Hodnocení víkendu: Junioři mají finále, starší žáci skončili pátí, dorost nepostoupil

První červnový víkend přinesl juniorskou radost z postupu do finále, kde se střetnou s Ústím nad Labem. O finále nakonec neúspěšně, přesto s velkým počtem vstřelených branek, bojovali dorostenci. Naopak střílení branek dělalo mírně problém starším žákům, kteří srdnatě bojovali na finálovém turnaji. Nakonec skončili pátí.

Junioři

Vstup do zápasu se mečounům povedl. Hned ve třetí minutě využil první přesilovku Štípek. To Plzeňanům dodalo ještě více elánu a odhodlaně mířili za postupem. V deváté minutě začalo střelecké představení Romana Poláčka, který během duelu zkompletoval hattrick. Rozhodující pasáží se ukázala druhá třetina, kdy domácí Pardubicím nepovolili kontaktní branku. V poslední patnáctiminutovce naopak zvyšovali skóre až na konečných 7:2. Zajímavostí duelu je to, že pouze tři branky padly při rovnovážném počtu hráčů na hřišti. Plzeň si po roce opět zahraje finále, v němž vyzve Ústí nad Labem.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Předně bych chtěl říci, že semifinále by se zasloužilo hrát klasicky na tři vítězné zápasy. I termínově by to vyšlo stejně. Potkala se dvě vyrovnaná mužstva a podle toho vypadaly všechny zápasy, které splňovaly nejpřísnější měřítka juniorské extraligy. Další utkání navíc by byla jen ozdobou a velkým plusem pro všechny hráče.

Na rozhodující zápas série jsme se dobře připravili a cítil jsem z týmu velké odhodlání a chuť. Od začátku utkání jsme chtěli být opět hodně aktivní a postupnými kroky si jít trpělivě za postupem. K tomu nám pomohla opět první vstřelená branka, a to, že jsme soupeři nedovolili dotáhnout se ve druhé třetině na kontaktní gól, byť tomu v některých pasážích bylo opravdu hodně blízko. Výsledek pak může být pro soupeře hodně krutý, ale rozhodně to nebylo vůbec, ale vůbec, jednoduché. Nám to tam v sobotu prostě padalo. A v play-off je jedno jestli vyhrajete 1:0 nebo 10:0. Porážka, potažmo vítězství, chutná stejně. Tímto ještě jednou chválím soupeře za předvedené výkony a díky za pěknou sérii v duchu fair play.

Sobota 1. června: HBC Plzeň – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 7:2 (2:0, 2:2, 3:0)

Podrobnosti o utkání

Dorost

Kvalifikační turnaj čtyř týmů znamenal boj o jedinou vstupenku do finále. Plzeňané ovšem celé klání nezačali vůbec dobře. Proti Kladnu tým Michala Edla inkasoval během první třetiny čtyři branky, což se mu nestalo během sezóny ani jednou. Mečouni se nicméně nadechli ke stíhací jízdě a minutu a půl před koncem snížili na rozdíl jediné branky. Avšak při power-play inkasovali a prohráli 3:5.

V dalších duelech, které dopadli výrazným rozdílem ve prospěch Plzně, se hrálo o naději, která se bohužel ukázala jako planá, protože do finále postoupilo Kladno. Mečouni si však vítězstvími 10:2 proti Porubě a 8:1 proti Letohradu alespoň spravili chuť a vystříleli zbylé náboje. Sedm branek ve třech duelech nasbíral Jan Miksan, o jednu méně pak Matěj Deja.

Komentář trenéra Michala Edla: Konec sezóny se mi hodnotí obtížně. Prospaná první třetina s Kladnem nás stála postup mezi nejlepších 5 týmů. Na druhou stranu to, jak se kluci zvládli vrátit do zápasu s Kladnem a odehrát zbytek turnaje, je pro mě alespoň částečnou náplastí a za to jsem jim poděkoval. Myslím, že tým se v sezóně stabilizoval a pracoval. Týmu určitě pomohli i kluci z Třemošné, Taurusu a Stříbra, což také vnímám pozitivně.

Sobota 1. června: HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 3:5 (0:4, 2:0, 1:1)

Podrobnosti o utkání

Sobota 1. června: HBC Plzeň – TJ Sokol Poruba 12:2 (2:1, 3:0, 7:1)

Podrobnosti o utkání

Neděle 2. června: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 1:8 (0:4, 0:1, 1:3)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Na finálovém turnaji v Černošicích čekali starší žáky ve skupině dva soupeři. Plzeňané nejdříve čelili Rakovníku, který se brzy dostal do vedení, pak se ale dvakrát v rozmezí dvou minut trefil Štrunc a mečouni udrželi vedení do první sirény. Rakovník si ale dokázal vzít vedení zpět a zvítězil 6:3. Druhý duel proti zástupcům Heřmanova Městce byl přímým soubojem o semifinále. Mečouni opět vedli po první třetině, a to zásluhou Smetákova zásahu. I přes několik slibných příležitostí už ale nikdo z jeho spoluhráčů neskóroval a hozenou rukavici sebrali střelci Heřmanova Městce, kteří se v druhé polovině utkání radovali hned třikrát.

Sobotní výsledky tak Plzeň poslaly do zápasu o pátou příčku, kam z druhé skupiny zamířilo Kladno. Duel nabídl aktivní a ofenzivní hru, na góly se ale čekalo přes půl zápasu. Čekání prolomil až Eichler v 26. minutě, Kladenští ale brzy srovnali a na začátku třetí části již vedli. Mečouni se ale vyburcovali k úspěšnému obratu. Na vyrovnávací gól Krále zareagoval v předposlední minutě řádné hrací doby svým druhým zásahem Eichler a zajistil tak svému týmu vítězné ukončení sezóny.

Komentář trenéra Daniela Krále: Na finálový turnaj jsme odjížděli s velkým očekáváním, zároveň ale téměř bez poznatků o našich soupeřích. Sobota měla rozhodnout o případném úspěchu jednotlivých týmů. A my jsme bohužel úspěšní nebyli. Proti Rakovníku jsme sice po první třetině vedli, ale soupeř dokázal skóre otočit zejména díky svým výrazným individuálním kvalitám.Šanci na semifinále jsme promrhali s Ježky z Heřmanova Městce. Zde jsme měli územní převahu, jenže jsme se, jako po celý turnaj, trápili v koncovce. Zápas o páté místo nám přisoudil Kladno. Přestože se zdálo, že se "o nic nehraje", zápas měl od začátku strhující tempo a nasazení. Jako v každém zápase jsme se ujali vedení a měli spoustu dalších šancí, soupeř dokázal opět vývoj otočit. Jenže naše touha vyhrát byla tentokrát silnější a dvěma góly v závěru utkání jsme skóre překlopili na svoji stranu.

V turnaji se ukázalo, že jsme během sezóny měli málo těžkých zápasů, které by nás lépe připravili na top soupeře. Všechny hráče bych chtěl pochválit za obrovské nasazení v průběhu celého turnaje, myslím, že nikdo z nich nevypustil ani vteřinu pobytu na hřišti. Jsem na náš tým hrdý a jeho výkony jsou příslibem do dalších sezón.

Sobota 1. června: HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 3:5 (0:4, 2:0, 1:1)

Podrobnosti o utkání

Sobota 1. června: HBC Plzeň – Ježci Heřmanův Městec 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Podrobnosti o utkání

Neděle 2. června: HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota – 8. června
  • Junioři: Plzeň – Pardubice (?)

Neděle – 9. června
  • Junioři: Plzeň – Pardubice (?)