Svoje slabiny známe a s tím také pracujeme, přiznává David Štípek

O víkendu si mečouni zapsali důležitou výhru proti Letohradu. Na vítězství se jedním gólem podílel také David Štípek, který se v A-týmu prosadil poprvé. Plzeňský obránce se v rozhovoru ohlíží za utkáním, popisuje svoji trefu a řeč přišla také na jeho střídaní pozic na začátku sezóny, kdy nastupoval i v útoku.

Na začátku sezóny se vám příliš nedařilo, teď o víkendu jste si po třech zápasech, kdy jste nezískali ani jeden bod, zapsali druhou výhru. Jak důležité to bylo vítězství?
Takové vítězství je pro nás opravdu důležité, protože pocit z vyhraného zápasu dokáže výborně pozvednout náladu v týmu a posunout naši chuť po výhře ještě na vyšší úroveň. Myslím si, že to je přesně to, co teď do dalších utkání potřebujeme přenést.

Na domácím hřišti jste se utkali s Letohradem. Vydařil se vám vstup do utkání, soupeři jste pak nedovolili se dotáhnout a nakonec jste zvítězili 5:2. Jaký to byl duel z tvého pohledu?
Vstup do utkání se nám asi lépe vydařit nemohl, to je pravda. Nicméně z mého pohledu jsme po třetím gólu od své hry jako kdyby opustili, začali si hru zbytečně komplikovat a dělat poměrně dost chyb, které naštěstí Letohrad nepotrestal. Ale celkově si myslím, že jsme v zápase podali dobré výkony a tři body jsme si zasloužili.

V polovině první třetiny jste během necelých dvou minut třikrát překonali hostujícího brankáře. Byl tento okamžik jeden z rozhodujících momentů, který vám dodal psychickou výhodu?
Vyhrávat 3:0 po první třetině je určitě obrovskou psychickou výhodou, ale jak jsem říkal, naše hra se po třetím gólu dost změnila a soupeři jsme darovali příliš moc šancí výsledek změnit. Do budoucna se na tohle musíme zaměřit a odehrávat zápasy od začátku až do konce s maximálním nasazením bez ohledu na stav utkání.

Ty jsi vsítil třetí branku, která byla tvou první v extralize mužů. Jak bys popsal celou gólovou situaci?
Měl jsem před gólem docela i štěstí, kdy mě jeden z letohradských hráčů ve středním pásmu trefil míčkem do nohy, který se ode mě odrazil k Vlastovi Pavlečkovi. Vlasta potom jednou nahrávkou na Jakuba Vobrubu otevřel útočné pásmo a moje pravá strana zůstala úplně otevřená, tak jsem šance využil a rozběhl se útok podpořit. Pak už jsem jen dostal o Jakuba parádní nahrávku a s trochou štěstí jsem zakončil gólmanovi mezi nohy.

V naší nejvyšší hokejbalové soutěži nastupuješ pravidelně druhým rokem. Jak jsi spokojený se svými výkony?
V letošní sezóně jsem ze začátku často střídal pozice na hřišti a dlouhou dobu jsem tak nějak nevěděl, která z nich mi sedí nejvíce. Posledních pár zápasů už ale nastupuji pravidelně v obraně a začínám si na to zvykat. Celkově se mi moje výkony ale zdají trochu jako na horské dráze – chvíli nahoře, pak zase dole. Vím o spoustě svých nedostatků, na kterých musím zapracovat a posouvat se dál.

V minulých zápasech jste k bodům neměli daleko, ale byli jste málo produktivní a nedokázali jste proměnit šance. Zapracovali jste na tom?
Svoje slabiny známe a s tím také pracujeme. Ať už zakládání útoků, souboje u mantinelu nebo zakončení do brány jsou věci, na kterých pracujeme na každém z našich tréninků.

Nyní vás čekají zápasy venku, kde jste v letošní sezóně zatím žádný bod nevybojovali. Věříš, že na vítězství z domácího prostředí dokážete navázat?
Je velká smůla, že se nám zatím žádný bod nepodařilo vybojovat, ale pevně věřím, že se to o víkendu změní a na naší domácí výhru navážeme.

V sobotu vyjedete do Karviné, která se také nachází ve spodní části tabulky, ale nemá odehraná všechna utkání. Na co se bude potřeba zaměřit?
S Karvinou to bude silový hokejbal, kde body určitě nezískáme zadarmo. V takových zápasech je důležité svoji hru co nejvíce zjednodušit a vyhýbat se zbytečným soubojům u mantinelu a tím i případným ztrátám míčku v nebezpečných pozicích.