Východočeský dvojboj! V sobotu domácí zápas s Letohradem a v neděli do Hradce

Plzeňské Áčko se po Pardubicích střetne s dalšími přímými konkurenty z východu Čech. V sobotu hostí Letohrad v čele s reprezentačním brankářem Šimarou. V neděli pak vyjede na horkou půdu do Hradce Králové. Oběma soupeřům mají mečouni co vracet! Naskočí také dorost a mladší žáci.

HBC Plzeň – SK Hokejbal Letohrad, sobota 9. března od 16:00

Na letohradských hokejkách mečounům loni skončila sezóna. Jeleni na Plzeň vyrukovali ze zabezpečené obrany a eliminovali obrovské penzum plzeňských střel. Opřít se mohli také o dlouhána Jana Šimaru, kterému kryje záda talentovaný Michal Novák. Právě on se přičinil o letohradské vítězství v prvním vzájemném zápase. Při výsledku 1:0 po prodloužení byli hlavními hvězdami zápasu právě gólmani Novák s Kráčinou. V nastavené pětiminutovce pak mečouni propadli ve středním pásmu a jejich chybu potrestal mladíček Faltus, který tak splatil důvěru hlavního kouče Tomáše Frimla, jenž převzal juniorskou reprezentaci do dvaceti let.

Před utkáním je rozdíl mezi třetím Letohradem a čtvrtou Plzní pouze jeden bod. Mečouni mají ale k dobru dva zápasy, byť je čeká na jaře náročný los. Dá se tak očekávat boj o každý centimetr hřiště. Svou roli budou jistě hrát početní výhody. V těch letohradští v loňském play-off excelovali. Zejména ale zásluhou Zdeňka Krále, který si stále plní hokejové povinnosti na Slovensku. Roli bodového tahouna po něm převzal Jiří Krejsa (9+10), pro někoho možná překvapivě primárně obránce. Krejsa je však nepříjemným soupeřem na celé ploše hřiště a na podzim mu dobré výkony vynesli reprezentační pozvánku. Jinak je tým Letohradu vyváženým mixem dravého mládí a zkušeností.

Letohradští otevřeli jarní část prohrou 1:0 na Kladně, zato mečouni se radovali z přesvědčivé výhry nad Pardubicemi. Tým Luďka Polívky těží z povedené zimní přípravy, která dle slov kapitána Ondřeje Benedikta dostatečně stmelila tým. Mečouni ve svém středu nemají výrazného lídra, který by sbíral spoustu kanadských bodů, těží spíše ze síly širokého kádru. Při absenci Martina Krcha je stále nejproduktivnějším hráčem Jiří Benedikt (6+5). Také Západočeši se mohou spolehnout na dobré výkony gólmanů. Pokud bude trenér Polívka pokračovat v rotaci dua Kráčina – Návara, proti Letohradu začne druhý jmenovaný.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

HBC Hradec Králové – HBC Plzeň, neděle 10. března od 13:00

Hradečtí Piráti byli na podzim jedním ze dvou týmů, které si dokázaly odvézt body z hokejbalové haly na Košutce. Mečouni zle prospali začátek, když v jedenácté minutě prohrávali již 1:3 a i přes zlepšený výkon ve druhé části duelu už ztrátu nedokázali vymazat a prohráli 3:4. Kalich hořkosti si pak vypili, když Jiří Benedikt v posledním střídání duelu trefil břevno. Hradečtí tak v Plzni vyhráli po pěti letech.

Piráti na jaře odehráli dva zápasy. Nejprve v prodloužení ztratili slibně rozehraný duel s Letohradem a před týdnem si odvezli tři body z Karviné po výsledku 2:1. Před sobotními duely mají s Plzeňany nejen shodný bodový zisk, ale také počet vstřelených branek. Byť opět musíme podotknout, že plzeňskému Áčku chybí odehrát odložený zápas na Kovu.

Hradec již dlouho není jen tým o duu Novák – Bacovský. Pod Bílou věží dorůstá nové generace nadějí a hráči jako Josef Šimůnek či svítkovské duo Jakub Král, Jan Doležal se pravidelně prosazují v extralize. V týmové produktivitě se ale zatím vymyká probuzený střelec Ondřej Lux. Odchovanec Letohradu po loňském protrápeném ročníku zvedl kotvy a posílil řady Hradce, kterému se jeho 14 branek a pět asistencí během dvanácti duelů náramně hodí. Podaří se mečounům uhlídat účastníka tří světových šampionátů? Odpověď dá nedělní duel od 13 hodin.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

Program víkendu:

Sobota – 9. března
  • A-tým: Plzeň – Letohrad (16:00)

Neděle – 10. března
  • A-tým: Hradec Králové – Plzeň (13:00)
  • Dorost: Plzeň - Hostivař (11:00)
  • Mladší žáci: Blatná – Plzeň (10:00)