Druhé místo bereme jako velký úspěch, hlásí obránce juniorů Tomáš Chramosta

Plzeňští junioři zakončili o víkendu letošní sezónu BEKO finálovým turnajem ve Světlé nad Sázavou. V semifinále porazili Pardubice, v neděli v boji o zlato ale nestačili na Letohrad a domů se vraceli se stříbrnými medailemi. Za celou cestou BEKO pohárem juniorů se ohlíží Tomáš Chramosta, jeden z nejlepších hráčů plzeňského mužstva.

Účast na Final Four si mečouni museli vybojovat ve skupině A, kde se střetli s Ústím nad Labem, Kladnem a Prachaticemi. Vstup do poháru jim ale nevyšel podle představ, když na severu Čech prohráli 2:9. „Po nevydařeném zápase v Ústí jsme nejdřív chtěli všichni na ten zápas zapomenout a soustředit se na nadcházející, protože jsme věděli, že pokud chceme jet na Final Four, tak musíme porazit Kladno i Prachatice. Motivace byla určitě veliká, protože celá šatna chtěla být mezi čtyřmi nejlepšími týmy v republice,“ vzpomíná Tomáš Chramosta na neúspěšný úvod. Svěřenci trenéra Tomáše Semery poté doma ovšem zabojovali a dvě vysoké domácí výhry jim zajistily vstupenku na finálový turnaj.

Ten se odehrál o uplynulém víkendu ve Světlé nad Sázavou. V sobotu narazili Plzeňští v semifinále na vítěze skupiny B, kterým bylo pardubické Autosklo. Pouze jedno utkání určilo, zda si Západočeši zahrají o nejcennější kov či bronz. Obránce Plzně, jenž od druhého střetnutí BEKO poháru vedl tým jako kapitán, přiznává, že tento systém není moc přívětivý: „Na Pardubice jsme chtěli nastoupit určitě aktivně, ale věděli jsme, že se hraje jen jeden zápas a ne klasické play-off na tři vítězné, z čehož jsme možná ze začátku měli strach, protože jsme nehráli to, co jsme si v kabině před zápasem řekli. S Pardubicemi se ale známe a věděli jsme, co od nich čekat.“ Mečouni ale důležitý duel zvládli, hráče z východních Čech porazili 4:3 a mohli se těšit na finále s Letohradem, na který se samozřejmě připravovali. „Koukli jsme se na hotelu na nějaké momenty ze zápasu, který určoval prvního finalistu. Zaměřili jsme se hlavně na letohradské přesilovky a práci v obraně,“ prozrazuje obránce s reprezentačními zkušenostmi.

S letohradskými jeleny se utkali o den později. „První třetina byla bezgólová a spíš hra nahoru-dolů než nějaké gólové šance. Ve druhé třetině se ale ukázalo, že Letohrad má zkušený tým. Dostali jsme dva góly a do poslední třetiny jsme šli s tím, že nic není ztraceno, ale že nesmíme dostat gól, pokud chceme otočit skóre zápasu, což se bohužel nepodařilo a po necelých dvou minutách jsme prohrávali o tři branky a tím se podle mě zápas zlomil,“ hodnotí utkání o celkového vítěze Chramosta. I přes gólové manko ale plzeňský tým stále věřil, že se s duelem ještě něco může udělat. „Samozřejmě jsme ale věděli, že času na vyrovnání zápasu máme dost, ale Letohrad jejich hrou ukázal, že si prvenství zaslouží,“ uznává hokejbalista s číslem 13. Plzeňští nakonec skórovali až v předposlední minutě a ve finále podlehli Letohradu 1:5.

Plzeň tak na nejvyšší stupínek opět nedošla. „Celou cestu turnajem bych zhodnotil určitě kladně, i přestože po prvním zápase to s námi nevypadalo dobře. Mrzí mě, že jsme po čtvrté za sebou skončili těsně pod vrcholem,“ nezastírá touhu po zlatu hráč, který v anulované sezóně nevynechal ani zápas a ze všech plzeňských hokejbalistů posbíral nejvíce kanadských bodů. Chramosta vidí pozitiva i ve hře, zároveň si je ale také vědom nějakých nedostatků: „Po herní stránce za sebe hodnotím také kladně a určitě nám to ukázalo, na čem musíme pracovat příští rok a třeba taky jednou nebudeme druhý, ale první (smích).“

K juniorům se v poháru zapojili rovněž hráči dorostu, kteří se v nejstarší mládežnické kategorii rozhodně neztratili. Dorostenec Jonáš Kanta, který se stal autorem vítězné branky v semifinále, byl dokonce vyhlášen nejlepším obráncem turnaje. „Myslím si, že celý tento víkend pomohl k začlenění dorostenců, kteří příští sezónu přechází do juniorky,“ říká Chramosta. Hráč, jenž v průběhu celého poháru posbíral čtyři asistence, obdržel stejně jako Michal Galla a Matěj Deja cenu pro nejlepšího hráče týmu na turnaji.

Jak byli hokejbalisté ze západočeské metropole spokojeni s finálovým turnajem? „Myslím, že můžu mluvit za celý tým, že Final Four jsme si určitě všichni užili skvěle. Trenéři nám zařídili skvělý hotel, kde jsme měli možnosti bazénu a vířivky, což myslím, že bylo pro všechny poprvé,“ pochvaluje si Chramosta servis, který plzeňský realizační tým na turnaji zařídil a na závěr dodává: „Druhé místo si myslím, že všichni bereme jako velký úspěch, protože začátek sezóny jsme neměli vůbec podle našich představ. Takže za druhé místo jsme rádi, i když samozřejmě je škoda, že nejsme první, ale my už jsme na stříbro zvyklí (smích).“