Statistické okénko: Mečouni byli nejnebezpečnější ve třetí třetině, závěr druhé jim nevycházel

Během koronavirové pauzy jsme provedli analýzu dosavadních utkání A-týmu v letošní přerušené sezóně. Analyzovali jsme časy vstřelených a obdržených branek během základní hrací doby a zaměřili jsme se také na jednotlivé třetiny. Data ukázala silné a poněkud slabší pasáže hry.

Jen tři bezgólové třetiny z osmačtyřiceti patnáctiminutovek

Extraligový A-tým v letošní sezóně odehrál 16 utkání, což je celkem 48 patnáctiminutových třetin. Zda-li přidá nějaké další, stále zůstává otevřenou otázkou. Hokejbalové soutěže jsou k datu vydání článku (19. dubna, 15:00) přerušené. Pokud se podíváme na jednotlivé třetiny, minimálně jedna branka padla v pětačtyřiceti případech z celkových osmačtyřiceti odehraných patnáctiminutovek.

AKTUALIZACE: Ještě v den vydání článku byly hokejbalové soutěže ročníku 2019/20 anulovány.

Bezgólové třetiny jsou uvedeny ve třech zápisech o utkání. Byly jimi první třetiny venkovního zápasu s Mostem (celkově 2:1) a domácího zápasu s Kertem (0:4), spolu se třetí třetinou venkovního duelu v Sudoměřicích (4:1). Naopak nejvíce branek, hned sedm, padlo ve druhé části úvodního duelu jarní části, kdy do Plzně zavítala Karviná (10:2).

Vstřelené branky

Podle jednotlivých zápisů jsme se zaměřili na počty branek v jednotlivých minutách základní hrací doby. Grafy názorně ukazují, kolik branek padlo v rozmezí 1. – 45. minuty. Nejplodnější se v letošní přerušené sezóně ukázala 44. minuta, ve které Plzeňané skórovali ve venkovních duelech v Dobřanech a na Kladně a v domácích zápasech proti Mostu, Dobřanům a Sudoměřicím.

Mečouni neměli v ohledu vstřelených branek výraznou hluchou pasáž. Žádný zásah nepřišel jen v sedmi případech. Nejrychlejší zásah měl na svědomí Michal Průcha v domácím zápase proti Sudoměřicím (čas 0:12). Gól v poslední minutě (44:10) vstřelil Adam Roušal, který proti Karviné uzavřel na konečných 10:2.

Obdržené branky

Z grafu výrazně vystupují tři minuty (13., 15., 28.) po třech inkasovaných brankách. Ve třinácté a v osmadvacáté minutě zároveň inkasovali Plzeňané v Letohradu. Jako celkově nejkritičtější se ukázala pasáž mezi 27. – 30. minutou, kdy mečouni inkasovali celkem sedm branek.

Góly v závěru utkání jsou nepříjemné téměř vždy. V Plzeňském případě navíc šlo o ztráty cenných bodů. Nejpozdější inkasovaný gól tým zaznamenal v Ústí nad Labem, kde domácí Soukup vyrovnával pouhé čtyři sekundy před třetí sirénou. Zápas, ve kterém mečouni po většinu času vedli, nakonec vyhrála Elba po samostatných stříleních. Inkasovaný gól ve 44. minutě (čas 43:53) patří do domácího duelu s Hradcem Králové, který rovněž musela rozhodnout až samostatná střílení. V nich byli úspěšnější Plzeňané.

Pozitivem naopak bylo, že v prvních třech minutách se vždy gólmanům podařilo udržet čistý štít. Až na dvě výjimky tým zvládal také nástupy do třetin.

Porovnání vstřelených a obdržených branek

Graf ukazuje poměrně povedené vstupy do třetin. O povedených závěrech příliš nelze mluvit. Například 44. minuta ukazuje pozitivní výsledek +4, góly ovšem padaly spíše v již rozhodnutých zápasech. Výrazně negativně pak vyznívá již zmíněný závěr druhé třetiny.

Na úplný závěr přidáváme skóre jednotlivých třetin:

  • 1. třetina: 24:10
  • 2. třetina: 21:16
  • 3. třetina: 29:11