Hodnocení víkendu: Starší dorost zabojoval, mladší dorost se kvalifikoval do finále

Plzeňští dorostenci mají za sebou důležité boje. Starší dorost vkročil do finálové série. Po úvodním zaváhání zabral a série je tak vyrovnaná. Mladší dorostenci skvěle prošli semifinálovým turnajem a výhrou v prodloužení si zajistili účast na turnaji finálovém. FOTO: Jan Pešek.

Starší dorost

Úvodní finále začalo aktivně. Diváci se od začátku starali o výbornou kulisu. Pardubický sektor rozjásala využitá přesilovka hostů z 5. minuty. Mečouni ovšem zabrali a zásluhou Vobruby, který se trefil v dalším utkání play-off, vyrovnali. Ve druhé třetině ovšem ztratili vítr z plachet. Vaz jim srazila vyloučení, další využitá přesilovka Pardubic a inkasovaný gól tři sekundy před koncem druhé části. Třetí část, i přes závěrečný tlak, přinesla pouze kontaktní branku Drože. První duel tak vyzněl lépe pro Pardubice.

Komentář trenéra Tomáše Semery: V prvním utkání jsme chtěli být od začátku aktivní a to se nám dařilo, bohužel jsme se nechali zbytečně vylučovat a soupeř trestal. Druhá třetina byla jak černého snu, úplně jsme upustili od systému a byli jsme všude pozdě, z čehož rezultovaly dvě inkasované branky. Ve třetí třetině jsme opět přidali, ale na vyrovnání jsme již nedosáhli.

Sobota 2. června: HBC Plzeň – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)

Podrobnosti o utkání

Druhý duel přinesl zlepšenou hru mečounů ve středním pásmu. Z toho plynulo množství šancí, brankář Pardubic ale dlouho odolával, až jej v 15. minutě prostřelil David Ulč. Jenže soupeř vzápětí vyrovnal, když využil přesilovky po trestu pro hráčskou lavici. Na druhé straně se Plzni nepodařilo využít pětiminutovou početní výhodu. Vlila jim ale energii do žil, z čehož pramenil vedoucí gól Drože. Východočeši sice ve třetí části vyrovnali, ale využitý protiútok Ulče ukázal, že v neděli tahali mečouni za delší konec. V závěru přidal do opuštěné klece čtvrtý gól Drož a série se tak přesouvá za vyrovnaného stavu.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Do druhého zápasu jsme šli s tím, že prostě musíme vyhrát. A od začátku zápasu jsme diktovali tempo hry. Podařilo se nám vstřelit první branku a nebýt mého vběhnutí na hřiště ke zraněnému hráči, asi bychom třetinu vyhráli. Ale nás to nezlomilo, ba naopak jsme ještě přidali a odměnou byla branka na 2:1. Ve třetí třetině to byla hra na horu dolu. Soupeř vyrovnal, ale nám se podařilo si vzít vedení opět zpět a to už jsme ubránili. Potvrdilo se, že se potkali dva nejlepší týmy staršího dorostu a že to budou vyrovnané souboje, kde bude rozhodovat každá chybička.

Neděle3. června: HBC Plzeň – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Ve Světlé nad Sázavou mladší dorostenci skvěle prošli skupinou. V ní na ně nejprve čekal soupeř z Mladé Boleslavi. Tygři se ujali vedení v 6. minutě, když využila přesilovku bratrská dvojice Lhotů. Jenže plzeňský Poláček na začátku druhé třetiny odpověděl stejnou mincí. Pohledný duel se spoustou střeleckých příležitostí ale další branky již nenabídl, a to ani v desetiminutovém prodloužení. Důležitý souboj tak rozhodla až samostatná střílení. A ta měla dva hrdiny. Brankáře Kojzara a střelce Poláčka, kteří zajistili mečounům výhru.

Zápas proti Kyjovu byl jiného ražení. Plzeňané měli od začátku více ze hry. Vyšla jim navíc pasáž mezi pátou a osmou minutou, kdy vstřelili tři branky. Gólmani, kteří se hned dvakrát v kyjovské kleci prostřídali, lovili jeden míček za druhým a konečné skóre se zastavilo na hrozivé cifře 13:1. Plzeňané tak postoupili z prvního místa ve skupině.

Sobota 2. června: HBC Tygři Mladá Boleslav – HBC Plzeň 1:2ss (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Podrobnosti o utkání

Sobota 2. června: HBC Plzeň – HBK Kyjov 13:1 (3:0, 4:1, 6:0)

Podrobnosti o utkání

V nedělním semifinále na tým čekal Kert Park, se kterým se mečouni potkávali v sezóně a poztráceli s ním několik bodů. Ve Světlé se ale vše mazalo. Plzeňané velmi dobře vstoupili do rozhodujícího duelu. Náskok dvou branek jí zajistily dvě využité přesilovky. Nejprve se trefil Galla a poté Svoboda. Mečouni měli ještě jednou dvoubrankový náskok, a to za stavu 3:1. Ten ale do závěrečné sirény nevydržel, jelikož Kert vyrovnal. V prodloužení se ale po čistě vyhrané buly do míčku opřel Chramosta a vítězným gólem poslal tým do finálového turnaje.

Neděle 3. června: HBC Plzeň – HC Kert Park Praha 4:3 (2:0, 0:1, 1:2)

Podrobnosti o utkání

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Přípravu na semifinálový turnaj jsme pojali dost pečlivě. Přicestovali jsme kvůli tomu už v pátek. Asi se to vyplatilo. Výsledek zápasu s Mladou Boleslaví potvrdil vyrovnanost duelu. Nezačali jsme ho ale vůbec dobře. Od druhé třetiny se mužstvo zklidnilo a kluci začali hrát to, co platí na každého soupeře. V samostatných střílení exceloval Libor Kojzar.
Naproti tomu utkání s Kyjovem bylo z kategorie snazších. Nicméně, tým udržel slušné tempo a úroveň až do konce zápasu. Bylo to důležité abychom byli připraveni na rozhodující duel s Kertem.
Ten jsme začali velmi dobře. Vedení 2:0 dávalo dobrý příslib na úspěch. I druhá třetina byla z naší strany dobrá. Nicméně, převahu jsme gólově nezužitkovali a přišel gól do naší branky necelou minutu před koncem. Vedení jsme opět navýšili, ale Kert se obdivuhodně sebral a dokázal vyrovnat. O postupu do finále myslím rozhodlo to, že jsme po vyrovnání šli za rozhodujícím gólem hodně usilovně. Byl to svým způsobem dech beroucí zápas. S dobrým koncem pro nás..

Program příštího víkendu:

Sobota – 17. března
  • Starší dorost: Pardubice – Plzeň (19:00)
  • Mladší dorost: finálový turnaj (Světlá nad Sázavou)
  • Mladší žáci: turnaj Fair Cup (Praha)

Neděle 18. března
  • Starší dorost: Pardubice – Plzeň (13:00)
  • Mladší dorost: finálový turnaj (Světlá nad Sázavou)
  • Mladší žáci: turnaj Fair Cup (Praha)