Pilsen Challenge 2020 - souhrn třetího dne: Turnaj ovládl Hradec, Plzeň skončila druhá

Pilsen Challenge 2020 je již minulostí. Poslední hrací den se ještě hrály tři zápasy ve skupině, poté přišly na řadu zápasy o páté a třetí místo, nakonec finále. V něm se utkaly týmy z české extraligy – Plzeň a Hradec Králové. Mečouni byli jediným neporaženým mužstvem ve skupině, v boji o zlato ale těsně podlehli Východočechům.

V prvním utkání na posledním hracím dni Pilsen Challenge svedla boj Plzeň s Ružinovem. V úvodu nejprve hrozili hokejbalisté z Bratislavy, ale mečouni jim rychle vzali vítr z plachet, když ve čtvrté minutě vsítili dvě branky v rozmezí 25 vteřin. Plzeňští byli nebezpečnějším mužstvem i nadále a v polovině prvního poločasu vedli již o tři branky. Svůj náskok poté ještě navýšili ve druhé části dalšími třemi přesnými trefami. Ružinov se ani jednou neprosadil, se všemi jeho pokusy si Kráčina poradil. Toto vítězství poslalo mečouny do finále proti Hradci Králové.

HBC Plzeň - Ružinov Bratislava 6:0 (3:0, 3:0)

V dalším utkání na sebe narazila Skalica s Grenchenem. Hokejbalisté ze Slovenka šli rychle do vedení, když se již ve druhé minutě z předbrankového prostoru prosadil Vadík. V čase 6:04 Grenchen vyrovnal, konkrétně Jaroslav Pauer, který byl v utkání velice aktivní a na gólmana Skalice vyslal několik ran. Zakrátko si ale Skaličané vzali vedení zpět a v poslední minutě první patnáctiminutovky vsítili hned tři branky. Slovenské mužstvo dominovalo i nadále, ale žádnou branku v tomto utkání už na své konto nepřidalo. To se podařilo Granchenu v závěru zápasu, když Aebi upravil na konečných 5:2 pro Skalici.

Skalica - Grenchen 5:2 (5:1, 0:1)

Již před začátkem zápasu mezi Hradcem a Oberwilem bylo jasné, že Hradec i přes prohru půjde do finále, naopak Oberwil pokud chtěl hrát o bronz, musel zvítězit. Rebells měli fantastický vstup do utkání. Po úvodním buly uběhlo jen 14 vteřin a Cioffo proměnil svůj únik v gól. V závěru první třetiny měli možnost Piráti na srovnání stavu, když téměř celé dvě minuty hráli přesilovku 5 na 3. Ta ale zůstala nevyužita, naopak na druhé straně ve druhé části vsítili branku hokejbalisté z Oberwilu, která ale byla dosažena kopnutím, takže platit nemohla. Těsný náskok Rebells drželi až do závěru zápasu. Hradec se pak pokoušel ještě o vyrovnání v power play, ale byl to Oberwil, kdo skóroval, a to do prázdné klece.

Hradec Králové - Oberwil Rebells 0:2 (0:1, 0:1)

O páté místo soupeřil Ružinov s Grechenem. Z počátku utkání se hrál vyrovnaný hokejbal. Skóre mohli otevřít Ružinovští, kteří měli k dispozici dvojnásobnou početní výhodu. Tu nevyužili, ale naopak se prosadili ve vlastním oslabení v poslední minutě prvního poločasu. A v tomto oslabení poté i inkasovali. To už běžel druhý poločas, když vyrovnání Grenchenu zajistil Jaroslav Pauer. Pak už se ale vlnila síť jen za zády slovenského brankáře, a to celkem třikrát. Ružinov tak na turnaji obsadil páté místo, Grenchen zůstal jako jediný celek bez jediného bodu a musel se spokojit se šestou příčkou.

O 5. místo: Leaders Ružinov Bratislava - SHC Grenchen-Limpachtal 4:1 (1:0, 3:1)

O bronzové medaile mezi sebou, stejně jako v zápase o páté místo, soupeřily týmy ze Slovenska a Švýcarska – Skalica a Oberwil. Skaličané otevřeli střelecký účet tohoto duelu v šesté minutě, ale hned v té následující bylo zásluhou Kena Müllera vyrovnáno. Hráči ze Slovenska si ale vedení vzali zpět o pár chvil později, když využili početní výhodu. Časomíra odpočítala pouhých 18 vteřin z druhé půle a Skalica vedla už o dvě branky. Oberwil sice slovenský tým přestřílel, ale žádná jeho střela se už neujala. Naopak Hokejmarket byl pak přesný ještě dvakrát a dokráčel za třetím místem.

O třetí místo: Skalica - Oberwil Rebells 5:1 (2:1, 3:0)

Finále, v němž se utkala Plzeň a Hradec Králové, nabídlo velmi rychlý hokejbal. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a oba gólmani museli být stále ve střehu. Skóre se měnilo až ve druhém poločasu, když Východočeši využili početní výhodu. Poté si větší tlak vytvářela Plzeň. Hradec měl ale štěstí, když Adam Roušal trefil jen brankovou konstrukci. Plzeňští se dál tlačili za vyrovnáním, sáhli i ke hře bez gólmana, ale Brykner za svá záda žádný míček nepustil a Hradec si došel pro nejcennější medaile. Do finálového zápasu zasáhl také junior Tomáš Hýbl, jenž si v něm odbyl premiéru v plzeňském A-týmu.

Finále: HBC Plzeň - Hradec Králové 0:1 (0:0, 0:1)

Konečné pořadí

1. HBC Hradec Králové
2. HBC Plzeň
3. HBK Hokejmarket Skalica
4. Oberwil Rebells
5. Leaders Ružinov Bratislava
6. SHC Grenchen - Limpachtal

Kompletní výsledky turnaje

Individuální ocenění

Nejužitečnější hráči jednotlivých týmů
  • HBC Hradec Králové - Ondřej Lux
  • HBC Plzeň - Jakub Vobruba
  • HBK Hokejmarket Skalica - Denis Vadík
  • Oberwil Rebells - Raffaele Cioffo
  • Leaders Ružinov Bratislava - Róbert Balga
  • SHC Grenchen-Limpachtal - Jaroslav Pauer

Allstars team
  • Peter Kučera (Skalica) - Lukáš Hanuš (Plzeň), Milan Sobol (Skalica) - Ondřej Lux (Hradec Králové), Adam Roušal (Plzeň), Raffaele Cioffo (Oberwil)