Trenér mladších žáků Michal Samec se na duel s Třemošnou těší a chválí atmosféru vzájemných duelů

Mladší žáky v sobotu odehrají poslední zápas soutěžního ročníku 2018/19. Dle slov trenéra Samce se každý z hráčů během sezóny v některém ohledu posunul vpřed. Pokrok mohou mladí hokejbalisté ukázat v utkání s Třemošnou, kdy se na plochu haly vracejí po delším pauze.

V sobotu vás čeká poslední soutěžní zápas s Třemošnou. V předchozích vzájemných jste zvítězili 4:1 a dvakrát prohráli o jediný gól. Dá se očekávat opět vyrovnaný boj?
Vyrovnaný zápas čekáme určitě, v předchozích zápasech jsme soupeře trochu podcenili, což už si nemůžeme znovu dovolit, protože Třemošná je protivník, který má svou kvalitu. Budeme určitě chtít zvítězit. Já osobně se na zápas velice těším, z části i proto, že s Třemošnou máme velmi dobré vztahy a utkání se nesou ve vynikající sportovní atmosféře.

Pro tým to bude poslední domácí utkání, těší se na něj hráči více než obvykle?
Myslím si, že hráči budou určitě namotivovaní porazit právě Třemošnou, jelikož nás v letošním ročníku možná i trochu překvapivě trápila nejvíce. Svou roli taky hraje domácí prostředí (doufám, že dorazí hodně rodičů), ve kterém jsme nehráli více než měsíc. Chci hlavně, aby si kluci poslední zápas užili a rozloučili se výkonem, který bude odpovídat jejich kvalitě.

Tým poslední dobou trápí produktivita střelby. Je to z pohledu trenéra běh na opravdu dlouhou trať? Zaměřujete se na střelbu více během tréninků?
Snažíme se na tom pracovat, myslím, že začínají být i vidět nějaké výsledky. Hodně se zaměřujeme na dorážky, snažím se klukům dostat do hlavy, aby do jakékoli šance šli s jediným úmyslem: Chci dát gól. Samozřejmě, že je to běh na dlouhou trať, ale sebemenší posun kupředu beru jako úspěch trenérské práce.

Když se ohlédneme za sezónou, pro Vás první na lavičce mladších žáků, v čem udělali tvoji svěřenci největší pokrok?
Velice těžká otázka. Spousta hráčů je na tom dovednostně velice dobře, nějaký pokrok udělali všichni, což mě jako trenéra velice těší. Snažíme se rozvíjet hráče co nejvíce všestranně, chceme, aby se zlepšovali mimo jiné v individuálních dovednostech, v reakcích i v nějakých základech herního myšlení. Chtěl bych vyzdvihnout spolupráci s Lukášem Zdrhou, jehož tréninky jsou pro kluky velice přínosné a pro mě velkým zdrojem inspirace.

Pod sebou jste měl drtivou většinu kádru, který si trénoval v přípravce. Jak se hráči obecně potýkají s přechodem do kategorie mladších žáků? Mám na mysli zejména s přechodem na hru na celém hřišti.
Změna je to velká, u každého trvá jinak dlouho, než si na velké hřiště, ofsajdy a tak podobně zvykne. Snažíme se to s kolegou klukům co nejvíce usnadnit, toto je ovšem podle mě jedna z věcí, které si každý musí zažít sám a dostat je "pod kůži". Myslím, že noví kluci se s tím popasovali dobře, hlavně mají ještě rok ve stejné kategorii, aby se nadále zlepšovali a zvykali si.

Jaký program čeká mladší žáky po konci soutěžního ročníku? Mohou opět počítat s turnajem Fair-Cup?
Fair cup je letos velký otazník, stále nevíme, zda se vůbec bude konat. Ve hře jsou i další varianty, některé velice zajímavé, které jsou ve fázi jednání s vedením klubu a které bych zatím nechtěl zveřejňovat.