2:4

Souboj prvního a třetího týmu tabulky nabídl krásný vyrovnaný zápas plný přesilových her. Hosté strávili v součtu 3:47 v početní výhodě 5 na 3 a i když se za tohoto poměru sil prosadit nedokázali, dvěma trefami v 41. minutě při standardních přesilovkách rozhodli o své výhře.

7. kolo | neděle 12. 10. 2014 | 17:00

HBC Plzeň

2:4 1:1, 1:1, 0:2

HBT Vlašim

Branky a nahrávky: 10. J. Kejř (Edl), 18. Edl (Gřonka) – 8. Wróbel (TS), 30. Wróbel (Topolánek), 41. Švanda (Dušek, Průcha), 41. Nýdl (Střecha).
Rozhodčí: Koskuba, Pečený. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:2. Diváci: 75. Střely na branku: 23:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
Kráčina (Kukrál) – Edl (C), Krpal, Slanec, Vágner, Hanuš, Kavalír – Malý, J. Benedikt, O. Kejř, Švarc, J. Kejř, Krásný, Gřonka, Pauer, Ondra, Vít, Kolařík, O. Benedikt
Straka (Šupík) – Nýdl (C), Střeska, Kieler, Blaško, Gärtner, Blažek – Bartejs, Průcha, Dušek, Topolánek, Danko, Slanina, Wróbel, Střecha, Švanda, Juráček

Mečouni vstoupili do utkání aktivně a brzy se dostali k ohrožení soupeřovi branky, možná to ale s tou zmíněnou aktivitou trošku přehnali, protože už na konci druhé minuty zůstali po dvou vyloučeních ve hře jen se třemi hráči. Dlouhou přesilovku hostů ale díky výborné práci obrany a brankáře Kráčiny přestáli.

Následovaly také přesilovky Plzně, v jedné z nich ale hostující Tomáš Wróbel pláchl do samostatného úniku a po faulu dostal příležitost trestného střílení. To zužitkoval dobře provedeným bekhendovým blafákem a Vlašim šla do vedení.

Také hosté ale nabídli svému soupeři početní výhodu dvou mužů v poli a přestože byla o pořádný kus kratší, na vyrovnání domácímu celku stačila. Edlovo nahození dorážel na brankovišti do odkryté branky Jaroslav Kejř.

V úvodu druhé patnáctiminutovky šli mečouni dokonce do vedení, když se míček dostal po vyhraném buly k Michalu Edlovi a ten tvrdou dělovkou o pravou tyč Strakovy branky skóroval. Vlašim dostala jedinečnou šanci vyrovnat, když rozhodčí poslali Plzeň opět do tří mužů, a to navíc na celé dvě minuty. Vzorová obrana domácích ale přetěžkou situaci ustála.

Hned po návratu z trestné se navíc dvojice hříšníků – Edl s Benediktem – dostala do přečíslení, tam ale zachránil situaci pro hosty pozorný Straka. Minutu před druhou sirénou přišel možná zlomový moment. Plzeň hrála přesilovou hru a Vlašim vyhodila míček za Kráčinovu branku. Do té doby skvělý Kráčina ale při rozehrávce zaváhal, opustil branku a míček přenechal volnému Wróbelovi, který jeho hrubku v klidu potrestal.

Vlašim tato šťastná branka před třetí třetinou nastartovala, o čemž vypovídá i poměr střel právě v poslední části utkání (3 – 10 z pohledu Plzně). Kráčina dělal co mohl, aby své zaváhání odčinil. Jeho spoluhráči se ale prosadit nedokázali a v koncovce při vlastních oslabeních dvakrát inkasovali. Nejprve zakončoval ukázkovou kombinaci Petr Švanda a následně se ještě v té samé minutě prosadil v další přesilovce Jan Nýdl. Jeho trefa stanovila konečný výsledek utkání.

Ohlasy k utkání

Josef Kadaně (trenér, HBC Plzeň): Byl to těžký víkend s nejtěžšími soupeři z extraligy. Máme jen jeden bod, což je i přes kvalitu soupeřů málo. V sobotu to bylo až na první třetinu velmi dobré. S Kladnem jsme sehráli výborný zápas. Hra soupeře se mně líbila a ocenění zaslouží také gesto fair play. V neděli jsme dostali dvě branky při našich přesilovkách. To je vždycky průšvih. V tomhle utkání jsme navíc ztráceli moc míčků ve středním pásmu a byli často vylučovaní. Všechny tyhle aspekty rozhodly o naší porážce.