Majer s Vobrubou stanuli na světovém trůnu! Úžasný pocit, shodují se mistři světa

Před týdnem skončilo juniorské MS v St. John’s, na němž se v kategorii do 20 let představili i dva plzeňští hokejbalisté, kteří v letošním ročníku vybojovali se starším dorostem titul vicemistrů. Útočníci Tomáš Majer s Jakubem Vobrubou odehráli šampionát spolu v jedné formaci na horké kanadské půdě. I oni tak nakonec přispěli k juniorskému zlatu!

Plzeňští odchovanci zažili nejúspěšnější juniorské mistrovství světa za posledních 16 let! „Je to úžasný pocit a něco neskutečného. Dosáhli jsme na vrchol, a to už nám nikdo nevezme,“ rozplývá se Jakub Vobruba. „Je to skvělý pocit. Člověku to dochází postupně. Každému z nás přišlo mnoho gratulací. Je to samozřejmě umocněné tím, po jak dlouhé době jsme získali zlato,“ podotýká Tomáš Majer. „Tak je o hokejbalu zase trochu slyšet,“ dodává s úsměvem na tváři Majer, jenž si prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a na konci své juniorské kariéry konečně dosáhl na vytoužené zlato.

Turnaj byl velice náročný, Slovensko s Kanadou měly nabité týmy plné hokejových hvězd, jež si ale vylámaly zuby na odhodlaném českém výběru. „Už před turnajem nám trenéři říkali, že máme silný tým a potenciál na dobrý výsledek, ale neznali jsme kvalitu soupeřů, takže jsme postupovali zápas od zápasu, a nakonec to dopadlo nejlépe jak mohlo,“ popisuje Jakub Vobruba. „Cíl jsme úplně neměli, možná i kvůli nezdaru v Sheffieldu, jelikož tam jsme se již viděli ve finále, a nakonec se to nepodařilo,“ vzpomíná Tomáš Majer.

Dvacítka brala na šampionátu v Kanadě po základní části první místo díky lepšímu poměru vstřelených a obdržených branek, takže v semifinále šla na „slabší“ výběr USA a cesta do finále byla otevřená. „Nyní se na nás usmálo i trochu štěstí. Každopádně jsme do turnaji šli s tím, že chceme důstojně reprezentovat český hokejbal. Zní to jako klišé, ale opravdu jsme chtěli jít zápas od zápasu,“ upozorňuje pravoruký energický forvard Tomáš Majer.

Deklasování obhájců titulu čekal málokdo. Byli jsme odhodlaní, upozorňují však Plzeňané

Čeští junioři si v základní části hravě poradili s výběrem USA i se Slovenskem. Co ale rozhodlo o jejich vysokém vítězství v derby se Slováky 7:3? „Zápas se Slovenskem byl hodně specifický. Prohrávali jsme, pomohlo nám rychlé vyrovnání a z každého náznaku větší šance jsme slavili branku,“ vypočítává základní atributy úspěšné jízdy Tomáš Majer. „Slovensko po třetí inkasované brance psychicky odpadlo, a když se opět nadechovalo po vstřelené brance, v dalším střídání jsme se radovali opět my,“ zdůrazňuje Majer.

Takovou dardu proti Slovensku nemohli čekat ani samotní hráči našeho národního týmu. „Výsledek 7:3 proti Slovensku jsme rozhodně nečekali,“ přiznává Majer. „O to méně po tom, když jsme viděli prakticky totožnou slovenskou sestavu ze Sheffieldu, kde vzájemný duel rozhodovaly až nájezdy,“ upozorňuje Tomáš Majer. „I když na nás už před zápasem bylo vidět odhodlání je porazit, tak takový výsledek nečekal asi nikdo. A oni nejspíš taky ne,“ dodává se smíchem na tváři Jakub Vobruba.

Neúspěch jsme si nepřipouštěli! Dlouhé čekání jsme chtěli prolomit

Česká družina narazila v semifinále na tým Spojených států amerických, kterého rozdrtila a přišlo na řadu finále s domácí Kanadou. Lvíčata vždy vedla o jeden gól, ale soupeř pokaždé srovnal krok. „Byl to opravdu náročný zápas, ale myslím, že každý z nás si to užíval a bylo úžasné si takový zápas zahrát,“ nezastírá Jakub Vobruba. „Zápas to byl psychicky velmi náročný. Podle mého byl určující náš první gól, čímž jsme si ukázali, že Kanadu dokážeme položit,“ myslí si Majer. „Od té doby javorové listy zkrátka tahaly za kratší konec. Možná to bude znít zvláštně, ale neúspěch jsme si nepřipouštěli, na střídačce bylo neuvěřitelné odhodlání,“ poukazuje na nesporný fakt Tomáš Majer.

Dvacítka se nakonec radovala z emotivního vítězství 4:3 po prodloužení! V tom Kanadě jakoby už docházely síly a čeští plejeři stále jeli na plný plyn. „Od začátku na nás bylo vidět, jak moc chceme vyhrát. Navíc Kanada v tomto zápase byla vždy o krok pozadu a my v podstatě po většinu zápasu diktovali tempo hry. V prodloužení jsme to jen potvrdili a zaslouženě vyhráli,“ zdůrazňuje Vobruba. „Bylo to pro naši generaci první finále a moc jsme to čekání chtěli prolomit,“ upozorňuje Majer.

Na šampionátu v Kanadě mohla vstřelit gól každý lajna. Majer s Vobrubou nastupovali ve čtvrté formaci, která i tak dostávala velké množství prostoru. Letošní dvacítka tak očividně oplývala velkou komplexností. „Každý si plnil svoji roli. U nás to bylo o poctivé práci dopředu i dozadu. Poté přišly šance. S Kubou se známe z Plzně, víme, co od sebe čekat. Marcel Malina byl zase přesný střelec,“ představuje svoji mistrovskou lajnu Tomáš Majer. „Opravdu každá lajna mohla rozhodnout. Nakonec to dokázal Matěj Štefka a tímto mu ještě jednou gratuluji ke zlaté trefě,“ posílá vzkaz nezapomenutelnému střelci Jakub Vobruba.