Týmy přípravek a minipřípravek za sebou mají první zápasy v sezóně

Radost svým trenérům pravidelně dělají hokejbalisté a hokejbalistky nejmenších kategorií. Nejinak tomu bylo u posledních turnajů kategorií přípravky a minipřípravky. Přípravka do akce vstoupila již v sobotu 19. září, minipřípravka o týden později, a hned se dvěma celky!

Přípravku prověřily dva zápasy proti Stříbru

V sobotu 19. září vyjela plzeňská přípravka, výběr složený z hráčů a hráček ročníků 2010 a 2011, do Stříbra. Z původního miniturnaje pro neúčast Horní Břízy sešlo, Plzeňané tak vyzvali domácí Buldoky ve dvojzápase. „Oba zápasy ve Stříbře byly povedené. Zkušenější hráče doplnili hráči, kteří loni nastupovali za minipřípravku. Ti si museli navyknout na rychlejší hru a tvrdší souboje, ale rechle se s tím vyrovnali,“ pochválil své svěřence trenér Marek Štrunc. Ten má letos pod sebou deset hokejbalistů a dvě hokejbalistky, rád by ovšem pracoval se skupinou o počtu 15-20 hráčů.

V nejmladších kategoriích se nelze zaměřovat na výsledky. Trenérský kolektiv se zaměřuje na herní rozvoj jednotlivce, zároveň nezapomíná na zábavu a týmové pojetí. „Na dětech v této kategorii je úžasné to, že mají chuť se naučit mnoha novým věcem. Herní činnost jednotlivce je ale základ, a tu na trénincích stále zdokonalujeme. Na hráčích je to znát. Každý trénink i zápas. Ale nezapomínáme hráčům připomínat, že hokejbal je kolektivní hra a v této věkové kategorii jde predevším o hru a zábavu,“ přibližuje trenér Štrunc zaměření tréninkových jednotek.

Pakliže by se chtěl nový hráč připojit mezi mečouny, je podle Štrunce ideální přijít na trénink, který se koná každé pondělí a středu od 16:00 v plzeňské hale na Košutce. Začátečníci navíc pro začátek nepotřebují žádnou výstroj, jelikož vše dostanou zapůjčené od klubu.

Dva týmy minipřípravek vyrazily do Dobřan

Plzeňskou minipřípravku druhým rokem vede Jiří Navrátil. Společně s Karlem Otavou, který vede tréninky na 20. ZŠ v Plzni na Slovanech se letos mohou radovat z dvanácti nových tváří, které do klubu přišly po srpnové Sportmanii, kde je zaujalo hokejbalové stanoviště. Právě 20. ZŠ po hokejbalové hale na Košutce druhým místem, kde plzeňská minipřípravka trénuje. „V hale jsou tréninky v pondělí a ve středu, na venkovním hřišti 20. ZŠ jsou jen ve středu. Na středečních trénincích v hale pracujeme se skupinou deseti dětí, na 20. ZŠ chodí ve středu osmnáct dětí,“ přibližuje tréninkový režim Navrátil.

Zaměření tréninku může být u této věkové kategorie poněkud složitější. Plzeňští trenéři si ovšem umějí poradit. „Máme děti od 4 do 9 let. U těch nejmenších a začátečníků jsou to základy, tedy správné vedení míčku, dribling, přihrávka a střela. U těch starších už se snažíme zlepšovat individuální schopnosti jako je hra jeden na jednoho, dva na dva, zakončení, přehled ve hře.“

Mnoho hokejbalistů nejmladší kategorie navíc absolvovalo prázdninový Hokejbalový kemp, podle trenéra je u účastníků kempu vidět na začátku sezóny obrovské zlepšení. To mladí mečouni prokázali tuto sobotu v Dobřanech, kam mečouni vyslali hned dva týmy. A jak turnaj lze hodnotit? „Jsem spokojený s celkovým výkonem. Máme úžasnou malou začínající brankářku a polovinu týmu tvoří ještě školkové děti. Zvláště mě těší, že se hráčům daří do hry přenášet prvky, které cvičíme na tréninku. Odměnou pak pro mě bylo, když měly děti ze hry radost a jako třešnička na dortu byl první gól Kryštofa Jiránka a první vychytaná výhra Johanky Píclové,“ uzavřel Jiří Navrátil.