Vůbec jsem tak dobrý vstup neočekával, říká o svém přívalu bodů starší žák Matěj Pavlíček

Blonďatý útočník Plzně s číslem pět na zádech je letos v kategorii starších žáků postrachem soupeřových obránců. Matěj Pavlíček tohle prokázal i minulý víkend v Prachaticích, kde se hattrickem podílel na výhře svého týmu 5:3. V rozhovoru se vrací i utkání za dorost nebo neduhu plzeňských starších žáků - častým oslabením.

Matěji, úvod sezóny jsi začal ve velké formě. V dresu starších žáků jsi během šesti zápasů nasbíral 34 bodů (15+19). Předpokládám, že se svými výkony budeš spokojený. Je tomu tak?
Jsem velmi spokojený, vůbec jsem tak dobrý vstup do sezóny neočekával!

Kde bys viděl příčiny bodového boomu? Můžeme se vrátit do letní přípravy? Otevřel ti v něčem oči například duel proti Slovensku v dresu reprezentace do 14 let v Litomyšli během Světového poháru?
Zápas v dresu U14 mi hodně pomohl, hlavně mi ale pomáhají moji spoluhráči ze starších žáků.

Se staršími žáky vedete tabulku, problémem jsou ale častá oslabení. Plzeň je nejtrestanějším družstvem v soutěži. Fauly z jaké kategorie vás nejvíce trápí? Jsou to fauly holí nebo špatně hrané souboje? Jak ze situace ven?
Oslabení nás hodně vyčerpávají. Nejvíce jsme vylučováni za oplácení. Určitě bychom neměli takto faulovat. Proti silnějším soupeřům nás to muže stát vítězství.

Právě oslabení vás málem stála poslední zápas v Prachaticích, kde jste vyhráli 5:3 a pátý gól jste přidali až v závěru. Ty jsi vstřelil hattrick. Jak zápas vypadal z tvého pohledu?
Do zápasu jsme nastoupili velice dobře a vedli jsme po první třetině 3:0. V té druhé jsme se nechali vyvést z tempa a už jsme nehráli svoji hru. Soupeř nás přehrával a nesoustředili jsme se na hru. Nakonec jsme vyhráli, ale opravdu se nesmíme nechávat vylučovat.

O den později jsi nastoupil za dorost v Ústí nad Labem (prohra 1:2). Trenér Edl mluvil o neproměňování šancí z předbrankového prostoru. Stálo vás tohle zisk tří bodů?
Určitě. Myslím si, že jsme byli lepším týmem, ale góly jsme nedávali. To nás stálo vítězství.

Za dorost jsi naskočil již loni ve dvou zápasech (1+1). Lišila se tato utkání svou úrovní od zápasu v Ústí? Dostal jsi ty sám nyní více prostoru na hřišti?
Určitě se lišila. Hráči soupeře mi přišli lepší, než loni. Myslím, že prostoru jsem dostal víc než dost.

Pojďme k rozdílům hry ve vyšší kategorii. Vždy se mluví o síle a rychlosti. Doplnil bys ještě nějaké?
Doplnil bych chytrost hráčů a rychlejší nahrávky.

V rozhovoru ze sezóny 2017/18 jsi uvedl, že by sis chtěl zahrát na mistrovství světa. Máš ještě jiné hokejbalové cíle?
Také bych chtěl hrát za A-tým Plzně, ale největší cíl je zahrát si na mistrovství světa.