Josefu Kadaněmu dělá mládež radost, u áčka věří ve zlepšení

Příprava na novou sezonu je ve všech kategoriích klubu HBC Plzeň v plném proudu a předseda klubu Josef Kadaně zhodnotil loňskou sezonu plzeňského hokejbalové celku a také nastínil, na čem se pracuje, a co by rád vylepšil.

Jak jste byl spokojený s fungováním a výsledky všech kategorií v loňské sezoně?
Pro nás pro všechny byl zklamáním konečný výsledek A - týmu, který nepotvrdil svůj potenciál, jenž má. Už v základní části to nebylo ono a play off se to jen potvrdilo rychlou sérií s Letohradem. Spokojení naopak můžeme být se starším a mladším dorostem. Obě mužstva došla až do finále. Dvě stříbrné medaile v obou dorostech jsou velkým úspěchem. Sezona se příliš nepodařila starším žákům. Tým z pohledu vedení klubu nefungoval ideálně. Ale na Pilsen Cupu se už prezentoval velmi dobře. Ostatně se to projevilo i na celkovém umístění. Letos v mimořádně silné konkurenci mužstvo dokráčelo až do finále. Úspěšnou sezonu měli také mladší žáci.

Výkladní skříní každého celku je právě A - tým. Co bude potřeba změnit, aby příští sezona dopadla lépe než předchozí?
Na změnách jsme začali pracovat hned po konci sezony. Trénovat tým bude nově Luděk Polívka s Ondrou Kejřem a zároveň já budu na vše dohlížet z pozice manažera mužstva. Trenéřinu jsem na neurčitou dobu pověsil na hřebík. U Áčka je mojí prací, aby vše dohromady zapadalo a fungovalo. Před startem přípravy jsem se sešel s každým z hráčů, kdy jsme si nastínili představy obou stran, a musím říct, že z toho mám dobrý pocit. Kádr je momentálně hodně početný - čítá 26 jmen. Společným úsilím jsme schopni dosáhnout na výsledek, který bude odpovídat maximu možného.

Je právě zvýšená konkurence velkým rozdílem oproti loňskému ročníku?
Hráčský kádr o něco širší než loni. Je znát, že nikdo z hráčů nemá nic jistého. Všichni začínají na stejné startovací čáře, tvrdě makají na tréninku. Nicméně, ten největší motor nemůže být konkurenční prostředí, ale vůle jednotlivých hráčů po sebeprosazení. Tím spíš ve sportu, který je ryze amatérský.

A s jakými cíli půjdete do následující sezony?
Co se týče A - týmu, chceme jednoznačně vylepšit loňské umístění. Patříme v českém hokejbalu ke špičce, když vezmeme klub jako celek, a jedním z našich hlavních cílů je aby se Áčko se pohybovalo pravidelně na předních příčkách. V mládeži chceme navázat na úspěšné výsledky a pracovat na tom, abychom se posouvali stále dál. Chceme přivést další nové hráče do naší organizace.

A kde teda podle vás jsou největší rezervy, na nichž chcete zapracovat?
Nemyslím si, že máme nějaké velké rezervy v tréninkovém procesu. Ano, pokud chceme být maximalisti tak prostoru na zlepšení je dost. Cítíme také, že je třeba neustále sledovat trendy v rozvoji hráčů. Myslím, že jsme v tomto docela progresivní klub. Řada našich trenérů aktivně vyhledává způsoby jak zkvalitnit a obohatit tréninky. Do rozvoje výchovy hráčů se zapojil Lukáš Zdrha se svým bratrem.

Dotýká se vás také nějak nedostatek nových dětí, které se chtějí věnovat sportu?
Příliv nových dětí je nekonečný proces. Nejsme zcela spokojeni kolik hráčů máme v některých ročnících. Týká se to aktuálně především mladšího dorostu. Na druhou stranu se nám tento propad podařilo u mladších ročníků zastavit. Hodně nám pomohlo to, že máme děti i ze Slovan. Nabyté zkušenosti z posledních tří let nám ukázali jakou náborovou cestou se vydat. I proto budeme spolupracovat hned s několika školami napříč celou Plzní.